CONCLUZIILE COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ ÎN CAZUL EXPRIMĂRILOR VIZÂND ANGAJAŢII SRTV POSTATE DE DL. AVOCAT CĂTĂLIN NIŢĂ PE REŢEAUA DE SOCIALIZARE FACEBOOK ÎN DATA DE 30 SEPTEMBRIE A.C.

TVR.RO | actualizat: Luni, 29 Februarie 2016
ŞEDINŢA DIN 11 NOIEMBRIE 2015
Documente disponibile pentru descarcare:

Prezenţi: Horia Gruşcă (preşedinte), Cristina Andrei, Gabriela Avram, Răzvan Butaru,  Ioana  Mureşan, Kacso Sandor (membri)

Absenţi: Marian Voicu

Ordinea de zi:

  • Autosesizarea Comisiei de etică şi arbitraj, la propunerea dlui Răzvan Butaru, în legătură cu exprimările la adresa personalului SRTv postate pe Facebook în data de 30 septembrie a.c. de dl avocat Cătălin Niţă. Dl Butaru consideră că postările respective, semnate de titularul unui mandat de asistenţă şi reprezentare juridică  din partea TVR, au un caracter profund jignitor la adresa salariaţilor din TVR, inclusiv a jurnaliştilor, fiind de natură să afecteze grav imaginea TVR.

Observaţii şi constatări:

Din analiza documentelor puse la dispoziţie de iniţiatorul autosesizării (cópii după capturi ecran cu dialogul purtat în seara de 30 sept. a.c. în secţiunea publică – „wall” - a paginii de Facebook a jurnalistei Ramona Săseanu - TVR Craiova), membrii comisiei au reţinut următoarele:

  • Într-o succesiune de comentarii generată de publicarea unui interviu acordat de fostul PDG Stelian Tănase, o persoană care se identifică „Cătălin Niţă” a postat mai multe intervenţii în care, pledând pentru intrarea TVR în insolvenţă, foloseşte exprimări depreciative - unele insultătoare - la adresa salariaţilor televiziunii publice („Hai cu insolvenţa!”, „Să vină Borza, să vină Borza, să vină Borza-n TVR!!!”, „Din păcate veţi rămâne toţi fără muncă”, „Sindicatele, care mulg cu nesimţire o «vacă» siluită, merită asta”, „Nu mai sunt soluţii pentru putori incompetente”, „Lipitorile care sug dintr-un cadavru merită să moară de foame...(...) Toţi, toţi şi indiferent din ce postură/poziţie sug”ş.a.;
    • Pe parcursul schimbului de replici, în urma observaţiilor şi criticilor online primite din partea unor angajaţi ai TVR, autorul postărilor citate mai sus şi-a schimbat numele de profil  în „Cătălin Românul” (fără să modifice fotografia şi celelalte date de profil);
    • Poziţia de pe care autorul comentariilor citate se raportează la subiectele în discuţie, referirile sale explicite la activitatea de avocat retribuit de către TVR (Exemplu: „RAMONA SĂSEANU: Cătălin, şi tu o să rămâi fără bănuţii pe care-i iei de la TVR...şi cred că o să simţi lipsa lor. CĂTĂLIN NIŢĂ: Lipsa lor, dar şi a muncii câte 15 ore pe zi, deci ne compensăm! Asta e problema ta, că nu muncesc gratis?”), coroborate cu fotografia şi datele personale de profil, constituie elemente care confirmă în mod rezonabil că postările în discuţie îi aparţin dlui Cătălin Niţă.

Concluzii:

În baza constatărilor de mai sus, membrii prezenţi ai Comisiei de etică şi arbitraj    (dl Răzvan Butaru nu a participat la vot, având în vedere că s-a implicat în schimbul de replici  online menţionat) consideră că atitudinea provocatoare şi plină de dispreţ faţă de partenerii de dialog, enunţurile injurioase la adresa salariaţilor TVR, ca şi limbajul trivial ireproductibil folosit de dl Cătălin Niţă într-un spaţiu asimilat celui public, sunt de natură să afecteze imaginea instituţiei cu care dl avocat a semnat un contract de colaborare, discreditându-l în acelaşi timp pe acesta din punct de vedere profesional.

În opinia membrilor comisiei, statutul de colaborator al dlui Niţă ar fi presupus, dincolo de respectarea subînţeleasă a normelor deontologice ale profesiei de avocat, şi asumarea de către domnia sa, prin contract, a obligaţiei de a proteja imaginea SRTv, după modelul prevederilor Codului de conduită pentru angajaţi şi colaboratori.  Pe de altă parte, lipsa unei astfel de clauze contractuale nu poate justifica în niciun fel un comportament pe care Comisia de etică şi arbitraj îl consideră inadmisibil din partea unei persoane remunerate consistent pentru a reprezenta interesele legale ale SRTv.

Pornind de la particularităţile cazului analizat şi având în vedere semnalarea în emisiuni sau în media electronice a unor exprimări ale unor colaboratori externi susceptibile a reprezenta încălcări ale unor prevederi ale Codului de conduităşi/sau ale Statutului ziaristului din SRTv,  Comisia de etică şi arbitraj atrage din nou atenţia (cel mai recent a făcut-o într-o adresare către Consiliul de administraţie în 29 mai a.c. – n.n.) asupra distincţiei inexplicabile pe care conducerea TVR o face între jurnaliştii angajaţi şi cei cu statut de colaborator în ceea ce priveşte respectarea exigenţelor etico-profesionale, în condiţiile în care şi unii, şi ceilalţi realizează, prezintă sau moderează emisiuni difuzate sub aceeaşi siglă şi destinate aceluiaşi public. Este de neînţeles, de pildă, de ce o îndatorire profesională elementară cum este cea de a „nu calomnia, nu injuria şi nu defăima persoane sau instituţii” (art. 11 din Statutul ziaristului) nu se regăseşte, sub forma asumării respectării documentului normativ, între clauzele contractuale ale colaboratorilor.

La fel de greu de explicat este şi faptul că obligaţia respectării Codului de conduită pentru angajaţii şi colaboratorii TVR nu se regăseşte în contractele colaboratorilor la capitolul „răspundere”, deşi această exigenţă este precizată la finalul documentului normativ aprobat de conducerea instituţiei în 20071.

Prezentele concluzii for fi comunicate Directorului General interimar al SRTv.


1 „În cazul colaboratorilor independenţi ai SRTv, inclusiv al celor care prezintă/moderează emisiuni, având în vedere că nu sunt salariaţi ai SRTv, prezentul Cod de conduită urmează să suporte adaptările necesare astfel încât să se constituie într-o anexă la contractele ce se vor încheia cu aceştia, prevăzându-se în acelaşi timp în contract, la capitolul „răspundere” că nerespectarea anexei atrage rezilierea de către SRTv a contractului încheiat, cu plata de daune interese pentru prejudiciul material şi/sau moral adus SRTv prin asemenea fapte.” (Codul de conduită pentru angajaţii şi colaboratorii TVR, 2007).