Mătrăguna - în premieră la TVR

TVR.RO | actualizat: Vineri, 29 Noiembrie 2013
TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează luni, 2 decembrie 2013, de la ora 20.10,  premiera de teatru TV „Mătrăguna”, în regia lui Dominic Dembinski. 
matraguna 5

Adaptare după piesa omonimă a scriitorului italian Niccolo Machiavelli, spectacolul realizat de TVR în colaborare cu Teatrul Masca, este o critică acidă la adresa corupţiei societăţii italiene contemporane.

Din distribuţie fac parte Eugen Fetescu, Cristi Neacşu, Oana Dragnea, Valentin Mihalache, Răzvan Teodorescu, Cosmin Creţu, Ana Sivu Daponte, Alina Crăiţă, Iulia Dumitru, Adriana Bordeanu.

Spectacolul a fost realizat special pentru televiziune, cu filmări repetate, fără public în sală, regizorul creând din scena Teatrului Masca un adevărat studio de televiziune.

Acţiunea se petrece într-un cinematograf, decor în care aflăm povestea lui Callimaco. Tânăr bogat, acesta se întoarce în Italia, după o lungă perioadă petrecută la Paris, fiind atras de frumuseţa Lucreziei. Aflând că Lucrezia – soţia cinstită a lui Nicia - doreşte să devină mamă, fără a reuşi însă, Callimaco pune la cale un plan diabolic. Pozând în doctor, cu intenţia ascunsă de a o seduce chiar el pe Lucreţia, îi recomandă lui Nicia să-i prepare acesteia un ceai de mătrăgună. La toată această înscenare iau parte Sostrata, mama Lucreţiei, dar şi părintele Timoteo.

„Armata, poliţia şi biserica devin părtaşe la această păcăleală, care nu produce însă victime colaterale, ci mici fabule poetice. Soţul încornorat îşi poartă coarnele cu demnitate, poate chiar cu o frenetică participare. Prostia ca fenomen universal este denunţată ca subiect comic, tragicomic, dar şi ca premisă a unor derapaje sociale şi istorice”, declară Dominic Dembinski.

„Mătrăguna” - în viziunea regizorului şi a actorilor care îi dau viață – se întâmplă într-o lume bombardată de cataclisme sociale şi istorice, dar pe care personajele nu le bagă în seamă. „Ele au scopul unic de a-şi rotunji veniturile, poftele, intrigile, de a trăi din plin o viaţă de plăceri, sub lustrul unei false moralităţi. În cele din urmă, dintr-o ţesătură înveninată de prostie şi trufie se înfiripă o iubire sincer senzuală, scutită de taxe moral-filosofice”, adaugă Dembinski.