Concluziile şedinţei Comisiei de Etică şi Arbitraj din data de 2 februarie 2012

| actualizat:

Prezenţi:                    Gabriela Avram, Ioana Mureşan, Irina Păcurariu, Loara Ştefănescu,

   Horia Gruşcă;

Absenţi:            Sorin Hobana, Bogdan Tomulică.

 

 

 

 

Ordinea de zi:  

 

1. Sesizarea domnului Ion Mihai, realizator emisiuni la Studioul teritorial Craiova, care consideră „tendenţios” şi „lipsit de profesionalism” modul în care TVR Craiova a relatat în jurnalul din 7.12.2011 despre audierea publică intitulată „Avem o lege. Ce facem cu câinii liberi de pe străzile Craiovei “- o acţiune civică la a cărei organizare a participat şi domnul Ion Mihai;

 

2.  Sesizarea domnului Traian George Horia, jurnalist EVZ, care consideră „o gravă problemă de conduită profesională”includerea într-o corespondenţă difuzată în emisiunea „Ora de ştiri” de peTVR 2 a declaraţiei lui Dmitri Soin, prezentat în calitate de „analist” în problema transnistreană, în condiţiile în care acesta ar fi „un agresiv element anti-românesc” şi un personaj controversat”.

 

 

 

 

Concluzii:

 

1.  În urma analizei cazului, bazată pe vizionarea ştirii şi pe punctul de vedere exprimat de doamna Simona Cârlugea, redactor-şef Ştiri, TVR Craiova, Comisia de Etică şi Arbitraj a constatat că reportajul în cauză a evidenţiat  dintr-o perspectivă neutră starea conflictuală manifestă apărută între participanţii la eveniment, situaţie subliniată de altfel şi în majoritatea articolelor de presă dedicate subiectului semnalate de petent. Relatarea de la eveniment a cuprins punctele de vedere ale ambelor părţi aflate în dispută  iar singura referire negativă adresa organizatorilor apare într-un insert cu sunet ambiant care ilustrează controversele.

 

De remarcat că, în condiţiile în care reportajul difuzat la ştiri a pus accentul pe atmosfera tensionată şi pe intervenţiile pasionale de după încheierea şedinţei, TVR Craiova a difuzat în cadrul emisiunii „Oltenia la zi” un material amplu dedicat aceluiaşi eveniment, în care – complementar - sunt prezentate pe larg poziţiile şi argumentele partipanţilor la audierea publică.

 

 

2. În punctul de vedere trimis de Direcţia Emisiuni Informative şi Sport, semnat de producătoarea Elena Hebean, se precizează pe data de 11 ianuarie 201, a fost difuzat în cadrul emisiunii informative „Ora de Ştiri” pe TVR 2, un material înregistrat, despre alegerile din Transnistria, mai exact, ziua în care locuitorii din Transnistria au mers la vot pentru a-şi alege un preşedinte. Materialul a fost realizat de corespondenţii TVR la Chişinău şi Moscova, Doru Dendiu, respectiv Liviu Iurea. Persoana despre care vorbiţi în sesizare, Dimitri Soin, a aparut în materialul realizat de colegii noştri, în poziţia de candidat la preşedinţia Transnistriei.”

 

Având în vedere precizările de mai sus, Comisia de Etică şi Arbitraj consideră că prezentarea în reportaj a poziţiei lui Dmitri Soin este justificată din punct de vedere jurnalistic şi că, în consecinţă, criticile formulate de domnul Traian George Horia nu au nicio bază reală.