CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA DE 11 AUGUST 2011

| actualizat:

Prezenţi: Gabriela Avram, Ioana Mureşan,    Irina Păcurariu, Loara Ştefănescu, Bogdan Tomulică

Absenţi:            Horia Gruşcă, Sorin Hobana    

Ordinea de zi:   1.      Sesizarea Agenţiei de Monitorizare a Presei – ActiveWatch cu nr. 2405 din 28.07.2011 cu privire la ediţia din data  27.07 a emisiunii „Ora de ştiri”. ActiveWatch atrage atenţia asupra atitudinii „vădit rasiste” şi lipsite de etică pe care a avut-o prezentatorul Lucian Pîrvoiu în timpul dezbaterii care a urmat după ştirea „ Jocurile Olimpice au fost lansate în...Ferentari.”

 Concluzii:

 Analiza cazului s-a bazat pe vizionarea emisiunii vizate şi pe punctul de vedere explicativ pe care l-a oferit dl. Lucian Pîrvoiu la cererea CEA.

 Extras din sinteza ştirii:     

„Ambasadorul Marii Britanii  a ales unul dintre cele mai sărace cartiere în care să marcheze deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra.(...) Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti e convins că sportul îi va ajuta şi pe oamenii din acest cartier.<<Începe numărătoarea inversă până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, iar mesajul pe care vrem să îl transmitem prin acest eveniment este acela că sportul este totul.  Am regăsit în Ferentari spiritul de la Olimpiadă>>, a spus Martin Harris.”

 Agenţia de Monitorizare a Presei a pus în discuţie etica jurnalistică a  moderatorului Lucian Pîrvoiu care, după difuzarea ştirii, l-a întrebat pe invitatul său, Valeriu Nicolae, organizator al evenimentelor prezentate în ştire: ”Domnule Nicolae(...) în ştirea de mai devreme ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioşi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele? La tras în venă?”. Se consideră că întrebarea descrie o atitudine discriminatorie faţă de locuitorii cartierului Ferentari, promovând stereotipuri şi etichetându-i pe locuitorii cartierului şi pe tinerii implicaţi în proiect ca fiind hoţi şi consumatori de droguri. Preocuparea prezentatorului, spune ActiveWatch, pare să fie mai degrabă aceea de a promova senzaţionalismul şi nu aceea de a discuta o problemă de interes public.

 În punctul de vedere pe care l-a exprimat dl. Lucian Pîrvoiu  se precizează că:Doresc să fac de la bun început precizarea că regret faptul că întrebarea de lansare a discuţiei respective a conţinut afirmaţii inacceptabile din punctul de vedere al corectitudinii politice pe care trebuie să o manifeste un post public. Regret de asemenea faptul că pentru o clipă am confundat incisivitatea cu agresivitatea, însă aceasta nu a fost îndreptată împotriva unei anumite etnii, la care dealtfel nici nu am făcut referire, ci împotriva a două fenomene care se manifestă pregnant în zona respectivă şi cu care cred că nimeni nu este de acord: consumul de droguri şi tâlhăria. Regret că atitudinea mea a fost interpretată ca fiind una discriminatorie la adresa comunităţii respective, eu însa i-am avut în vedere doar pe infractorii identificaţi în cursul acţiunilor poliţiei în zonă. Nu este un secret pentru nimeni că Ferentari este singurul cartier din Bucureşti în care activează două secţii de poliţie, ceea ce spune multe despre gradul de infracţionalitate de acolo. Nicio clipă nu i-am avut în vedere pe oamenii cinstiţi care îşi duc traiul în Ferentari; cu siguranţă sunt şi ei deranjaţi de grupările de infractori din cartier. Dincolo de acest derapaj regretabil, discuţia a decurs în sensul identificării unor soluţii de integrare a acestei comunităţi, cum ar fi sportul sau impunerea unei stări de curăţenie constantă printr-o mai bună administrare a zonei, pentru că un cartier mizer atrage după sine o existenţă mizeră.” 

Membrii Comisiei de Etică au luat notă de decizia conducerii DEIS de a-l suspenda pe dl. Lucian Pîrvoiu din poziţia de moderator al Orei de Ştiri până la pronunţarea Comisiei pe acest caz. În punctul de vedere trimis Comisiei, moderatorul consideră că :

" Perioada de suspendare îmi va permite să reflectez la cele întâmplate, inclusiv la posibilitatea de a fi eu însumi o victimă a stereotipurilor care circulă în legătură cu zona respectivă. Am decis dealtfel să cunosc mai bine cartierul şi oamenii săi şi am propus conducerii departamentului realizarea unei serii de reportaje despre banalul cotidian din cartierul respectiv, despre viaţă şi nevoile oamenilor de acolo, pentru că dincolo de scandaluri sau acţiuni de comunicare atent organizate, nu avem acces la prea multe informaţii din Ferentari".  

  Având în vedere cele de mai sus, membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj au ajuns la concluzia că în ediţia din 27.07 , a emisiunii „Ora de ştiri” prezentatorul Lucian Pîrvoiu s-a îndepărtat de exigenţele rolului de moderator şi a încălcat Statutul ziaristului din SRTv care prevede că:

Art.7 - Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a milita în mod consecvent pentru justiţie, democraţie şi armonie socială, pentru respectarea dreptului la informare a cetăţeanului, refuzând să-şi subordoneze discursul publicistic oricăror intenţii propagandistice ori tendinţelor de discriminare pe criterii de rasă, religie, apartenenţă etnică sau sex, statut economic sau profesional.

Art.13 - Ziaristul din televiziunea publică va face o distincţie netă între informaţie şi opinie pentru a nu influenţa în mod partizan judecăţile de valoare ale publicului şi va aplica principiul corectitudinii în cazul informaţiei şi al onestităţii în cazul opiniei.

  În baza atribuţiilor care îi revin potrivit Statutului ziaristului din SRTv,  Comisia de Etică şi Arbitraj recomandă domnului Lucian Pîrvoiu ( şi tuturor moderatorilor din televiziunea publică ) să evite derapajele de subiect şi atitudine în cadrul discuţiilor cu invitaţii şi să nu uite că orice "agresivitate" de acest gen( chiar şi ironică ) poate duce la interpretări şi acuzaţii de discriminare, indiferent de intenţiile bune ale moderatorului sau de contextul general al discuţiei.Nu trebuie uitat faptul că un moderator de televiziune ( cu atât mai mult de televiziune publică ) trebuie să aibă o atitudine şi un limbaj civilizat în orice situaţie iar dacă doreşte să spună lucruri de genul celor din reportajul în discuţie, poate să le exprime respectând datoria de a a-şi structura mesajele publistice cu corectitudine, acurateţe şi echilibru.