PRECIZĂRI ALE COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ REFERITOARE LA ANUNŢUL CONDUCERII TVR PRIVIND ANGAJAREA UNUI „OMBUDSMAN” ÎN SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 24 Octombrie 2018
Documente disponibile pentru descarcare:

Având în vedere confuzia creată de anunţul conducerii TVR privind numirea unui „nou ombudsman” în serviciul public de televiziune, confirmată de modul în care această informaţie a fost interpretată în presă şi de către unii membri ai Consiliului de administraţie, Comisia de etică şi arbitraj consideră necesare următoarele precizări:

1. În organigrama TVR nu există în prezent poziţia de ombudsman; singurul post prevăzut în cadrul Colectivului Ombudsman, („direct subordonat Comisiei de etică şi arbitraj”, potrivit art.48 din Statutul ziaristului), fiind cel de referent statistician cu studii medii care asigură, potrivit articolului 6 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Serviciului Ombudsman, „secretariatul tehnic al Serviciului (...), comun cu acela al Comisiei de etică şi arbitraj” (vezi funcţia la 30.01.2013 în Anexa).

 

2. Postul menţionat a devenit vacant la începutul anului 2018, după ce Preşedintele-Director General a refuzat, fără explicaţii, solicitarea comisiei de prelungire în condiţiile legii a contractului de muncă pe durată determinată al salariatului selectat în 2015 de către Comisia de etică şi arbitraj.

 

3. Comisia a semnalat dificultăţile provocate în activitatea sa de decizia unilaterală a conducerii, atât în Consiliul de administraţie al SRTv (prin preşedintele său, invitat la şedinţa CA din 15 mai a.c.), cât şi în întâlnirea pe care membrii comisiei au avut-o cu Preşedintele-Director General în data de 23 mai a.c.

 

4. În lipsa oricărei reacţii, comisia a solicitat în scris, în data de 7 sept. ac., acordul PDG pentru declanşarea „în cel mai scurt timp” a procedurii de ocupare a unicului post din cadrul Colectivului Ombudsman, cu respectarea art. 3 din regulamentul invocat mai sus: „Angajaţii Serviciului de Ombudsman sunt selectaţi prin concurs de către Comisia de Etică şi Arbitraj (…)”

 

5. În răspunsul trimis comisiei în data de 21 sept., Preşedintele-Director General susţine că regulamentul Ombudsman ar fi devenit „caduc” ca urmare a faptului că „în SRTv nu mai există Serviciul Ombudsman, ci doar o singură poziţie aferentă acestei activităţi, consecinţă a restructurării din 2012”. Argumentul PDG este nereal: organigramele succesive ale TVR începând din 2009 demonstrează că în toată această perioadă structura Ombudsman a conţinut un singur post, cel destinat asigurării secretariatului tehnic al Comisiei de etică şi arbitraj.

 

6. În data de 1 oct. a.c., Comisia de etică şi arbitraj adresează în scris departamentelor Juridic şi Resurse Umane din TVR rugămintea de a i se comunica ce demersuri trebuie să facă “în conformitate cu legile şi regulamentele relevante” pentru ocuparea “în cel mai scurt timp posibil a singurului post din cadrul Colectivului Ombudsman”, solicitări la care nu a primit niciun răspuns până la această dată.

 

7. În 5 oct. a.c., directorul Resurse Umane, dl Iulian Bărăscu, i-l prezintă preşedintelui Comisiei de etică şi arbitraj pe dl Septimiu Marica, descriindu-l ca fiind “angajat recent pe postul de ombudsman”, calitate în care “va colabora” cu comisia. Prezentarea nu a fost însoţită de un document oficial care să certifice calitatea dlui Marica şi nici de precizări legate de modalitatea în care acesta, potrivit propriilor afirmaţii, ar fi fost angajat încă din luna august a.c.

 

8. În baza celor de mai sus, Comisia de etică şi arbitraj consideră că angajarea dlui Marica în calitate de secretar al Comisiei de etică şi arbitraj s-a făcut cu încălcarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Ombudsman, care – aşa cum am arătat anterior - stabileşte explicit că selecţia personalului din subordine este atributul comisiei.

 

9. Subliniem că prevederea regulamentară ignorată de conducerea TVR corespunde spiritului recomandării făcute Televiziunii Române de către European Broadcasting Union – organism care reuneşte media publice europene, inclusiv TVR – în Raportul intercolegial asupra valorilor serviciilor publice, emis în urma evaluării făcute la Bucureşti în decembrie 2016: “Pentru a fi eficient, mecanismul ombudsman-ului (din TVR - n.n.) trebuie să fie independent atât faţă de conducerea editorială (deoarece aria sa de competenţă este legată de conţinut) cât şi faţă de Directorul General.” Or, impunerea unui angajat al Colectivului Ombudsman de către PDG contravine acestui principiu.

 

10. Precizăm că, potrivit Statutului ziaristului din SRTv, Consiliul de administraţie este singurul în măsură să interpreteze, să invalideze sau să modifice prevederile regulamentare aplicabile în situaţia creată: Articolul 52 : „Interpretarea unor prevederi ale prezentului Statut şi adoptarea unor norme metodologice privind aplicarea acestuia (regulamentele de funcţionare ale Comisiei şi Serviciului Ombudsman – n.n.) se fac de către Consiliul de administraţie, la solicitarea şi cu consultarea Comisiei de etică şi arbitraj”.

 

 

COMISIA DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ:

Cristina Andrei…………………………………………

Gabriela Avram…………………………………………

Răzvan Butaru……………………………………..….

Horia Gruşcă…………………………………………….

Sándor Kacsó……………………………………………

Ioana Mureşan………………………………………….

Marian Voicu……………………………………………..