TVR: „Există o îngrijorare la nivel internaţional legată de eliminarea taxei TV"

TVR.RO | actualizat: Joi, 28 Iunie 2012

TVR: „Există o îngrijorare la nivel internaţional legată de eliminarea taxei TV"

Proiectul de lege care solicită eliminarea taxei TV a atras proteste din partea mai multor ONG-uri şi asociaţii de media româneşti şi internaţionale

Reprezentanţii televiziunii publice din România vor fi prezenţi marţi, 10 mai, la Senat, pentru a argumenta împotriva proiectului de lege care cere eliminarea taxei doar în cazul televiziunii publice, nu şi a radioului public. Proiectul, iniţiat în noiembrie 2010, a primit aviz negativ din partea Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor şi a Guvernului şi a atras un protest public din partea mai multor organizaţii de media din România şi străinătate. Propunerea legislativă a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor în februarie 2011, întrucât nu a fost dezbătută în plen, în termenul prevăzut de lege.

Serviciul public de televiziune şi cel de radio (SRTv şi SRR) sunt reglementate de aceeaşi lege, Legea 41/1994. Proiectul de modificare a articolului (40) care prevede obligativitatea taxei face referire însă doar la TVR, ceea ce constituie o măsură discriminatorie.

„Valoarea taxei, care este cea mai mică din UE la ora actuală, reprezintă circa 0,002% din câştigul mediu, deci eliminarea acesteia nu ar rezolva nici pe departe problema , care este primul argument din expunerea de motive a acestui proiect de lege", a declarat Alexandru Lăzescu, Preşedinte-Director General al televiziunii publice. Potrivit ultimelor informaţii statistice oficiale, câştigul salarial mediu nominal brut în luna martie a fost de 2.056 lei. Valoarea taxei TV este în prezent de 4 lei / familie, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an, taxa din România fiind cea mai scăzută din ţările UE.

În al doilea rând, Lăzescu a subliniat că demersul este contra curentului european. „Acest lucru lezează credibilitatea presei româneşti, dar şi imaginea României, per ansamblu. Majoritatea statelor europene fac acum eforturi să sprijine financiar televiziunile publice, nu să le scufunde", spune Lăzescu.

Ca ţară membră UE, România are o obligaţie - prin Tratatul de la Amsterdam - să susţină un sistem de televiziune dual: public şi privat. „Or renunţarea la taxa TV, care reprezintă circa 77% din veniturile operaţionale ale TVR, ar duce inevitabil la încetarea activităţii televiziunii publice", subliniază preşedintele TVR.

Claudio Cappon, vicepreşedinte al European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa, din care face parte şi TVR - a subliniat din nou îngrijorarea EBU faţă de acest demers. Cappon a fost prezent la conferinţa CIRCOM Regional, cea mai importantă întâlnire anuală a Asociaţiei televiziunilor regionale din Europa, desfăşurată săptămâna trecută la Timişoara.

Primul semnal de îngrijorare din partea EBU a venit la scurt timp după iniţierea acestui proiect de lege. „Am încredere că, în calitate de Parlamentari responsabili, fie veţi retrage, fie vă veţi opune acestei iniţiative periculoase", le scria Ingrid Deltenre, Director General al EBU, reprezentanţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în decembrie 2010.

În luna februarie a acestui an, trei dintre cele mai importante organizaţii media din România au protestat de asemenea, relevând faptul că argumentaţia care stă la baza acestei iniţiative este total nefondată. Este vorba despre Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).

Valoarea taxei TV este în prezent de 4 lei / familie pe lună, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an. Taxa TV din România este cea mai mică din UE. Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, în Polonia, de 52 euro/an, în Slovacia, de 42 euro/an, în Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an.

Alexandru Lăzescu - singurul preşedinte cu experienţă directă în managementul de presă din istoria TVR - conduce televiziunea publică din iulie 2010. Principalele sale obiective sunt: reducerea risipei, definirea unei identităţi clare a canalelor şi atragerea de fonduri europene pentru digitalizarea arhivei TVR şi pentru crearea unei platforme interne de formare profesionială.

***

Despre proiectul de lege:

 

Noiembrie 2010:

Un grup de parlamentari PSD a înaintat o iniţiativă prin care cereau modificarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea posturilor publice de radio şi televiziune. Ei au cerut eliminarea taxei doar în cazul televiziunii publice, nu şi a radioului public.
TVR şi-a exprimat public punctul de vedere către Guvern, Parlament şi presă, prin care a pledat pentru menţinerea taxei pentru serviciul public de televiziune. TVR a subliniat situaţia atipică, restrictivă din punct de vedere comercial şi decizional, în care se află Televiziunea Română, date fiind statutul şi reglementările specifice.

Decembrie 2010:

· Ingrid Deltenre, Director General al EBU, le-a scris o scrisoare oficială reprezentanţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor României, în care le-a amintit faptul că Parlamentul European a adoptat pe 25 noiembrie o rezoluţie, cunoscută sub numele "Belet Report", care le cere statelor membre UE să-şi menţină angajamentele, printre care şi acela de a sprijini serviciile publice de radio şi televiziune, prin asigurarea unei finanţări „stabile". „Am încredere că, în calitate de Parlamentari responsabili, fie veţi retrage, fie vă veţi opune acestei iniţiative periculoase", scria oficialul EBU.

 

· Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor a respins proiectul.

Ianuarie 2011: Guvernul României a dat un aviz negativ acestei iniţiative legislative.

Februarie 2011:

Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă.
Trei dintre cele mai importante organizaţii media din România au protestat, relevând faptul că argumentaţia care stă la baza acestei iniţiative este total nefondată. De pildă deputaţii PSD apreciază, în expunerea de motive, faptul că „numărul celor care sunt posesori ai receptoarelor de televiziune s-a redus considerabil, întrucât cvasi-totalitatea posturilor de televiziune emit şi pe internet".
Întrebat de „Ziarul Hunedoreanului" pe ce studii s-au bazat deputaţii PSD când au formulat această expunere de motive, deputatul Cristian Resmeriţă a declarat: „Nu cred că este nevoie de niciun fel de studii. Se vede cu ochiul liber".
CJI, AMP şi FRJ MediaSind au demontat însă acest motiv al iniţiatorilor, citând un studiu EUMAP privind televiziunea în România, potrivit căruia numărul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane în 2008 la 18,6 milioane în 2009 şi la 19,4 milioane în primul semestru al anului 2010. Nici celelalte argumente incluse în expunderea de motive ale iniţiatorilor acestui proiect nu au un fundament real.

***

Despre TVR:

Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

TVR a început un proces de redefinire a rolului de serviciu public de televiziune. Noua abordare pune accent pe dezbateri, traininguri, parteneriate strategice şi schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media şi organizaţiile de profil. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil.

***

Dacă vreţi să fiţi conectaţi în timp real cu Televiziunea Română, ne puteţi urmări aici:

Facebook: www.facebook.com/televiziunea.romana

Twitter: http://twitter.com/_TVR