Sandra Pralong vs. Mircea Diaconu, la Mari Români

| actualizat:
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg

În 12 octombrie, ora 20.15, la TVR 1

Sandra Pralong vs. Mircea Diaconu, la Mari Români

Ultima dezbatere „X vs. Y” din cadrul programului Mari Români va fi cea care îi va pune faţă în faţă pe consultantul ONU Sandra Pralong şi pe actorul Mircea Diaconu. Cei doi îi vor susţine, prin intermediul documentarelor realizate de Alecu Solomon şi de Laura Beldiman, pe regele Carol I şi, respectiv, pe domnitorul Mihai Viteazu.

Sandra Pralong, susţinătoarea lui Carol, îi îndeamnă pe români să-l voteze pe regele de origine germană oferindu-le următorul argument: „Nu contează unde te naşti, ci contează unde îţi bate inima.”

Pentru filmările la documentarul despre Carol, echipa de realizare a filmat la Sinaia (castelele Peleş şi Pelişor), Cernavodă, Turnu Severin, Bucureşti (inclusiv la Muzeul de Istorie, unde era o expoziţie dedicată lui Carol I). „Pe Podul de la Cernavodă am trecut prin emoţii foarte mari. Regizorul mi-a cerut să merg pe şinele înguste de la tren şi să vorbesc în acelaşi timp despre Carol, iar dedesubt curgea Dunărea la câteva zeci de metri... Pentru că, de frică, nu am fost în stare să fac asta, am schimbat şi am filmat pe partea mai lată a podului de la Cernavodă”, povesteşte Sandra Pralong.

Tot ea îşi aminteşte că şi-au dorit ca, pentru rememorarea momentului în care Carol a intrat triumfător în Bucureşti, să filmeze pe Calea Victoriei într-o trăsură trasă de cai. Au cerut aprobare Primăriei, dar din păcate, solicitarea le-a fost refuzată pe motiv că nu se poate ca o trăsură să circule în capitală. Numai că, în aceeaşi zi, filmând pe Calea Victoriei, echipa de realizare a documentarului despre Carol se întâlneşte cu ... o trăsură. În ea, Andrei Gheorghe, care filma pentru documentarul despre Mihai Eminescu. „Acest lucru nu s-ar fi întâmplat pe vremea lui Carol”, este de părere Sandra Pralong.

Actorul Mircea Diaconu spune despre filmul dedicat lui Mihai Viteazu c㠄nu este un documentar ştiinţific, obişnuit, un documentar rece cu o foarte mare doză ştiinţifică, ci este unul emoţionant, ce se constituie într-o pledoarie pentru subiect. Este ca un fel de clip de publicitate politică, atâta vreme cât am încercat să facem imagine personajului principal; este un documentar artistic şi nu unul clasic; aici se intră în poveste, în epocă, se iese din epocă, se comentează.”

Tot Mircea Diaconu povesteşte că, la Neajlov, „era să mă înglodez şi să nu mai ies din mlaştină, ca şi oastea turcă. Trebuia să filmăm o scenă în care eu, cu pantalonii suflecaţi, mergeam prin mlaştina de la Neajlov, dar era atâta mlaştină încât m-am agăţat cu mâinile de spaimă să nu o păţesc şi eu. Ar fi fost şi o şansă să găsesc dinţii lui Sinan Paşa, pe care i-am căutat, dar nu i-am găsit”, a terminat Diaconu zâmbind.

La penultima dezbatere „X vs. Y”, în care Andrei Gheorghe l-a susţinut pe Mihai Eminescu, iar Stejărel Olaru pe Richard Wurmbrand, s-a înregistrat un număr record de voturi: 19.000, dintre care 17.000 au fost numai pentru Mihai Eminescu şi Richard Wurmbrand.

Argumentele pro şi contra desemnării lui Carol I ori Mihai Viteazu drept cel mai mare român al tuturor timpurilor le veţi auzi în direct la TVR 1, joi seară, de la ora 20.15. Cei doi susţinători (avocaţi) se vor afla faţă în faţă în studio, avându-i lângă ei pe liderii de galerie Irina Păcurariu şi Radu Naum, gazde ale programului Mari Români. Florin Iaru va prezenta din nou regulile jocului, cum se votează şi, dacă va fi cazul, va fi şi arbitrul celor două galerii. Tot el va anunţa şi clasamentul intermediar Top 10 Mari Români.

În data de 21 octombrie, Televiziunea Română va difuza show-ul final al proiectului Mari Români, în care va fi desemnat cel mai valoros român al tuturor timpurilor.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE