CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA DE 13 aprilie 2007

| actualizat:

CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA
DE 13 aprilie 2007

Prezenţi: Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Mihai Rădulescu, Tudor Călin Zarojanu

Absent: Claudiu Lucaci

Invitaţi: Anca Lăzărescu, producător executiv Direcţia Ştiri, Sorin Năstase, reporter Direcţia Ştiri, Alexandra Ţigănaş, şef Serviciu Achiziţie-Vânzare şi Programare-Subtitrare Programe, Cristina Lascu, redactor în cadrul Serviciului Achiziţie-Vânzare şi Programare-Subtitrare Programe

Ordinea de zi:

1. Adresa Serviciului Juridic prin care se cere avizul consultativ al Comisiei de Etică şi Arbitraj în legătură cu sancţionarea dlui Sorin Năstase, reporter în cadrul Direcţiei Ştiri şi producător al Jurnalului de la ora 7 din data de 12.03.2007;

2. Adresa Serviciului Juridic prin care se cere avizul consultativ al Comisiei de Etică şi Arbitraj în legătură cu sancţionarea d-nei Cristina Lascu, redactor în cadrul Serviciului Achiziţie-Vânzare şi Programare-Subtitrare Programe;

3. Explicaţiile Serviciului Juridic privind motivele pentru care domnului Tudor Chirilă, regizor artistic, nu i-au fost achitate drepturi de autor pentru contribuţia sa la emisiunea "Supertrupa", difuzată de TVR 1 în anul 2006;

4. Precizările Departamentului Resurse Umane privind încadrarea domnului Cristian Marinescu, redactor-prezentator în cadrul Direcţiei Ştiri, care consideră că transferarea sa ca editor la Jurnalul regional s-a făcut cu încălcarea regulamentelor interne.


Concluzii:

1. În referatul de sancţionare semnat de d-na Anca Lăzărescu, reporterului Sorin Năstase i se impută faptul că, în calitate de producător al Jurnalului de la ora 7 din data de luni, 12 martie a.c., a ales ca prim subiect un accident rutier petrecut în timpul nopţii pe DN1, în loc să deschidă jurnalul cu subiectele politice, considerate mai importante.

După audierea argumentelor prezentate de cei doi invitaţi, membrii Comisiei au ajuns în unanimitate la concluzia că decizia dlui Năstase de a începe jurnalul de dimineaţă cu reportajul dedicat accidentului nu încalcă niciuna dintre prevederile Statutul ziaristului din SRTv.

Comisia a apreciat că, în absenţa unui concept editorial la care producătorul să se poată raporta sau a unei dispoziţii la nivel redacţional privind criteriile de ierarhizare a ştirilor, nu se poate stabili un prejudiciu şi, în consecinţă, nu se poate vorbi de o responsabilitate.

2. Membrii Comisiei au luat act de faptul că d-na Alexandra Ţigănaş nu a putut da curs invitaţiei la audieri, fiind plecaţă în străinătate în interes de serviciu.

În referatul de sancţionare semnat de dl Horia Romanescu, Director Direcţia Programe, doamnele Alexandra Ţigănaş - în calitate de şef serviciu - şi Cristina Lascu - în calitate de redactor de film - sunt considerate răspunzătoare pentru difuzarea pe TVR2, în ziua de 10 martie a.c., la ora 19, a unui episod din seria de documentare „Lumi ciudate", deşi conţinutul acestuia era interzis minorilor. În document se propune sancţionarea şi suportarea de către cele două ziariste a amenzii achitate de către SRTv către CNA.

După audierea d-nei Cristina Lascu şi analiza documentelor primite din partea Serviciului Juridic (referat de sancţionare, contestaţia d-nei Lascu şi nota scrisă a dnei Ţigănaş) membrii Comisiei au ajuns în unanimitate la concluzia că principalul responsabil pentru incidentul creat şi prejudiciul provocat TVR este referentul de specialitate (d-na Silvia Borcan) care a programat filmul şi care, potrivit procedurilor, a hotărât semnul de audienţă.

Dincolo de greşeala iniţială, s-a constatat că difuzarea în prime-time a unui documentar interzis minorilor prin conţinut ar fi putut fi prevenită dacă la nivelul structurii de profil nu s-ar fi manifestat un cumul de disfuncţii pe care membrii Comisiei nu au avut suficiente date să le analizeze şi să le explice: motivele pentru care traducătorul filmului a întârziat predarea traducerii şi a determinat astfel amânarea subtitrării şi a predării casetei după termenul prevăzut, raporturile dintre redactorii de film şi referenţii de specialitate, respectarea obligaţiei decidenţilor de a viziona producţiile înainte de a le stabili semnele de audienţă şi a le programa, ş.a.

3. Comisia a luat act de explicaţiile Serviciului Juridic şi a decis să i-l le comunice d-lui regizor artistic Tudor Chirilă.

4. Comisia a luat act că d-nul Cristian Marinescu şi-a păstrat încadrarea profesională după transferarea sa la Jurnalul regional, situaţie în care nu se poate invoca încălcarea regulamentelor SRTv.