CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA DE 28 noiembrie 2006

| actualizat:
CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA

CONCLUZIILE  ŞEDINŢEI  COMISIEI  DE  ETICĂ  ŞI  ARBITRAJ 

DIN  DATA  DE  28 noiembrie 2006

 

Prezenţi:        Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Horia Gruşcă, Sorin Hobana,

Claudiu Lucaci, Mihai Rădulescu, Tudor Călin Zarojanu

 

Invitat:            Tudor Giurgiu, Preşedinte - Director General al SRTv

 

      Ordinea de zi:

 

  1. Dialog cu Preşedintele - Director General pe tema priorităţilor şi preocupărilor Comisiei de Etică şi Arbitraj la început de mandat.

 

 

      Concluzii:

 

Cea mai importantă problemă ridicată de membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj în discuţia cu dl. Tudor Giurgiu a vizat personalul insuficient al Colectivului Ombudsman, aflat în subordinea directă a Comisiei (art. 48 din Statutul ziaristului din SRTv): un secretar cu jumătate de norm㠖 d-na Irena Pap – şi o altă jumătate de normă referent specialitate, acoperită prin cumul de funcţii de către dl. Demis Ghindeanu, Brand Manager TVR1. Spre comparaţie, structura din 2000 (anul înfiinţării Serviciului Ombudsman) cuprindea şase referenţi şi un secretar.

 

Membrii Comisiei au atras atenţia că, în formula actuală, este practic imposibilă activitatea de monitorizare a Colectivului Ombudsman, aşa cum este aceasta descrisă în art. 48 din Statutul ziaristului. Situaţia nu este nouă, fiind semnalată în repetate rânduri de anterioara Comisie de Etică atât fostei, cât şi actualei Conduceri.

 

Dl. Tudor Giurgiu a admis că structura prezentă nu este funcţională şi a propus, ca formulă de compromis, o variantă cu două posturi: un angajat cu normă întreagă referent specialitate Ombudsman şi o normă întreagă de secretar Colectiv Ombudsman, care să îndeplinească şi sarcinile de secretar al Comisiei de Etică şi Arbitraj. S-a convenit ca după punerea în practică a noii structuri să urmeze o perioadă de probă, finalizată cu o analiză de eficienţă.

 

O alta temă semnalată de membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj s-a referit la diferenţele dintre obligaţiile şi restricţiile profesionale ale ziariştilor din SRTv, asumate prin Statutul ziaristului, şi cele ale colaboratorilor externi care prezintă sau moderează emisiuni. Un exemplu relevant este condiţia obligatorie pentru salariaţi de a nu fi colaborat cu fosta Securitate ca poliţie politică, asumată printr-o declaraţie pe proprie răspundere. Aplicarea unei exigenţe similare colaboratorilor externi ar fi prevenit probabil situaţia creată de deconspirarea d-lui Carol Sebastian, moderator în TVR, ca informator al Securităţii. Protejarea imaginii societăţii, evitarea concurenţei neloiale, evitarea partizanatului în discursul publicistic sunt alte câteva exemple de obligaţii morale care, în opinia membrilor Comisiei, ar trebui să fie valabile nu doar pentru ziariştii angajaţi ci şi pentru cei care prestează activitate jurnalistică cu contract de colaborare.

 

Formula propusă de Comisia de Etică şi Arbitraj pentru eliminarea discriminărilor existente este cea a introducerii în contractele colaboratorilor externi a unei prevederi prin care aceştia să-şi asume respectarea Statutului ziaristului din SRTv.

 

Dl. Tudor Giurgiu a apreciat observaţiile ca fiind îndreptăţite şi a promis că va studia problema şi va căuta soluţii astfel încât ziariştii din TVR să respecte aceleaşi exigenţe etico-profesionale, indiferent de forma de contract.

 

Mai mulţi membri ai Comisiei de Etică au vorbit despre suspiciunile şi nemulţumirile care apar frecvent în rândul salariaţilor TVR în legătură cu corectitudinea unor concursuri profesionale sau de angajare. S-a arătat că au existat cazuri în care presa a dat ca sigură angajarea cuiva chiar înainte ca postul respectiv să fie scos la concurs. D-na Ioana Dumitrescu a pledat pentru prezenţa în comisiile de examinare a unui membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj, cu statut de observator. Atât Preşedintele – Director General cât şi alţi membri ai Comisiei de Etică au atras însă atenţia că o asemenea măsură ar depăşi competenţele acordate Comisiei prin regulamentele interne. Pe de altă parte s-a subliniat că este obligaţia Comisiei de Etică de a analiza şi de a răspunde sesizărilor legate de eventuala încălcare a drepturilor profesionale ale ziariştilor din SRTv.

 

Preşedintele Comisiei a propus ca la întrunirile pe teme legate de etică şi deontologie jurnalistică la care SRTv este invitată să participe să fie prezent şi un membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj, propunere acceptată de dl. Tudor Giurgiu.

O altă propunere însuşită de Preşedintele – Director General a fost aceea ca abaterile minore de la Statutul ziaristului din SRTv să fie semnalate direct de către Colectivul Ombudsman, atât celor care le-au săvârşit cât şi şefilor structurilor de care aparţin, în scopul prevenirii repetării acestora.