Concluziile Sedintei Comisiei de Etică şi Arbitraj din data de 7 noiembrie 2007

| actualizat:
CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA
DE 7 noiembrie 2007


Prezenţi: Cristina Andrei, Horia Gruşcă, Sorin Hobana,
Claudiu Lucaci, Tudor Călin Zarojanu

Absenţi: Ioana Dumitrescu, Mihai Rădulescu

Invitat: Iuliana Marciuc, realizator Departamentul Producţie Editorială, realizator şi moderator al emisiunii „Acces la succes" (TVR 1)


Ordinea de zi:
1. Adresa Preşedintelui-Director General prin care solicită avizul Comisiei în ceea ce priveşte eventuala încălcare de către realizatorii ediţiei din 12 oct. 2007 a emisiunii „Acces la succes" a prevederilor Statutului Ziaristului din SRTv, în condiţiile în care Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat emisiunea menţionată pentru încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la regimul difuzării publicităţii.


Concluzii:
1. După vizionarea înregistrării emisiunii în cauză, studierea formatului acesteia şi audierea doamnei Iuliana Marciuc, membrii Comisiei au constatat următoarele:
• Doamna Iuliana Marciuc consideră că observaţiile formulate de Consiliul Naţional al Audiovizualului în Decizia nr. 931 din 30.10.2007 privind somarea SRTv sunt „exagerate", dar admite că unele dintre acestea sunt justificate din perspectiva prevederilor Codului de reglementare al conţinutului audiovizual; domnia sa îşi reproşează că, în calitate de moderator, nu a fost suficient de „fermă" în încercarea de a-l opri pe invitat să-şi promoveze afacerea şi să critice spitalele publice şi private concurente.
• Formatului emisiunii, aşa cum este descris acesta în proiectul avizat de TVR 1, presupune focalizarea pe personalitatea invitaţilor, pe calităţile, inspiraţia şi eforturile care le-au adus succes într-un domeniu, şi nu pe promovarea produsului pe care l-au creat.
Cu toate acestea, există riscul ca în cazul deţinătorilor unor afaceri dialogul în direct din studio să devieze spre o formă de publicitate interzisă, aşa cum s-a întâmplat în ediţia din 12 octombrie a.c. Pentru a diminua acest risc şi a responsabiliza invitaţii, Comisia recomandă ca, înaintea emisiunilor în direct, realizatorii să le prezinte participanţilor restricţiile specifice privind publicitatea în audiovizual şi, eventual, să le ceară să-şi asume respectarea acestora sub semnătură.
• Actualul Statut al ziaristului din SRTV, documentul care limitează aria de competenţă a Comisiei de Etică şi Arbitraj, nu conţine nicio prevedere aplicabilă în acest caz sau în cazuri asemănătoare.
Pe de altă parte, Comisia atrage atenţia că obligaţia cunoaşterii şi respectării reglementărilor din domeniul audiovizual este prevăzută în fişele de post, iar Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTV, la cap. V.6, articolul 3, stabileşte răspunderea angajaţilor „pentru calitatea editorială şi tehnică a emisiunilor şi programelor realizate şi difuzate de Societate. Această obligaţie este coroborată cu responsabilităţile ce decurg din fişele de post şi contractele individuale de muncă."