Concluziile Sedintei Comisiei de Etică şi Arbitraj din data de 25 iunie 2007

| actualizat:
CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA
DE 25 iunie 2007


Prezenţi: Ioana Dumitrescu, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Claudiu Lucaci, Mihai Rădulescu, Tudor Călin Zarojanu

Absent: Cristina Andrei


Ordinea de zi:

1. Avizul consultativ al Comisiei de Etică şi Arbitraj în cercetarea disciplinară a doamnei Rodica Culcer, căreia i se impută lipsa de echidistanţă politică în articolele semnate în Evenimentul zilei şi Revista 22.

Concluzii:

1. După ce a analizat solicitarea domnului Preşedinte - Director General, articolele de presă menţionate, cererea doamnei Rodica Culcer de a i se permite colaborarea la diferite publicaţii din presa scrisă şi punctul de vedere al doamnei Culcer faţă de faptele imputate, comunicat în scris în data de 21.06. a.c., Comisia de Etică şi Arbitraj a ajuns, cu majoritate de voturi (cinci voturi pentru şi o abţinere - a domnului Tudor Călin Zarojanu), la următoarea concluzie:

• Conţinutul unora dintre articole probează că directorul Direcţiei Ştiri nu şi-a respectat angajamentul în baza căruia a primit aprobarea Comitetului Director de a colabora în presa scrisă. Documentul, semnat de doamna Culcer în data de 20 februarie a.c., cuprinde câteva dintre obligaţiile fundamentale ale jurnalistului din televiziunea publică:

„(...) Mă angajez ca în materialele pe care le voi scrie să nu susţin puncte de vedere partizane, să nu afectez negativ imaginea TVR şi să nu periclitez reputaţia de imparţialitate şi echidistanţă a instituţiei. Precizez că nu mă voi implica în nici o controversă de pe agenda publică şi nici nu îmi voi exprima o opinie de susţinere a unui partid sau lider politic în contextul unei dezbateri curente,"


Conştientă de responsabilităţile sale, stabilite prin Statutul ziaristului, ca şi de mandatul primit din partea jurnaliştilor din TVR, Comisia de Etică şi Arbitraj rămâne consecventă principiului potrivit căruia normele profesionale şi regulamentele în vigoare sunt valabile pentru toţi ziariştii angajaţi în Televiziunea publică.


Comisia de Etică şi Arbitraj reaminteşte că a semnalat încă din luna ianuarie a.c. situaţii susceptibile de încălcarea Statutului ziaristului şi chiar încălcări ale acestuia care privesc activitatea directorului Direcţiei Ştiri şi consideră regretabile atât lipsa de reacţie a Conducerii faţă de sesizările Comisiei, cât şi refuzul doamnei Rodica Culcer de a răspunde invitaţiilor şi întrebărilor adresate (vezi Concluziile şedinţelor CEA din datele de 22.02 - pct 1-2, 8.03 - pct 1.3, 13.03 - pct 4-5 şi 14.06 - pct 1.b).