CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA DE 1 IUNIE 2011

| actualizat:

Prezenţi:        Gabriela Avram, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Irina Păcurariu, Loara Ştefănescu Absent:            Bogdan Tomulică Invitaţi:      Iulia Tîlvescu- realizator „Operaţiuni speciale”-absent                   Cadri Abibula- video-jurnalist Redacţia copii-tineret 

Ordinea de zi:

  1.      Adresa nr. 5327/19.04.2011, înregistrată la SRTV cu nr. C/5656/19.04.2011 privind sesizarea domnului Georg Hocevar referitoare la emisiunea „Operaţiuni speciale”, transmisă în data de 9.03.2011 de TVR2. Se reclamă încalcarea prezumţiei de nevinovăţie (art.6/ paragraf 6 din CEDO) şi realizatoarea Iulia Tîlvescu este acuzată de calomnie. Georg Hocevar solicită despăgubiri şi drept la replică.

2.      Reclamaţia domnului Cristian Diţoiu, reprezentant al firmei Webmaker care, pe 25.05.2011, atunci când transfer.ro , sistem operat de Webmaker, a suferit o defecţiune, a primit din partea d-lui Cadri Abibula „mailuri extrem de agresive şi defăimătoare” în care acesta s-a identificat ca angajat al TVR.   

Concluzii:

 1.    Doamna Iulia Tîlvescu, realizatoarea emisiunii ”Operaţiuni speciale”  nu a onorat invitaţia CEA motivând o filmare şi dorind o întrevedere la care să fie prezent şi avocatul ei. Menţionăm că deciziile CEA sunt consultative şi că aceasta comisie nu este decât cel mult o instanţă profesională formată din colegi. Prezenţa unui apărător sau reprezentant legal la o sedinţă CEA este nu doar inoportună ci şi inutilă pentru că CEA nu dă verdicte şi nici nu condamnă, această comisie urmăreşte doar respectarea Statutului jurnalistului din TVR. 

 2.     În urma vizionării  înregistrării emisiunii „Operaţiuni speciale ” din 9.03  Comisia de Etică şi Arbitraj a constatat următoarele: -programul reclamat de dl.Georg Hocevar are datele unui demers jurnalistic care ignoră norme deontologice elementare. Chiar dacă emisiunea în cauză avea un format care se baza pe aducerea în atenţia publică a unor cazuri de încălcări ale legilor statului român considerate subiect de operaţiuni speciale ale diferitelor organe de anchetă ea nu se poate sustrage regulilor jurnalismului. Deşi cazul în care Georg Hocevar era acuzat de trafic de obiecte de patrimoniu aşteaptă o pronunţare din partea justiţiei el a fost prezentat în emisiune fără a se respecta „prezumţia de nevinovăţie”.  Un program cu asemenea carenţe profesionale nu ar fi trebuit să primească aviz de difuzare.

Membrii CEA au stabilit că aceasta abordare contravine art.8 din statutul jurnalistului din TVR. 

3.  Domnul Cadri Abibula a recunoscut că a avut un comportament care contravine art.15 şi statutului jurnalistului din TVR ”...jurnalistul din TVR nu va folosi calitatea pe care o deţine şi accesul la antenă pentru soluţionarea unor probleme personale” care a fost generat de starea de nervozitate aparută ca urmare a imposibilităţii de a transmite o emisie prin transfer.ro. Tensiunea şi perspectiva ratării programului tv l-au determinat la asemenea reacţii necontrolate. El a declarat că regretă situaţia, şi-a asumat greşeala şi a promis că va trimite un mesaj de scuze către firma Webmaker.