TVR a redeschis cutia proiecţiilor pentru tineri

| actualizat:
Dezbatere TVR - FFF1.jpg
Dezbatere TVR - FFF2.jpg
Dezbatere TVR - FFF1.jpg
Dezbatere TVR - FFF2.jpg

Realizatoarea Irina Păcurariu a moderat aseară, 28 februarie, o dezbatere despre migraţia tinerilor valoroşi  

Televiziunea publică a redeschis cutia proiecţiilor şi a dezbaterilor pentru tineri, cu imagini dintr-o serie de reportaje despre migraţia creierelor şi a tinerilor valoroşi din România, semnate de realizatoarea Irina Păcurariu. Este vorba despre proiectul Întâlniri în afara cutiei, lansat de TVR în noiembrie 2011, în parteneriat cu Fundaţia Friends For Friends (FFFF).

Timp de câteva luni, Irina a filmat în diverse universităţi de prestigiu din lume şi a stat de vorbă cu studenţi români la Oxford, Harvard, MIT (Massachusetts Institute of Technology), Stanford, Princeton şi Yale. Proiecţia a avut loc marţi, 28 februarie, la sediul FFFF. Prin seria de Întâlniri în afara cutiei, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr.

„Migraţia tinerilor valoroşi este o temă serioasă, care ne-ar putea influenţa, ca societate, pe termen lung. E un subiect pe care TVR, ca televiziune publică, trebuie să îl aducă în dezbatere", a declarat Irina Păcurariu. „Am stat de vorbă cu zeci de studenţi, le-am aflat poveştile şi am descoperit că, indiferent de ceea ce şi-au propus să facă peste o săptămână sau peste zece ani, majoritatea este decisă, dacă nu să revină în România, măcar să stea oriunde în lume, cu faţa la România", a adăugat Irina.

Proiecţia a fost urmată de un dialog* liber cu tinerii prezenţi, moderat de Irina Păcurariu. La discuţii au participat Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR şi Sandra Pralong, specialist în comunicare cu experienţă internaţională.

„Aştept de multă vreme o iniţiativă în acest sens. Mă bucur că am participat la această dezbatere şi mi-aş dori ca această seară să se repete", a declarat Cezara Sumen, studentă care a obţinut o bursă de studiu la o şcoală de vară din Boston.

Un comentariu interesant ce a urmat proiecţiei a venit din partea lui Dragoş Preda, vicepreşedinte Relaţii Externe al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Legat de ideea revenirii în ţară a tinerilor, după finalizarea studiilor, el a spus că n-ar trebui să încercăm neapărat să-i aducem acasă. „Mi-aş dori să avem o diaspora unită - cum au alte state - o diaspora cu care să ne mândrim şi care să ne reprezinte frumos. În fond, ei devin ambasadori ai brandului de ţară. Multe ţări au o astfel de diasporă, ce devine pârghie de lobby în statele puternice", a motivat Dragoş.

Proiectul Întâlniri în afara cutiei va continua dialogul cu tinerii la mansarda FFFF, fundaţie care explorează şi încurajează creativitatea în toate formele ei practice. Prin acest proiect, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr.

Sub titlul „România cu minte", reportajele care au făcut obiectul proiecţiei de aseară vor fi difuzate pe canalele TVR în grila de primăvară.

*Vom reveni cu concluziile dezbaterii ce a urmat proiecţiei.

***

Despre proiectul Întâlniri în afara cutiei

Proiectul Întâlniri în afara cutiei, realizat de TVR în parteneriat cu Fundaţia Friends For Friends (FFFF), a debutat în luna noiembrie, cu proiecţia unui documentar de istorie politică - Povestea Sovietelor (The Soviet Story) (despre care am scris aici).
Proiecţia a fost urmată de o dezbatere cu tinerii prezenţi - studenţi la istorie, ştiinţe politice şi litere -, pe marginea adevărurilor istorice relevate în acest documentar, ce compară într-o manieră autentică şi complexă ororile comise de regimul fascist şi de cel comunist în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial. Moderatori au fost Cătălin Ştefănescu, gazda emisiunii Garantat 100%, un program premium al televiziunii publice, şi Armand Goşu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinte Politice, Universitatea Bucureşti.
„O dezbatere super! TVR chiar ne oferă oportunitatea de a face schimb de idei, cu acest spaţiu de dezbatere" - aceasta a fost una dintre primele reacţii ale tinerilor, venite după proiecţia filmului documentar Povestea Sovietelor .
Proiectul Întâlniri în afara cutiei va continua dialogul cu tinerii la mansarda FFFF. Prin acest proiect, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr.


Despre Fundaţia Friends For Friends (FFFF)

Fundaţia Friends For Friends (FFFF) este o fundaţie care crede în puterea creativităţii, în sens mai larg, a inovaţiei. FFFF este un spaţiu de excelenţă. Adună oameni pasionaţi de creativitate, vii, cu expertiză şi competenţe. Rolul FFFF este să pună la dispoziţia comunităţii instrumente şi experienţe unice, care să permită României să devină un brand care contează şi al cărui motor principal este creativitatea românilor. Printre proiectele FFFF se numără Superscrieri, Lobul Creativ, Biblioteca, Expo Ciorne 1.0.


Despre TVR:

TVR are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.
TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).
TVR a început un proces de redefinire a rolului de serviciu public. Noua abordare pune accent pe dezbateri, traininguri, parteneriate strategice şi schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media şi organizaţiile de profil. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil

***

Dacă vreţi să fiţi conectaţi în timp real cu Televiziunea Română, ne puteţi urmări aici:

Facebook: www.facebook.com/televiziunea.romana

Twitter: http://twitter.com/_TVR