CONCLUZIILE ŞEDINŢELOR COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATELE DE 6 ŞI 28 SEPTEMBRIE 2011

| actualizat:
Prezenţi: Gabriela Avram, Ioana Mureşan, Irina Păcurariu, Loara Ştefănescu, Horia Gruşcă

Absenţi: Bogdan Tomulică (6 şi 28 septembrie)
Loara Ştefănescu (28 septembrie)
Ordinea de zi:
1. Sesizările telespectatorilor Claudia Ticle-Cluj-Napoca, Hans Heindrich-Sighisoara, Ionut Ruscea-Bucuresti, Mihaela Dejeu-Cluj Napoca, Daniela Luminita Dejeu-Cluj Napoca, Raul Cristian Muresan-Cluj Napoca, Alina Musatoiu- Ploiesti, Ana Maria Florinca- Cluj Napoca, Laura Panait-Cluj Napoca ref. la prestație profesională a dlui. Adrian Roca-Rozenberg, reporter TVR Cluj în relatarea pentru TVR Info a vizitei Președintelui României, Traian Băsescu, în localitatea Roșia Montană, jud. Alba, din 29. 08. 2011 şi faptul că transmisia ar fi favorizat susţinătorii proiectului RMGC prin prezentarea preponderentă a cadrelor în care apăreau aceştia. Se reclamă faptul că soţia dlui. Adrian Roca Rozenberg este asociată într-o firmă care asigură activităţi de promovare RMGC, ceea ce ar duce la incompatibilitatea lui morală cu subiectul relatat.
2. Sesizarea Agenţiei de Monitorizare a Presei - ActiveWatch cu privire la calitatea unui material jurnalistic realizat de TVR referitor la exploatarea minieră de la Roșia Montană. Reportajul s-a difuzat la Telejurnal/ediţia din 28.08.2011 si a fost realizat tot de Adrian Roca-Rozenberg/TVR Cluj.

Concluzii:


1. Întrucât sesizările nu precizează o anumită emisiune sau un tronson orar din programul TVR Info, membrii comisiei au vizionat înregistrarea tuturor relatărilor transmise de reporterul Adrian Roca-Rozenberg de la Roşia Montană. S-a constatat că aspectele criticate în ceea ce priveşte modul de filmare a evenimentului ţin în mare măsură de constrângerile unei transmisiuni directe într-un spaţiu aglomerat şi nu-i pot fi imputate reporterului. În ceea ce priveşte prestaţia profesională a domnului Rozenberg, comisia nu a identificat încălcări ale Statului ziaristului din SRTv. Relatările au fost realizate pe parcursul mai multor ediţii speciale şi programe informative ale canalului TVR Info şi au urmărit cronologic desfăşurarea evenimentului, fiind prezentată atât poziţia susţinătorilor proiectului, ca şi argumentele opozanţilor.

2. În ceea ce priveşte materialul despre Roşia Montană realizat de Adrian Roca-Rozenberg pentru Telejurnalul din 28 august, CEA a constatat că acesta a avut un evident caracter unilateral, constituindu-se într-o pledoarie pentru realizarea proiectului. Membrii comisiei consideră că a nu a fost respectat principiul echidistanţei şi imparţialităţii, obligaţie prevăzută în articolul 5 din Statutul ziaristului din SRTv. Situaţia ar fi putut fi evitată prin exercitarea controlului editorial de către responsabilii Direcţiei Ştiri care au aprobat difuzarea materialului.

3. Referitor la presupusa „incompatibilitate morală" în care s-ar afla reporterul Adrian Roca Rozenberg - semnalată atât în sesizările telespectatorilor, cât şi în cea a ActiveWatch -, comisia nu se poate pronunţa, întrucât situaţia descrisă nu este reglementată prin Statutul ziaristului din SRTv. Totuşi, în baza atribuţiilor sale, CEA recomandă decidenţilor editoriali şi jurnaliştilor din TVR să aibă în permanenţă în vedere evitarea potenţialelor conflicte de interese şi a suspiciunilor privind imparţialitatea şi obiectivitatea profesională.

GABRIELA AVRAM....................................................................
HORIA GRUŞCĂ..........................................................................
SORIN HOBANA..........................................................................
IOANA MUREŞAN.......................................................................
IRINA PĂCURARIU..........................................................
LOARA ŞTEFĂNESCU.absent 28.09...........................................
BOGDAN TOMULICĂ..absent 6 si 28.09......................................................