CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA DE 10 ŞI 17 MARTIE 2011

| actualizat:

Prezenţi:                     Gabriela Avram, Ioana Mureşan, Irina Păcurariu,

   Loara Ştefănescu, Sorin Hobana, Bogdan Tomulică.

Absenţi:        Loara Ştefănescu (17.03.2011)

                           Horia Gruşcă - 10.03.2011

Invitaţi:

Anca Gheorghe, Director Direcţia Marketing şi Vânzări,   Gabriela Dumbravă, redactor redacţia Social Politic Economic,  Răzvan Petrişor, redactor Redacţia Programe Speciale.            

Ordinea de zi:

1.      Sesizarea din partea Serviciului Juridic, nr. 109.355/01.03.2011 cu privire la nota nr. 123.766/24.02.2011, întocmită de dna Anca Gheorghe, Director Direcţia Marketing şi Vânzări şi înregistrată sub nr. C/5332/24.02.2011 (nr. Serviciu Juridic/109.349/25.02.2011);

Concluzii:

1.      Membrii CEA au ascultat punctele de vedere ale domnului Răzvan Petrişor, redactor Redacţia Programe Speciale şi Gabriela Dumbravă, redactor redacţia Social Politic Economic şi secretariatul CEA a înregistrat dosarele lor probatorii:nr.125.720/10.03.2011 şi nr.125.721/10.03.2011. În aceeaşi şedinţă a CEA, a fost audiată şi doamna  Anca Gheorghe, Director Direcţia Marketing şi Vânzări.

2.      După ce au studiat probele puse la dispoziţie, membrii CEA au stabilit că sesizarea are două cauze care trebuie discutate separat.

a.)                     Echipa formată din redactorii Gabriela Dumbravă şi Răzvan Petrişor a propus Asociaţiei Române a Băncilor un proiect de emisiune pe care, la a doua întâlnire, l-a şi evaluat financiar, făcând o ofertă concretă, bazată pe devizul unei foste emisiuni aprobat într-o grilă TVR.

Concluzie: Echipa a antamat negocieri şi a avansat preţuri de cost fără acordul şi în absenţa unui reprezentant al unui departament specializat şi autorizat din TVR. Aici se opreşte implicarea doamnei dumbravă Gabriela în acest caz.

b.)                          În cazul PAID, Pool-ul de Asigurare împotriva dezastrelor naturale, a intenţionat o campanie de informare a populaţiei prin TVR.

Concluzie: CEA a constatat că participarea dlui Răzvan Petrişor în calitate de prezentator al filerelor realizate de firma soţiei sale, filere care urmau a fi difuzate pe post, s-a făcut fără respectarea prevederii regulamentare care impune obţinerea prealabilă a acordului Comitetului Director (şi nu doar al Comisiei de Evaluare a Parteneriatelor Externe).

CEA a constatat că se încalcă în ambele cazuri art.27 din Statutul Ziaristului SRTv : „Ziaristul din televiziunea publică nu va favoriza concurenţa neloială cu alte intreprinderi de presă prin vinderea sau cedarea de informaţii, documente ori materiale obtinuţe în exercitarea profesiunii sale.
El nu va folosi în scopuri personale înformaţiile şi documentele pe care le deţine şi nu va încerca să obţină diverse avantaje. Mita, santajul, abuzul în serviciu, traficul de influenţă sunt infractiuni şi descalifică profesional şi civic pe acela care le înfăptuieste.
Ziaristul din televiziunea publica nu va prelua, sustrage şi folosi în scop personal ori profesional informaţii, documente şi materiale produse în perioada în care a fost angajat al Societăţii Române de Televiziune, dupa ce contractul său cu aceasta a încetat, altfel decât în condiţiile prevăzute de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor".

COMISIA DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ