Interviu cu Șerban Foarță | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2022
Vă invităm să urmăriți un interviu cu Șerban Foarță, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.
Foarta

TVR: Auzeam în casă două cuvinte, pe care le asociam: „Foarță” și „Spargă” (limba). „Spargă” și „Foarţă”. Mai târziu, am afl at de la tata că limba spargă vine de la Nina Cassian, și apoi, de la fratele meu, care asculta, în ’76, Phoenix. Afl am de „Cantafabule”… Și am asociat aceste două lucruri, care văd că se și pot asocia, pentru că limba spargă este un tip de comunicare absolut special, cum e și comunicarea fantastică din „Cantafabule”…

Șerban Foarţă (SF): Au o anumită notă ezoterică, să zicem, ce le apropie. Ai sentimentul că ai înţeles câte ceva, în cazul spargăi, mai cu seamă, „în ghicitură și oglindă”. Mai e și muzicalitatea acestei limbi închipuite, care te face să-ţi imaginezi că sensul e la îndemână, încă o lectură, două, și-ai să-l prinzi. Regimul lor e umoristic, chiar parodic, majoritatea îngâ nându-se cu poezii barbiste.

Ion Barbu, care i-a interzis Ninei Cassian să publice limba spargă în primele ei volume. De abia în ’72, în „Loto- poeme”…

SF: Nici nu erau publicabile, de fapt, în primii 10-15 ani ai „puterii populare”. Ar fi fost considerate decadente. Apoi, ochii vigilenţi s-au mai închis, poeţilor mai dându-li-se voie să… spargă fără să spargă (!), la fel cum pictorilor li s-a dat voie la peisaj…

S-a dat drumul la cultură…

SF: S-o fi dat drumul la cultură. Multe din peisajele acestea erau, însă, pe linie, adică industriale. În fundal, o schelă, ba chiar un combinat ș.a.m.d.

Și, în ’71, vin Tezele din iulie…

SF: Da.

***

Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.