Concluziile sedintei Comisiei de Etica si Arbitraj din data de 13 septembrie 2012.

TVR.RO | actualizat: Marţi, 02 Octombrie 2012

Prezenţi:     Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Ioana  Mureşan, Bogdan Tomulică, Ruxandra Ţuchel

Invitat: Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al SRTv

 

Ordinea de zi:

  1. Prezentarea activităţii, a preocupărilor şi a dificultăţilor întâmpinate de Comisia de Etică şi Arbitraj în relaţia cu conducerile SRTv din ultimii ani;
  2. Dialog cu Preşedintele-Director General pe tema procesului de restructurare din SRTv, din perspectiva competenţelor Comisiei de Etică şi Arbitraj şi a exigenţelor deontologice stabilite în Statutul ziaristului din SRTv.

 

Concluzii:

1. Membrii comisiei au  subliniat că principala problemă constatată şi semnalată în mod repetat în ultimii ani a fost ignorarea de către conducătorii TVR a majorităţii rezoluţiilor, concluziilor şi recomandărilor  emise  în baza prevederilor din Statututul ziaristului. În opinia comisiei, chiar dacă acest organism are un rol consultativ, este nefirească, contraproductivă şi frustrantă indiferenţa responsabililor televiziunii publice în cazuri  grave de încălcare a deontologiei profesionale, unele cu un semnificativ impact public negativ asupra TVR.

Preşedintele-Director General Claudiu Săftoiu a dat asigurări că în mandatul său va acorda atenţie deciziilor Comisiei de Etică şi Arbitraj, decizii pe care le consideră “de necontestat”.

2. Membrii comisiei au adresat întrebări despre procesul de restructurare aflat în derulare, în special despre criteriile şi etapele procesului de selecţie a personalului de specialitate în perspectiva preconizatei concedieri colective. Ei au atras atenţia că o evaluare completă a performanţelor individuale nu poate face abstracţie de  cunoaşterea, respectarea şi promovarea deontologiei profesionale, aşa cum este aceasta definită de documentele CNA şi de reglementările interne ale TVR. În context, reprezentanţii Comisiei de Etică şi Arbitraj au insistat ca aceleaşi exigenţe etice să fie îndeplinite şi de către membrii care vor fi desemnaţi să facă parte din comisiile de evaluare.

Domnul Claudiu Săftoiu a spus că criteriile de selecţie nu au fost încă definitivate, dar a subliniat că evaluarea  angajaţilor va ţine cont de toate aspectele, prevalente fiind cele  profesionale. Preşedintele-Director General a propus Comisiei de Etică şi Arbitraj să-şi desemneze un reprezentant care să participe la stabilirea criteriilor, alături de reprezentanţii conducerii şi ai partenerilor sociali. Mai mult, domnia sa a susţinut ideea ca un membru al Comisiei de Etică să facă parte din comisiile de evaluare cu statut de observator.

Comisia de Etică şi Arbitraj a analizat propunerile formulate de domnul Preşedintele-Director General în şedinţa din 20 septembrie. Majoritatea membrilor au considerat inoportună  participarea comisiei la pregătirea şi desfăşurarea procesului de selecţie a personalului de specialitate din TVR.  Principalul argument invocat este acela că implicarea comisiei în aceste etape ale restructurării la propunerea Patronatului riscă să pună la îndoială caracterul independent al acestui organism, definit ca atare  în Statutul ziaristului din SRTv. Pe de altă parte, asocierea comisiei cu organizarea procesului de restructurare poate pune sub semnul întrebării legitimitatea acesteia de mediator al eventualelor litigii apărute “între un ziarist şi Societatea Română de Televiziune în ansamblul său”  - atribuţie prevăzută în Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei de Etică şi Arbitraj.

Comisia de Etică va continua să urmărească cu atenţie întregul proces de restructurare aflat în derulare în TVR, pronunţându-se asupra tuturor aspectelor constatate şi/sau a sesizărilor primite care intră în competenţele sale.