Concluziile şedinţelor Comisiei de Etică şi Arbitraj din datele de 9 si 16 septembrie 2009

| actualizat:
Prezenţi: Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Sorin Hobana, Horia Gruşcă, Claudiu Lucaci, Ion Stavre, Tudor Călin Zarojanu

Absenţi:  Tudor Călin Zarojanu (şedinţa din 9 septembrie);
             Cristina Andrei, Sorin Hobana (16 septembrie)

Invitaţi:  Laurenţiu Năstase, şef Serviciu Producţie Promo,
             Anca Stoleriu, copywriter, Serviciul Producţie Promo (şedinţa din 9 septembrie);

             Simona Dobrescu, director Direcţia Marketing şi Comunicare Produs (16 septembrie);


Ordinea de zi:

1. Adresa Serviciului Juridic prin care se solicită Comisiei de Etică şi Arbitraj avizul consultativ în cercetarea disciplinară începută împotriva doamnei Anca Stoleriu în baza referatului de sancţionare întocmit de domnul Laurenţiu Năstase. În documentul respectiv, domnul Năstase îi reproşează subalternei sale că în data de 11 august a.c. a dat dovadă de „comportament agresiv" ca răspuns la observaţiile de natură profesională pe care i le-a făcut în calitate de şef ierahic.


Concluzii:

După studierea documentelor relevante (referatul de sancţionare, evaluarea profesională a doamnei Stoleriu şi fişele de post ale d-nei Stoleriu şi d-lui Năstase) şi audierea persoanelor implicate în acest caz, membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj 1 au ajuns la următoarele concluzii:

1. Declaraţiile concordante ale martorilor incidentului în discuţie confirmă comportamentul inadecvat al doamnei Anca Stoleriu faţă de domnul Laurenţiu Năstase. Rezervele doamnei Stoleriu privind autoritatea profesională şi competenţa managerială a domnului Năstase, ca şi tratamentul incorect şi ostil la care susţine că a fost supusă în mod constant de către şeful ierarhic, nu pot justifica încălcarea de către domnia sa a articolului 25 din Statutul ziaristului din SRTV:

„(...) Ziaristul din televiziunea publică va respecta disciplina redacţională şi controlul ierahic redacţional, ca şi principiile de solidaritate a muncii în echipă. El îşi va trata cu egal respect atât superiorii, cât şi subordonaţii."


2. În urma audierilor a reieşit că, în relaţia sa cu doamna Stoleriu, şeful Serviciului Producţie Promo a avut uneori o atitudine subiectivă şi un mod de comunicare provocator, de natură să întreţină starea conflictuală cu subordonata sa; de altfel, domnul Năstase a recunoscut că în 2006 a fost împotriva angajării doamnei Anca Stoleriu în funcţia de copywriter, spre deosebire de ceilalţi membri din comisia de concurs din care a făcut parte.

3. Domnul Laurenţiu Năstase se contrazice în ceea ce priveşte propriile evaluări ale capacităţii profesionale a doamnei Stoleriu: deşi susţine că angajata a avut frecvent probleme privind îndeplinirea sarcinilor şi a comportamentului la serviciu, i-a acordat nota 8 la ambele criterii în 13 noiembrie 2008 (data ultimului raport de evaluare depus la Resurse Umane);

4. Comisia de Etică şi Arbitraj consideră că situaţii de genul celei create la Serviciul Producţie Promo pot fi evitate printr-o acţiune managerială competentă şi consecventă. În acest sens, atragem încă o dată atenţia asupra dublei măsuri cu care sunt tratate de către conducerea SRTv încălcări similare ale Statutului ziaristului : este incorect şi contraproductiv din punct de vedere al respectului faţă de normele interne să aplici sancţiuni drastice personalului de execuţie pentru aceleaşi abateri care sunt ignorate sau privite cu indulgenţă atunci când sunt comise de deţinătorii unor funcţii manageriale.


În completare la concluziile de mai sus, domnul Ion Stavre şi doamna Cristina Andrei doresc să facă următoarele observaţii legate de cazul analizat:


• Audierile doamnei Stoleriu, a doamnei Simona Dobrescu şi a domnului Năstase au dezvăluit un management submediocru în domeniul producţiei de promo: un şef de serviciu calificat la locul de muncă din punct de vedere al managementului, fără nici un fel de aptitudini pentru funcţii de conducere, un director neinteresat de cultura organizaţională a departamentului său şi de relaţiile între subordonaţi, absenţa unor proceduri clare privind relaţiile între copywriteri, realizatori de emisiuni realizatori de promo.


• Comportamentul domnului Năstase se înscrie în lunga tradiţie a tinerilor şefi din TVR reclamaţi la Comisia de Etică care au ca instrument de impunere ameninţările, injuriile, în absenţa unui prestigiu profesional de necontestat. Acest aspect ridică serioase semne de întrebare asupra modului de promovare în TVR. Domnul Năstase nu şi-a ascuns ostilitatea faţă de doamna Stoleriu încă de la angajare, deşi el nu este proprietarul companiei în care lucrează.


• Doamna Simona Dobrescu a declarat deschis că nu a încercat să atenueze ostilitatea domnului Năstase faţă de doamna Stoleriu, aşteptând ca lucrurile să se rezolve natural. Comportamentul agresiv al doamnei Stoleriu este în ultimă instanţă rezultatul acestei neimplicări.


• Cu totul surprinzător, nici un şef din TVR audiat nu a pus în discuţie competenţa doamnei Stoleriu, ceea ce ne face să afirmăm cu mâhnire că avem de fapt un caz de solidaritate în mediocritate versus competenţă. În cea mai bună tradiţie românească, competenţa a fost deja penalizată. Domnul Năstase a declarat că va continua să propună sancţiuni până ce doamna Stoleriu se va hotârî să plece. Doamna Dobrescu a confirmat acest deznodământ planificat.

1 Doamna Ioana Dumitrescu s-a recuzat în analiza acestui dosar, ca răspuns la acuzaţiile de subiectivism aduse de domnul Laurenţiu Năstase.