"Un deţinut la Auschwitz", de Alain Bosquet, în regia Domniţei Munteanu

TVR.RO | actualizat: Luni, 27 August 2018
Casa de Producţie TVR vă propune să urmăriţi spectacolul “ Un deţinut la Auschwitz ”, care va fi difuzat după următorul program: la TVRi: vineri, 26 ianuarie, ora 23:00 şi sâmbătă, 27 ianuarie, ora 18:00, la TVR Moldova: sâmbătă, 27 ianuarie, ora 16.00, la TVR3: duminică, 28 ianuarie , ora 20:00.

27 ianuarie 1945 este data la care cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, din Polonia a fost eliberat de către armata sovietică. 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Casa de Producție TVR vă propune să urmăriţi spectacolul “Un deținut la Auschwitz” de Alain Bosquet, în regia artistică a Domniței Munteanu.

(w640)

Data comemorării Victimelor Holocaustului la 27 ianuarie a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7, din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului. Datele sunt înfiorătoare: 6 milioane de evrei europeni și milioane de persoane de alte naționalități au fost ucise de către regimul nazist german.

(w640)

Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi: “Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus” (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului), în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei, Roman Herzog, la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie a fost și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.

(w640)

Conflictul dintre călău și victimă este reprezentat de confruntarea dintre comandantul adjunct al lagărului de la Auscwitz și Franz Kafka, resuscitat de autor (Alain Bosquet) la 20 de ani după moartea sa. În final, se demonstrează similitudinea monstruoasă dintre nazism şi comunism.

Traducerea: Constantin Crisan

În distribuție: Horaţiu Mălăele, Dan Condurache, Adrian Titieni.

Sunet: Emil Pârvu, Dinu Rădulescu

Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu

Costume: Ruxandra Bârsan

Decoruri: Teodora Dinulescu

Regia de montaj: Emilia Andreescu

Imaginea: Beatrice Druga

Redactor: Ioana Prodan

Scenariul după piesa omonimă şi regia artistică Domniţa Munteanu

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István