CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN 26 aprilie 2007

| actualizat:
CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA DE 26 aprilie 2007

Prezenţi: Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Claudiu Lucaci, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Mihai Rădulescu, Tudor Călin Zarojanu

Invitaţi: Mara Manolescu, regizor artistic, Aurel Badea, regizor artistic


Ordinea de zi:

1. Sesizarea doamnei Mara Manolescu, regizor artistic, care reclamă faptul că a fost acuzată pe nedrept şi într-o manieră necolegială de către domnul Aurel Badea că i-ar fi copiat acestuia ideile regizorale în emisiunea „Atunci şi acum", difuzată în 4 martie pe TVR1;

2. Tergiversarea rezolvării situaţiei Serviciului Ombudsman, aflat în continuare fără personal, în ciuda demersurilor insistente ale Comisiei de Etică şi Arbitraj şi a promisiunilor repetate ale Conducerii TVR;

3. Poziţionarea inadecvată, titulatura improprie şi modul greoi de accesare a secţiunii dedicate Comisiei de Etică şi Arbitraj în noul format al paginii electronică a TVR;

4. Informaţiile publicate în cotidianul Academia Caţavencu din 25 aprilie privind prezenţa doamnei Rodica Culcer, director al Direcţiei Ştiri, la mitingul politic desfăşurat în Piaţa Universităţii în data de 19 aprilie, din perspectiva normelor deontologice valabile pentru ziariştii SRTv;

5. Articolele apărute în unele ziare privind un conflict pe teme de etică profesională între jurnaliştii de ştiri Mihai Rădulescu şi Nadina Dogioiu.


Concluzii:

1. Din dialogul purtat de membrii Comisiei cu cei doi regizori artistici au rezultat următoarele puncte de vedere ale acestora:

- domnul Aurel Badea admite că felul în care a reacţionat, trimiţând sms-uri critice unor colegi şi şefi, a fost nepotrivit; pe de altă parte, deşi recunoaşte, pe baza experienţei personale, că „unele lucruri se pot asemăna pentru că e greu să mai reinventezi ceva", susţine că anumite încadraturi folosite de dna Mara Manolescu în emisiunea Atunci şi acum sunt „identice" cu cele din emisiunea Nocturne, regizată artistic de domnia sa, fapt pe care îl califică drept „tendenţios";

- doamna Mara Manolescu respinge reproşurile dlui Badea ca fiind nefondate şi spune că nu a făcut decât să caute şi să aplice cele mai bune soluţii profesionale în condiţiile date (decoruri existente readaptate); consideră că felul în care a reacţionat domnul Aurel Badea i-a afectat reputaţia profesională şi solicită un gest reparatoriu;

Având în vedere poziţiile ireconciliabile ale celor doi regizori, li s-a cerut să pună la dispoziţia Comisiei, pentru vizionare, materialele video care să le susţină punctele de vedere din emisiunile Atunci şi acum (ediţia din 4 martie) şi Nocturne.

2. Preşedintele Comisiei a informat că rezolvarea crizei de personal a Serviciului Ombudsman întârzie, deşi în 10 ianuarie a.c. domnul Preşedinte-Director General a confirmat, în prezenţa Directorul Departamentului Resurse Umane, varianta minimală convenită cu membrii C.E.A. la întâlnirea din 28 noiembrie 2006.

Mai mult, deşi - aşa cum s-a stabilit în ianuarie - a fost identificată în cadrul Direcţiei Programe o persoană calificată (studii universitare juridice), interesată să preia activitatea de Ombudsman, aceasta a fost redirecţionată, fără explicaţii, într-o activitate de secretariat.

Membrii Comisiei au decis să semnaleze Consiliului de Administraţie al SRTV faptul că prelungirea lipsei de personal a Serviciului de Ombudsman - structură prevăzută în organigrama instituţiei şi învestită cu atribuţii precise instituţiei - limitează activitatea C.E.A. şi împiedică, practic, îndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 48 din Statutul ziaristului din SRTv de a monitoriza respectarea normelor deontologice profesionale în programele televiziunii publice.

Existenţa unui Serviciu de Ombudsman funcţional ar fi prevenit decizia de neînţeles a Comitetului Director de a atribui, în plină campanie pentru referendumul de la 19 mai, monitorizarea calitativă a ştirilor TVR de către o structură nespecializată în acest sens cum este Direcţia de Marketing şi Vânzări.

3. Comisia de Etică şi Arbitraj apreciază ca inadecvată poziţionarea secţiunii dedicate Comisiei de Etică şi Arbitraj în noua formulă grafică a site-ului TVR; plasarea CEA alături de secţiunea Resurse Umane este ilogică şi de natură să îngreuneze accesarea de către cei interesaţi a spaţiului alocat Comisiei.

Totodată, membrii Comisiei consideră că scurtarea titulaturii la formula Comisia de Arbitraj este nepotrivită şi riscă să genereze confuzie; în condiţiile în care justificarea designerilor ar fi lipsa de spaţiu, forma firească, în acord cu principalele atribuţii ale C.E.A., este Comisia de Etică.

Comisia a decis să solicite Departamentului TVR New Media modificările necesare. Totodată, date fiind unele inadvertenţe şi suprapuneri de informaţii, vor fi făcute propuneri de revizuire a conţinutului secţiunii, ca şi varianta de accesare directă, de pe intranet, a capitolului Activitate.

4. Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj apreciază că, în cazul în care va fi confirmată, prezenţa doamnei Rodica Culcer la un miting politic, fără o justificare profesională, ar reprezenta o încălcare gravă atât a Statutul ziaristului din SRTv, cât şi a Codului de conduită pentru angajaţii şi colaboratorii TVR.

Având în vedere că Directorul Direcţiei Ştiri se află în concediu medical prelungit, Comisia se află în imposibilitatea de a-i solicita explicaţii. În acelaşi timp, dată fiind calitatea de membru al Comitetului Director a d-nei Rodica Culcer, este de aşteptat declanşarea unei cercetări disciplinare de către Conducerea TVR.

5. Pe baza informaţiilor apărute în cotidianele Gardianul şi Adevărul chiar în ziua şedinţei, Comisia de Etică şi Arbitraj s-a autosesizat în legătură cu controversele apărute între domnul Mihai Rădulescu, realizator în cadrul Direcţiei Ştiri, şi doamna Nadina Dogioiu, editor general, privind modul în care a fost realizat materialul despre Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, difuzat în Jurnalul de la ora 19 din data de 22 aprilie a.c.

Pentru o analiză corectă şi completă a problemei s-a decis ca la următoarea şedinţă a Comisiei să fie invitată atât dna Nadina Dogioiu, precum şi doamnele Anca Lăzărescu, producător executiv în ziua respectivă, şi Dana Vlad, reporterul care a redactat materialul în cauză.

Dată fiind calitatea de membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj a domnului Mihai Rădulescu, s-a convenit ca domnia sa să-şi prezinte în aceeaşi şedinţă poziţia privind implicarea sa în dispută , fără să participe însă la adoptarea concluziilor Comisiei.