Concluziile Comisiei de Etica si Arbitraj din data de 26 ianuarie 2011

| actualizat:
Prezenţi: Gabriela Avram, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Irina Păcurariu, Loara Ştefănescu, Bogdan Tomulică

Invitat: Dl Alexandru Lăzescu, Preşedinte-Director General al TVR

Ordinea de zi:

1. Contestaţia domnului Vilara Romeo Alexandru privind organizarea şi desfăşurarea concursului organizat de SRTv pentru ocuparea postului de Director Departamentul Sport;

2. Protestul unor telespectatori privind emisiunea "Profesioniştii", din data de 13 noiembrie 2010, avându-l ca invitat pe domnul Cristoiu;

3. Sesizarea Agenţiei de Monitorizare a Presei - ActiveWatch care îşi exprimă îngrijorarea faţă de mesajul transmis de doamna Rodica Culcer, director Direcţia Ştiri, la conferinţa "Reforma instituţională a statului. Stat asistenţial, stat minimal, stat eficient?";

4. Dialog cu dl. Alexandru Lăzescu, Preşedinte-Director General al TVR.

Concluzii:

1. Membrii CEA au constatat că, în conformitate cu Statutul Comisiei, aceasta are drept obiect de activitate eventualele încălcări ale Statului jurnalistului de televiziune şi cazul semnalat nu se încadrează, prin natura faptelor, în acest domeniu. Drept urmare, CEA îşi declină competenţa. În acelaşi timp, în urma discutării situaţiei semnalate, membrii CEA consideră că regulamentele pe care le urmează şi respectă organizarea de concursuri în TVR pot duce la situaţii anacronice, ca cea la care face referire şi sesizarea în cauză, care acuză faptul că aceeaşi comisie de evaluare a judecat şi contestarea concursului, mai ales că ea se referea şi la doi dintre membrii comisiei. Acest punct de vedere a fost prezentat şi PDG al TVR, invitat la şedinta Comisiei de Etică şi Arbitraj.

2. Ediţia în cauză a emisiunii realizate de doamna Eugenia Vodă a fost deja discutată de CNA care a somat Societatea Română de Televiziune prin Decizia 1189/9.12.2010. CEA este de acord că spaţiul public trebuie protejat de efectele oricărui discurs abuziv din punct de vedere moral, politic, ideologic dar nu consideră că realizatoarea a încălcat vreuna din prevederile Statutului jurnalistului din TVR.

3. CEA a luat în discuţie sesizarea Agenţiei de Monitorizare a Presei - ActiveWatch şi a constatat, în unanimitate, că evenimentul la care se face referire nu a fost transmis integral de TVR. În ediţia specială s-a transmis exclusiv discursul preşedintelui Traian Băsescu. În nici o emisiune a TVR nu a fost difuzată intervenţia dnei Rodica Culcer sau fragmente din această intervenţie.
CEA a stabilit, ca atare, că afirmaţia de la care porneşte sesizarea Active Watch este falsă. Membrii Comisiei au analizat, într-o primă lectură, textul sesizării, observând ca "în anexă se află un extras din discursul Rodicăi Culcer, citat de VoxPublica (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/sefa-stirilor-tvr-despre-cum-le-dam-parintilor-saraci-sa-bea-prin-circiumi-cum-arata-dreapta-violenta-57546.html)". S-a convenit că o analiză obiectivă a situaţiei în discuţie nu poate fi făcută pe baza studierii unui pasaj din intervenţia dnei Culcer, directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR, postat pe un site al unei televiziuni private. Ca atare, CEA a solicitat DEIS textul integral al intervenţiei doamnei Rodica Culcer la conferinţa "Reforma instituţională a statului. Stat asistenţial, stat minimal, stat eficient" pentru analiză. În acelaşi timp i s-a cerut doamnei Rodica Culcer un punct de vedere cu privire la sesizarea Active Watch pentru a se formula o concluzie.

4. Cea mai importantă problemă ridicată de membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj în discuţia cu dl. Alexandru Lăzescu a vizat lipsa personalului la Colectivul Ombudsman, aflat în subordonarea directă a Comisiei (art.48 din Statutul ziaristului din TVR), acum serviciul fiind asigurat de un secretar.
Membrii Comisiei au atras atenţia că, în formula actuală, este practic imposibilă activitatea de monitorizare a Colectivului Ombudsman, aşa cum este aceasta descrisă în art. 48 din Statutul ziaristului. Situaţia nu este nouă, fiind semnalată în repetate rânduri de anterioara Comisie de Etică atât fostei, cât şi actualei Conduceri.
Dl. Alexandru Lăzescu a admis că structura prezentă nu este funcţională şi a mentionat că este în căutarea unei persoane care, prin probitatea sa profesională să poată gira calitatea unui referent Ombudsman care ar trebui să dovedească echilibru şi discernământ în examinarea derapajelor deontologice ale jurnalistului din TVR.

Mai mulţi membri ai Comisiei de Etică au vorbit despre suspiciunile şi nemulţumirile care apar frecvent în rândul salariaţilor TVR în legătură cu corectitudinea unor concursuri profesionale sau de angajare si au dat ca exemplu sesizarea aflata pe ordinea de zi.

Domnul Alexandru Lăzescu a recomandat Comisiei să aibă în vedere înmulţirea cazurilor în care angajaţi ai TVR exprimă pe bloguri critici la adresa unor şefi sau colegi, prejudiciind astfel imaginea TVR. În context, Horia Gruşcă a atras atentia asupra lipsei de reacţie a conducerii în situaţii recente similare, deşi administraţia poate interveni în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare al instituţiei.