Sezonul leuredei ne oferă prilejul să facem cunoştinţă cu una dintre cele mai gustoase și delicate supe. În plus, poate fi o excelentă mâncare de post.
INGREDIENTE
1 lingură ulei de măsline
1 ceapă potrivită ca mărime sau 2 șalote, curățate și tocate
1 cățel de usturoi, curățat și tocat
3 cartofi medii, curățați și tăiați cuburi
aproximativ 6 legături de leurdă
1,5 litri de supă limpede de legume (pregătită înainte sau din concentrat)
sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
o legătură de pătrunjel verde tocat
smântână (opţional) și suc de lămâie pentru când se serveşte
MOD DE PREPARARE
Într-o oală potrivită, la foc mediu, se pune uleiul de măsline să se încălzească.
Adaugăm ceapa / șalotele tocate şi lăsăm circa 4 minute, până când bucățelele devin translucide, amestecând constant. Adaugăm usturoiul, amestecăm, lasăm încă 1 minut.
Adaugăm cuburile de cartofi, amestecăm, lasăm să se soteze un pic.
Turnăm în oală supa limpede de legume și mărim puţin focul, cât să dea un clocot. Apoi dăm focul mai molcom și lasăm să fiarbă ușurel, până când cartofii s-au pătruns.
Adaugăm leurda tocată fâșii, asezonăm cu sare și piper după gust. Se lasă însă 2 – 3 clocote mărunte, apoi ia de pe foc și se lasă să se răcorească un pic.
Adaugăm pătrunjelul verde tocat în supă și amestecăm bine.
Punem blender-ul în funcțiune și facem supa mai fină sau mai crunchy, după preferinţe.
O servim fierbine, cu smântână, suc de lămâie și piper negru, după gust. Dar supa asta e bună și pentru zilele de post, deci fără smântână.
Sursă: smarandavornicu.ro