De 1 iunie, MICUL LORD vine... la TVR 2

TVR.RO | actualizat: Vineri, 30 Mai 2014

Orice incursiune în minunata lume a poveştilor este un prilej de bucurie. Când aceasta depăşeşte însă paginile cărţii entuziasmul pune stăpânire pe cei mici. Bucuria de a „vedea” o poveste, fie că acest lucru se petrece pe o scenă, fie pe un ecran, dăruieşte copiilor şansa de a fi parte a acelei poveşti.

Teatrul Naţional de Televiziune s-a pregătit să întâmpine copiii, chiar de ziua lor, cu una dintre cele mai fascinante poveşti pe care scriitoarea britanică Frances Hodgson Burnett a dăruit-o literaturii universale. Publicat în anul 1896, „Micul lord” este unul dintre cele mai importante romane din cele peste 40 scrise de Frances Hodgson Burnett. Adunând în paginile ei parcă un întreg „arsenal” de sensibilitate, emoţie şi bucurie, celebra carte despre copilăria micului Cedric este, de fapt, o pledoarie pentru o lume în care frumosul, bunătatea, dragostea şi prietenia „trăiesc” armonios laolaltă, iar binele învinge întotdeauna.

Micuţul Cedric Errol, orfan de tată, trăieşte alături de mama sa într-un cartier sărăcăcios din New York. Pe neaşteptate află că bunicul său din partea tatălui, contele de Dorincourt, l-a numit moştenitorul lui, după ce cu mult timp înainte îşi dezmoştenise fiul din cauza faptului că a îndrăznit să se căsătorească cu o femeie săracă din America. Peste scurt timp micul Cedric părăseşte America şi pleacă, împreună cu mama sa, în Anglia la bătrânul, bogatul şi trufaşul său bunic, care nu iubeşte deloc copiii. Cedric însă, cu firea lui blândă şi o inteligenţă sclipitoare, reuşeşte să-l impresioneze pe conte, transformându-l în chip spectaculos dintr-un om rău şi rece într-un blând şi afectuos bunic. Lucrurile se incurcă după ce un aşa pretins moştenitor îşi face apariţia. Dar cum binele izbândeşte mereu, povestea micului lord Fountleroy se termină cu o „explozie” de bucurie.

Varianta propusă de Teatrul Naţional de Televiziune a fost realizată după unul dintre cele mai frumoase şi longevive spectacole ale Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti. Pus în scenă în anul 1998 de renumitul regizor de teatru şi televiziune Constantin Dicu, care a scris şi dramatizarea acestei minunate poveşti, spectacolul „Micul lord” a ajuns câţiva ani mai târziu să fie adaptat pentru micul ecran, sub semnătura aceluiaşi regizor. Colaborator prolific al Televiziunii Naţionale, regizorul Constantin Dicu a realizat un număr impresionant de producţii de teatru şi televiziune timp de peste patru decenii.

Având o distribuţie excelentă, în care minunata actriţă Dorina Chiriac creează un rol de excepţie, interpretându-l pe micuţul lord Cedric Errol, spectacolul adaptat pentru televiziune şi pe care postul TVR 2 îl difuzează duminică, 1 iunie 2014, de la ora 14:10, este o lecţie unică despre generozitate, nobleţe şi altruism pe care micii telespectatori nu trebuie să o rateze. Şi asta pentru că micul lord, de peste 100 de ani, a rămas unul dintre cei mai faimoşi şi iubiţi eroi ai copilăriei.

(Elena Dinu)