CONCLUZIILE ŞEDINŢELOR COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN ZILELE DE 9 şi 10 mai 2011

| actualizat:

CONCLUZIILE ŞEDINŢELOR COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN ZILELE DE 9 şi 10 mai 2011

Prezenţi:        Gabriela Avram, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Bogdan Tomulică;

Absenţi:         Irina Păcurariu şi Loara Ştefănescu (ambele şedinţe), Bogdan Tomulică

(9 mai);

Invitaţi:           Sorin Burtea, realizator al emisiunii „Investiţi în România" (TVRi), membru al Consiliului de Administraţie al SRTv.

Ordinea de zi:

Adresa nr. 125.727/21.04.2011 prin care Directorul Direcţiei Editoriale solicită Comisiei de Etică şi Arbitraj să se pronunţe asupra sesizării adresate Consiliului Naţional al Audiovizualului de către domnul Sergiu Săndulescu din Melbourne; telespectatorul TVRi a reclamat faptul că în emisiunea „Investiţi în România" din 6 aprilie a.c. prezentatorul Sorin Burtea a afirmat că „una din cauzele sărăciei din SRTV este aceea a furtului fostului director al TVR, domnul (Tudor) Giurgiu."

Concluzii:

După vizionarea înregistrărilor emisiunii „Investiţi în România" din 6 aprilie şi 4 mai a.c. şi a audierii domnului Sorin Burtea,  Comisia de Etică şi Arbitraj a constatat următoarele:

1. Într-un răspuns adresat în ediţia din 6 aprilie unui telespectator din Canada, care-i reproşa domnului Sorin Burtea că - în calitate de membru al Consiliului de Administraţie - s-a opus achiziţionării de către TVR a drepturilor de difuzare pentru meciuri din campionatul intern de fotbal,  prezentatorul a invocat preţurile „aberante"  solicitate de LPF şi situaţia financiară precară a instituţiei, cauzată în primul rând de o taxă TV prea mică, dar şi de  „problemele" moştenite „de pe vremea domnului preşedinte  Giurgiu Tudor, care a furat (şi) nu a plătit până în ziua de astăzi".

2. În ediţia „Investiţi în România" difuzată în 4 mai domnul Sorin Burtea revine asupra subiectului şi - după ce citează integral sesizarea adresată CNA de domnul Săndulescu - îşi susţine acuzaţiile la adresa fostului PDG prin enumerarea unor cheltuieli apreciate ca nejustificat de mari pe care acesta le-ar fi făcut fără ştirea Consiliului de Administraţie, fapte care ar fi fost semnalate atât Parlamentului, cât şi DNA, şi care ar fi avut drept consecinţă retragerea încrederii acordate domnului Giurgiu de către membrii Consiliului şi a sprijinului politic din partea guvernului PNL;

3. În timpul audierii în faţa Comisiei de Etică şi Arbitraj, domnul Sorin Burtea a reiterat criticile la adresa domnului Tudor Giurgiu, reluând câteva cazuri - unele notorii, altele cunoscute doar de salariaţi ai TVR - care atestă managementul financiar defectuos al TVR în perioada 2005-2007. Domnul Burtea a insistat că îşi asumă responsabilitatea acestor critici, susţinând că majoritatea pot fi probate cu documente. Întrebat de ce aceste fapte nu au avut şi consecinţe judiciare, domnia sa a fost de părere că a fost vorba de o decizie politică.

Pornind de la constatările de mai sus, membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj sunt de acord că:

  • În referirea sa din 6 aprilie la adresa fostului PDG, domnul Sorin Burtea a folosit o formulare nepotrivită. Deşi argumentele şi exemplele aduse ulterior de domnia sa în emisiunea din 4 mai susţin ideea calităţii îndoielnice a actului de conducere al domnului Tudor Giurgiu şi explică în bună măsură cauzele decăderii financiare a TVR, ele nu justifică derapajele în exprimare. Reamintim că rigoarea şi acurateţea demersului jurnalistic sunt exigenţe valabile pentru orice ziarist al televiziunii publice.

  • Chiar dacă interactivitatea este un obiectiv explicit pentru majoritatea programelor TVR, este discutabilă folosirea spaţiului unei emisiuni cu profil economic pentru justificarea poziţiei unui membru al Consiliului de Administraţie într-o problemă controversată.

GABRIELA AVRAM....................................................................

HORIA GRUŞCĂ..........................................................................

SORIN HOBANA..........................................................................

IOANA MUREŞAN.......................................................................

IRINA PĂCURARIU.................absent..........................................

LOARA ŞTEFĂNESCU............absent..........................................

BOGDAN TOMULICĂ...................................................................