CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA DE 7 decembrie 2006

| actualizat:
CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA

CONCLUZIILE  ŞEDINŢEI  COMISIEI  DE  ETICĂ  ŞI  ARBITRAJ 

DIN  DATA  DE  7 decembrie 2006

      

Prezenţi:        Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Horia Gruşcă, Sorin Hobana, Mihai Rădulescu, Tudor Călin Zarojanu

    

Absent:          Claudiu Lucaci

     

Invitat:            Demis Ghindeanu,  referent specialitate în cadrul Serviciului Ombudsman şi Brand Manager TVR 1

  

Ordinea de zi:

 

  1. Sesizările primite din partea d-lor Damian Victor Oancea, realizator în cadrul Serviciului Promo, şi Cornel Mihalache, realizator în Departamentul Producţie Editorială, referitoare la  promo-ul „Eliade vs. Brâncuşi” din campania „Mari români”.

 

 

      Concluzii:

 

1.                      Comisia de Etică şi Arbitraj a luat act de sesizările celor doi realizatori, care pot fi sintetizate astfel:

- Dl. Damian Victor Oancea, realizatorul promo-ului în discuţie, reclamă faptul că în data de 23 septembrie dl. Cornel Mihalache şi-a depăşit competenţele, modificând personal materialul gata de difuzare, după ce în prealabil solicitase nejustificat, la telefon, rectificarea acestuia. Acuzaţiile, aşa cum sunt formulate de dl. Oancea, privesc intervenţia neautorizată asupra unei creaţii de televiziune şi încălcarea dispoziţiilor interne privind realizarea de promo. Realizatorul mai menţionează că, în baza responsabilităţilor sale, a dispus înlocuirea variantei modificate de dl. Mihalache cu varianta iniţială a promo-ului, care de altfel a şi fost difuzată pe post.

- Dl. Cornel Mihalache, realizatorul documentarului „Constantin Brâncusi” din campania „Mari români”, declară că, desi cunoştea procedurile interne, s-a simţit obligat să schimbe un cadru din promo-ul realizat de dl. Oancea după ce nu a primit răspuns la sesizările sale telefonice privind folosirea inoportună în materialul promoţional a imaginii unui fals atribuit lui Brâncuşi. El susţine că, în calitate de autor al documentarului dedicat sculptorului, a cerut încă din 18 septembrie să i se permită să vizioneze forma finală a promo-ului, dar dl. Oancea l-a refuzat categoric. Dl. Mihalache consideră că prin gestul său de a înlocui imaginea unui fals cu o operă originală de Brâncuşi nu a făcut decât să corecteze o greşeală  pe care a  constatat-o ca specialist 

 

După vizionarea promo-ului în discuţie, dl. Demis Ghindeanu a făcut o prezentare a cazului din perspectiva poziţiei sale de Brand manager TVR 1 şi a răspuns întrebărilor membrilor comisiei legate de procedurile privind producţia de promo.

 

Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj au hotarât că, pentru o analiză obiectivă şi o soluţionare corectă a cazului sunt necesare următoarele:

 

a) La următoarea şedinţă a Comisiei de Etică vor fi invitaţi să-şi susţină punctele de vedere realizatorii Damian Victor Oancea şi Cornel Mihalache;

 

b) Comisia îi va solicita în scris d-lui Laurenţiu Năstase, şef Serviciu Producţie Promo, cópii ale normelor şi dispoziţiilor interne specifice care reglementează colaborarea autorilor de programe cu realizatorii din Serviciul pe care îl coordonează (obligaţii reciproce, termene de predare, proceduri de verificare, ş.a.).