Concluziile şedinţei Comisiei de Etică şi Arbitraj din 4 aprilie 2012

| actualizat:

Prezenţi:                     Irina Păcurariu, Ioana Mureşan, Loara Ştefănescu,

   Horia Gruşcă, Gabriela Avram, Bogdan Tomulică.

Absent:             Sorin Hobana.

 

Invitaţi: Sorin Burtea, membru al CA al TVR, Dan Manoliu, redactor sef Redactia Divertisment şi Mircea Radu, realizator emisiuni TVR.

 

Ordinea de zi: 

 

  1. Sesizările domnilor Dan Manoliu, Redactor Şef Redacţia Divertisment şi Mircea Radu, realizator Redacţia Divertisment, cu privire la afirmaţiile domnului Sorin Burtea din publicaţia „Ring”.

 

 

Concluzii:

 

La audiere,  domnul Sorin Burtea şi-a menţinut afirmaţiile citate de ziarul „Ring” referitoare la costurile pentru execuţia şi transportul jilţului reprezentantei României la Eurovision în 2009.  El a precizat că declaraţiile făcute ziarului s-au bazat pe informaţiile prezentate în plenul Consiliului de Administraţie de domnul Alexandru Sassu, fostul PDG al TVR. Precizăm că  Sorin Burtea este reprezentant al angajaţilor SRTv în CA al TVR şi a avut aceeaşi calitate şi în 2009. El a dat acest punct de vedere publicaţiei amintitite în contextul în care CA discuta participarea delegaţiei României la ediţia de anul acesta a Eurovision.

 

Dl Dan Manoliu a susţinut că afirmaţiile domnului Sorin Burtea sunt false şi neîntemeiate şi a prezentat în acest sens copii ale contractelor cu firma de transport, care a suportat mare parte din costul obiectului de butaforie mentionat. S-a probat astfel ca suma avansata în înterviul de la ziarul „Ring” este eronată.

 

În acelaşi interviu,  Sorin Burtea facea referire la modul în care Mircea Radu, fost angajat al TVR şi prezentator al Telejurnalului în anii 90’, a revenit în instituţie. El a susţinut că „Mircea Radu nu a câştigat niciun concurs în TVR, a intrat pe uşa din spate”. Domnul Burtea a explicat că prin afirmaţia sa nu a contestat calităţile profesionale ale lui Mircea Radu, ci a criticat organizarea unui concurs „cu dedicaţie”.

 

Invitat la sedinţa CEA, domnul Mircea Radu a calificat afirmaţiile domnului Sorin Burtea drept mincinoase şi a susţinut ca au fost făcute pentru a discredita şi jigni instituţia şi pe el”, punct de vedere pentru care a şi solicitat opinia CEA. El a subliniat că, deşi activitatea lui anterioară în televiziune era consistentă şi cunoscută a trecut printr-un concurs de ocupare a unui post de realizator, cu probă scrisă şi cu audiere orală, care nu a fost contestat ulterior. Menţionăm că Mircea Radu a susţinut concursul pentru Redacţia Minorităţi, în prezent este realizator în Redacţia Divertisment şi prezintă principalul jurnal de ştiri al TVR.

 

În urma analizei documentelor puse la dispoziţie şi audierii celor prezenţi, CEA a decis că domnul Sorin Burtea, prin afirmaţiile publice pe care le-a făcut înainte de a lămuri cazurile în forurile interne ale SRTv, a încălcat art.26 din Statutul Ziaristului, care prevede că: „Ziaristul din televiziunea publica are datoria de a respecta si de a proteja imaginea Societatii, atat prin activitatile sale profesionale, cat si prin prestatiile sale din afara acesteia. El nu va aduce critici (...) înainte de a fi uzat de toate drepturile de care beneficiază înlăuntrul Societăţii, prin acest Statut şi prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al Societăţii.”

 

CEA ţine să precizeze că soluţia la care SRTv a apelat pentru întoarcerea lui Mircea Radu este una care lasă loc de comentarii şi speculaţii şi că astfel de concursuri pot fi puse la îndoială a priori, fără a se ţine cont de competenţa celui admis, de experienţa specifică sau de calitatea prestaţiei sale. Pe de altă parte, faptul că ulterior concursului domnul Mircea Radu a fost transferat cu tot cu postul de realizator la Redacţia Divertisment pentru a prezenta emisiunea ”ÎnTrecerea anilor” vine să alimenteze suspiciunile legate de lipsa de corectitudine a concursului.

 

Atragem atenţia că astfel de cazuri nu fac decât să submineze încrederea jurnaliştilor din TVR în posibilitatea promovării profesionale printr-o competiţie internă reală, bazată pe criterii transparente şi echitabile.

 

 

 

 

      Comisia de Etică şi Arbitraj