Concluziile şedinţelor Comisiei de Etică şi Arbitraj din 22 februarie şi 20 martie 2012

| actualizat:

Prezenţi:                     Irina Păcurariu, Ioana Mureşan, Loara Ştefănescu,

   Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Gabriela Avram.

Absent:             Bogdan Tomulică.

 

Ordinea de zi: 

 

  1. Sesizarea Asociaţiei Pro Democraţia Bucureşti, înregistrată la secretariatul Comisiei de Etică şi Arbitraj cu nr.103.004/30.01.2012.

.

Concluzii:

 

După vizionarea emisiunii „Judecă tu” din data de 26 ianuarie 2012, membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj au remarcat că realizatorii şi-au propus să discute despre societatea civilă în contextul manifestaţiilor din ţară şi din Piaţa Universităţii. Abordarea temei a plecat de la un apel semnat de 25 de ONG-uri, dar niciun reprezentant al acestor organizaţii nu a făcut parte dintre invitaţi.   

În urma analizei, CEA a constatat că realizatorii nu au asigurat pluralismul de opinii cerut de art.9 din Statutul Ziaristului din Televiziunea Română: „In prezentarea unor dispute de opinii, ziaristul din televiziunea publica va asigura prezenta partilor implicate.”Menţionăm că, la data discutării cazului, realizatoarea Rodica Culcer şi producătoarea Antonela Ghemu nu mai sunt angajaţi ai SRTv

CEA recomandă ca în situaţii în care echidistanţa şi imparţialitatea sunt uşor de contestat, temele discutate fiind provocate de subiecte controversate, jurnaliştii implicaţi în realizarea acestor emisiuni să aibă în vedere asigurarea pluralismul de opinii.

Apelul CEA este făcut în contextul apropiatelor campanii electorale, din dorinţa ca TVR să-şi respecte misiunea de televiziune publică.

Comisia de Etică şi Arbitraj