Concluziile şedinţei Comisiei de Etică şi Arbitraj din 10 mai 2012

| actualizat:

Prezenţi:                    Irina Păcurariu, Ioana Mureşan, Loara Ştefănescu,

   Horia Gruşcă, Gabriela Avram, Bogdan Tomulică.

Absent:             Sorin Hobana.

 

 

 

Ordinea de zi: 

 

  1. Sesizarea domnului Dorin Dinescu, producator „Arena Leilor” cu privire la neacordarea unui procent din sursele financiare atrase pentru sprijinirea realizării emisiunii „Arena Leilor”, în baza contractului de parteneriat nr.18.598/31.10.2011, încheiat între SRTv şi Fundaţia Post Privatizare.

 

 

Concluzii:

 

Domnul Dorin Dinescu, reclamă că s-a adresat Direcţiei Editoriale pentru a face demersurile necesare supunerii spre aprobare Comitetului Director cererea de a beneficia de o cotă parte din valoarea neta a surselor financiare suplimentare aduse în SRTv prin eforturi proprii. Această cerere nu a fost soluţionată şi nici nu a primit un raspuns în legatura cu un eventual rezultat al discutării ei.

 

În urma analizei sesizării domnului Dorin Dinescu, CEA a constatat următoarele:

-cererea domnului Dorin Dinescu se bazează pe Contractul Colectiv de Muncă, Art. 104 (1),  care menţionează: „Alte venituri sunt: a. cotă parte de 3-15% din valoarea netă a surselor financiare suplimentare aduse în SRTv prin eforturi proprii şi în condiţiile în care Salariatul respectiv nu are sarcini de serviciu în acest sens, cu aprobarea Comitetului Director cât şi pe Regulamentul de functionare al SRTV, Art.62 şi pe Art 5 din Regulamentul de sponsorizare nr. 8/20.05.2009.

 

 

CEA consideră că nu au fost respectate articolele 32 şi 37 din Statutul Ziaristului:

Art.32 Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a beneficia de contract de muncă individual care să stipuleze obligaţiile sale profesionale, condiţiile sale specifice de munca şi drepturile care i se cuvin, drepturi care să-i garanteze siguranţa şi demnitatea exercitării profesiei.

Ziaristul din televiziunea publică are dreptul să solicite condiţii şi mijloace de muncă adecvate pentru exercitarea profesiei.

El va beneficia de toate drepturile derivand din contractul colectiv de munca.

Art.37 Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a fi avansat, de a solicita mariri de salariu în funcţie de calitatea şi de amploarea muncii prestate, ca şi dreptul de a fi consultat, în cazul în care încadrarea sa ar putea fi schimbată.

El are dreptul de a solicita audienţe, de a inainta petiţii conducerii Societăţii, atât cu caracter profesional, cât şi personal, de a fi audiat în situaţii litigioase de natură profesională sau statutară şi de a prezenta rapoarte justificative, în cazul în care i se impută erori de natură profesională sau etică.