TVR şi Circom Regional organizează un workshop de documentare TV (3-4 mai)

TVR.RO | actualizat: Joi, 28 Iunie 2012
circom_pt site178x136.jpg

Workshopul va fi susţinut de un fost editor de ştiri de la BBC

Timişoara, 2 mai. TVR şi Circom Regional - Asociaţia televiziunilor regionale din Europa -  organizează, în zilele de 3 şi 4 mai, la Timişoara, un workshop de producţie a filmului documentar. Destinat regizorilor şi producătorilor de documentare de la televiziuni regionale europene, atelierul face parte din seria de evenimente prilejuite de cea de-a 29-a ediţie a conferinţei Circom Regional, care debutează la Timişoara pe 5 mai. Organizată de TVR şi Circom Regional, conferinţa este cea mai importantă întâlnire anuală a televiziunilor regionale din Europa (Timişoara, 5-7 mai 2011).

Workshopul de la Timişoara marchează o premieră pentru Circom Regional, fiind pentru prima dată când asociaţia este implicată în organizarea unui atelier de film documentar. „TVR are deja o reputaţie în cadrul Circom Regional - aceea de a iniţia noi forme de pregătire profesională", a declarat Elena Spanily, vicepreşedinte al Circom Regional şi şef al Serviciului Relaţii Internaţionale din TVR. În 1994, la conferinţa de la Iaşi, a debutat cursul de perfecţionare în realizarea ştirilor TV, adresat tinerilor jurnalişti. „Workshopul de anul acesta vine în sprijinul realizatorilor cu experienţă care au astfel ocazia să-şi îmbogăţească cunoştinţele şi să caute soluţii pentru a oferi publicului documentare de calitate şi cu şanse de a fi premiate la Gala Circom Regional", a adăugat Elena Spanily.

Workshopul va fi susţinut de Tony  O' Shaughnessy, realizator de documentare şi fost editor de ştiri la BBC (http://towermediauk.com/content/public/main/TonyOShaughnessy.aspx). Acesta va fi asistat de un alt realizator, cu o experienţă de aproape 25 de ani în producţia de documentar, John Appel, din Olanda (http://www.ghfilmcentre.org/index.php?option=com_contentandview=articleandid=16:john-appelandcatid=4andItemid=16).

În prima parte a workshopului vor fi vizionate diverse tipuri de documentare, din diferite regiuni ale Europei, urmând ca partea a doua să fie rezervată dezbaterilor pe marginea studiilor de caz prezentate.

Participanţii vor face schimb de idei, vor încerca să găsească modalitaţi de colaborare şi de realizare a unor coproducţii, în condiţiile actuale de piaţă, când calitatea documentarelor este ameninţată de scăderea bugetelor şi a cheltuielilor de producţie, iar nevoile de informare ale publicului sunt tot mai sofisticate.

Dezbaterile de pe parcursul celor două zile vor fi reluate într-un alt workshop care va avea loc în cadrul conferinţei Circom Regional, pe 6 mai.

Workshopul de documentare TV este cel de-al doilea eveniment dedicat profesioniştilor TV, ocazionat de conferinţa Circom Regional. Primul, dedicat tinerilor jurnalişti de ştiri, a început pe 25 aprilie şi se încheie pe 7 mai.

Despre conferinţa Circom 2011:

Televiziunea Română, prin TVR Timişoara, şi Circom Regional - Asociaţia televiziunilor regionale din Europa -  organizează, în perioada 5-7 mai 2011, la Timişoara cea de-a 29 ediţie a Conferinţei Circom Regional, cea mai importantă întâlnire anuală a televiziunilor regionale din Europa.

Desfăşurată sub tema „Mai multă calitate, mai puţini bani" ("Doing It Better, Spending Less"), conferinţa va prilejui organizarea de workshopuri, cursuri de perfecţionare şi dezbateri pe teme presante pentru serviciile regionale de televiziune, cum ar fi: menţinerea standardelor de calitate de producţie în condiţiile bugetelor reduse, beneficiile coproducţiilor şi ale schimbului de programe, promovarea eficientă a programelor.

La conferinţă participă peste 200 de jurnalişti, traineri şi manageri de la televiziuni regionale din 25 de ţări europene.

Pe 25 aprilie 2011, a debutat la Timişoara un curs de perfecţionare în producţia ştirilor de televiziune, destinat tinerilor jurnalişti, care se va finaliza în data de 7 mai.

Este pentru a doua oară când TVR organizează acest eveniment, după ce, în 1994, studioul de la Iaşi a găzduit prima conferinţă Circom desfăşurată într-o ţară din Europa de Est. Printre televiziunile care au mai organizat această conferinţă de-a lungul anilor se numără BBC, RAI, France 3, ARD.

Anual, Circom Regional premiază, în cadrul conferinţei, cele mai bune producţii regionale.

Despre Circom:

Circom - European Association of Regional Television - reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale, din 38 de ţări. Printre obiectivele acesteia se numără dezvoltarea culturilor regionale şi schimbul de experienţă, idei şi producţii între membri, intensificarea formării profesionale a jurnaliştilor, recompensarea anuală a celor mai bune producţii regionale. Asociaţia datează din 1983, iar Televiziunea Română este membră din 1993.

Preşedinte al Circom este Michael Lally (de la RTE - Radioteleviziunea publică din Irlanda), iar vicepreşedinte este Elena Spanily, Şef al Serviciului Relaţii Internaţionale din Televiziunea Română.

Anual, asociaţia organizează, într-o altă ţară membră, conferinţa Circom Regional, la care participă jurnalişti, traineri şi manageri de la televiziuni regionale europene, membre Circom. Conferinţa prilejuieşte organizarea de workshopuri, dezbateri şi cursuri de perfecţionare, dar şi acordarea de premii pentru cele mai bune producţii regionale.

Despre TVR:

Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

TVR a început un proces de redefinire a rolului de serviciu public de televiziune. Noua abordare pune accent pe dezbateri, traininguri, parteneriate strategice şi schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media şi organizaţiile de profil. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil.

***

Dacă vreţi să fiţi conectaţi în timp real cu Televiziunea Română, ne puteţi urmări aici:

Facebook: www.facebook.com/televiziunea.romana

Twitter: http://twitter.com/_TVR

 

Citiţi şi:

Peste 200 de participanţi vor fi prezenţi la Conferinţa CIRCOM

TVR găzduieşte un curs de specializare în jurnalismul TV

TVR organizează conferinţa CIRCOM Regional, la Timişoara