Notificare privind utilizarea imaginilor aparţinând TVR

TVR.RO | actualizat: Marţi, 19 Decembrie 2017
SRTv are dreptul exclusiv de a autoriza sau interzice utilizarea înregistrărilor sale

În contextul evenimentelor socio–culturale din România (Centenarul Marii Uniri, starea de sănătate a Regelui Mihai etc), în scopul asigurării cu privire la utilizarea legală de către posturile de televiziune a producţiilor  SRTv, prin prezenta vă aducem la cunoştinţă faptul că Societatea Română de Televiziune, în conformitate cu prevederile art.13 alin. (1) lit. a) şi f), art 1063 alin. (1) lit a), f) şi  g),  precum şi art. 113 lit. b), e) şi i) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, în calitate de titular de drepturi de autor, producător de înregistrări audiovizuale şi organism de televiziune, are dreptul exclusiv de a autoriza sau interzice utilizarea înregistrărilor respective, inclusiv prin reproducere, radiodifuzare şi punere la dispoziţia publicului pe Internet.

De asemenea, atragem atenţia asupra obligaţiei reglementate de prevederile art. 65 lit. e) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora, în situaţia în care imaginile difuzate de un post de televiziune „provin de la un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării”.

În situaţia utilizării producţiilor SRTv (preluate de la foşti angajaţi sau din alte surse) în vederea includerii în emisiuni de televiziune, există obligaţia legală privind  obţinerea acordului SRTv în calitate de titular de drepturi.  Difuzarea unei înregistrări audiovizuale produse de TVR, în tot sau în parte, fără acord, cu înlăturarea siglei producătorului şi postarea acesteia pe internet, poate întruni elementele constitutive ale următoarelor infracţiuni prevăzute de Legea nr.8/1996:

a)        radiodifuzarea operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe, fără consimţământul producătorului, faptă pentru care legea prevede  închisoare de la o lună la un an sau amendă (art 140 alin. (1) lit c);

b)     punerea la dispoziţia publicului a unei opere, inclusiv prin internet, fără consimţământul producătorului, faptă pentru care legea prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă (art.1398);

c)       înlăturarea informaţiilor privind regimul drepturilor, faptă pentru care legea prevede  închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă (art 143 alin.(2)).

Pentru utilizarea de către terţi prin radiodifuzare, punere la dispoziţia publicului, dar şi pentru înlăturarea informaţiilor privind regimul drepturilor a înregistrărilor aparţinând postului public de televiziune, fără acordul scris al acestuia, SRTv îşi rezervă dreptul de a sesiza organele jurisdicţionale competenteșşi de a solicita instanţei de judecată recuperarea prejudiciului cauzat de utilizarea ilicită şi constatarea încălcării drepturilor (inclusiv aplicarea măsurilor penale).