Concluziile Sedintei Comisiei de Etică şi Arbitraj din data de 23 mai 2008

| actualizat:
CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA
DE 23 mai 2008

Ordinea de zi:
1. Adresa preşedintelui CD al Studioului Teritorial TVR Craiova, Traian Bărbulescu, referitoare la un conflict între redactorul Ramona Săseanu şi Dumitru Staicu, organizator producţie.

2. Adresa directorului TVR Timişoara, Lucian Ionică, referitoare la o stare conflictuală existentă între realizatorii programului „Timişoara matinală".

Concluzii:

1. Din declaraţiile scrise ale martorilor şi ale celor doi implicaţi în incident, reiese că şi-au adresat unul celuilalt acuzaţii şi injurii, pornind de la modul de utilizare a maşinii de serviciu. Ramona Săseanu, susţinută de unul dintre martori, afirmă că ar fi fost agresată şi fizic de către Dumitru Staicu.
Membrii Comisiei au constatat că incidentul grav petrecut între cei doi ziarişti nu este de competenţa C.E.A., neavând corespondent în prevederile Statului ziaristului din SRTv.
Potrivit articolului 14 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al C.E.A., „petiţiile (...) care nu se referă la prevederile Statutului Ziaristului din Societatea Română de Televiziune degrevează Comisia de Etică şi Arbitraj de obligaţii faţă de autorii acestora".
Membrii CEA consideră că astfel de fapte sunt exclusiv de competenţa conducerii administrative a structurilor din care fac parte cei implicaţi şi - după caz - a organelor de cercetare penală.
Pentru că nu este primul asemenea incident petrecut între angajaţi ai TVR, în opinia membrilor CEA ar trebui efectuată o investigaţie asupra zonelor şi motivelor de tensiuni care pot duce la astfel de situaţii, cu grave prejudicii de imagine asupra instituţiei.
2. Din declaraţiile părţilor implicate reiese că realizatorul Raico Cornea este nemulţumit de activitatea redactorului Laura Dumbravă; în replică, Laura Dumbravă, redactorul Roxana Morun şi reporterul Monica Sava îi reproşează lui Raico Cornea un comportament neadecvat în relaţiile cu colegii şi lipsa de implicare profesională în realizarea programului „Timişoara matinală".
Aşa cum rezultă din documentele aflate la dispoziţia Comisiei de Etică şi Arbitraj, detaliile acestor nemulţumiri reciproce sunt de natură organizatorică, administrativă şi redacţională. În consecinţă, membrii Comisiei consideră că o evaluare în deplină cunoştinţă a faptelor în discuţie poate fi făcută doar de către managerii Studioului TVR Timişoara, începând cu redactorul şef.

COMISIA DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ


IOANA DUMITRESCU _____________________________________________


CLAUDIU LUCACI _____________________________________________


HORIA GRUŞCĂ _____________________________________________


SORIN HOBANA _____________________________________________


MIHAI RĂDULESCU _____________________________________________


TUDOR CĂLIN ZAROJANU _____________________________________________