CONCLUZIILE COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ ÎN CAZUL COMENTARIILOR POSTATE PE BLOGUL PERSONAL DE CĂTRE PREŞEDINTELE-DIRECTOR GENERAL AL SRTV ÎN DATA DE 13 NOIEMBRIE 2014

TVR.RO | actualizat: Luni, 06 Aprilie 2015
ŞEDINŢELE DIN 3, 9 ŞI 11 DECEMBRIE

Prezenţi: Horia Gruşcă (preşedinte), Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Sorin Hobana, Ioana  Mureşan, Bogdan Tomulică, Ruxandra Ţuchel (membri)

Absenţi: Ruxandra Ţuchel, Bogdan Tomulică (şedinţa din 9 dec.);

Gabriela Avram, Sorin Hobana (şedinţa din 11 dec.).

 

Ordinea de zi:

Autosesizarea din 19 nov. privind conţinutul unor comentarii postate de domnul Preşedinte-Director General Stelian Tănase pe blogul personal în data de 13 noiembrie a.c., susceptibil să fie încadrat în dispoziţiile unor regulamente în vigoare în TVR (Reglementările privind blogurile şi toate celelalte forme de webcontent personal  şi Codul de conduită pentru angajaţii, personalul de conducere şi colaboratorii TVR );

1. Constatări:

În data de 13 noiembrie a.c., sub semnătura domnului Stelian Tănase a fost publicat pe blogul personal al acestuia un comentariu intitulat “Cine a câştigat dezbaterile dintre candidaţi”. În analiza şanselor celor doi pretendenţi la funcţia de preşedinte al României, autorul se referă la susţinătorii domnilor Victor Ponta şi Klaus Iohannis:

“Partizanii lui Iohannis domină pe facebook, twitter, atc. Am citit câteva sute de comentarii azi noapte, unele sunt de un haz nebun. Aici se află România plină de imaginaţie, relaxată, europeană. Dacă ar vota numai utilizatorii de online, Iohannis ar câştiga detaşat. Dar numericeşte vorbind acest electorat este inferior numărului babelor din satele părăsite şi beţivilor de prin cârciumile rurale, al celor strânşi pe marginea şanţurilor să povestească ce le scriu copii plecaţi în occident la muncă. Că din ce trimit ei trăiesc. Ăştia (spre deosebire de copiii lor) nu votează cu Iohannis, ci cu Ponta la îndemnul primarului, mai ales dacă pune şi câteva kilograme de mălai şi făină în sacoşa trecută peste gard.”

Fragmentul de mai sus, postat în plină campanie electorală, a fost criticat în mai multe publicaţii pentru tonul jignitor cu care este descrisă o parte a electoratului şi a generat o luare de poziţie extrem de dură din partea preşedintelui Comisiei senatoriale pentru cultură şi media (http://www.obiectiv.info/atac-la-directorul-tvr-stelian-tanase-isi-bate-joc-de-alegatorii-care-ii-platesc-salariul_60161.html).

2. Concluzii

Având în vedere că domnul Stelian Tănase a declinat invitaţiile adresate la o discuţie pe această temă cu Comisia de etică şi arbitraj în datele de 26 noiembrie şi 3 decembrie a.c., invocând programul extrem de încărcat,  ca şi faptul că nu a răspuns în niciun fel propunerii comisiei de a alege domnia sa o zi convenabilă pentru întâlnire, membrii comisiei sunt nevoiţi să se pronunţe în absenţa explicaţiilor domnului Preşedinte-Director General:

  • Sensul evident depreciativ al expresiilor folosite de domnul Stelian Tănase în descrierea unei părţi a electoratului, asociată de domnia sa grupului de susţinători ai unui candidat, sugerarea a două categorii de alegători – una formată din oameni de calitate şi alta alcătuită din declasaţi – reprezintă o încălcare a Reglementărilor privind blogurile şi toate celelalte forme de webcontent personal pentru angajaţii SRTv, articolul 8: “Blogurile sau site-urile pe care deţinătorii se identifică drept angajaţi ai Televiziunii Române (…) trebuie să respecte intimitatea, sentimentele şi opiniile altora, evitând orice formă de defăimare şi/sau discriminare.

  • Prin reacţiile publice pe care le-a generat din poziţia sa de conducător al serviciului public de televiziune, gestul domnului Stelian Tănase contravine Codului de conduită pentru personalul de specialitate, de conducere şi colaboratorii SRTv, articolul 6: “Nimic din ceea ce face sau spune nu trebuie să aducă TVR-ului o reputaţie proastă. Nicio activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de material pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi pe teme controversate, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă îşi exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele subiecte controversate, atunci rolul lor editorial şi în cadrul emisiei poate fi grav compromis.”

Facem precizarea că atât Codul de conduită, cât şi Reglementările privind blogurile sunt în vigoare în TVR, fiind redactate în 2007, respectiv 2010, după modelul normelor similare de la BBC.

Luînd în considerare funcţia persoanei  a cărei abatere a fost constatată, prezentele concluzii vor fi înaintate Consiliului de administraţie al SRTv.

GABRIELA  AVRAM..................................

GABRIEL GEAMĂNU...............................

SORIN HOBANA......................................

HORIA GRUŞCĂ.......................................

IOANA MUREŞAN....................................

BOGDAN TOMULICĂ................................

RUXANDRA ŢUCHEL..........................