loader
Foto

Sămânța care devine punte: despre empatie și cum o cultivăm la copii

LIFESTYLE

Într-o lume în care totul pare să alerge – oameni, gânduri, agende, așteptări – rămâne nevoia profundă, tăcută și adesea trecută cu vederea a copilului: aceea de a fi văzut cu adevărat. Nu doar privit. Nu doar evaluat. Ci simțit. Aici începe povestea empatiei.

 

Empatia este mai mult decât o emoție. Este acel moment în care simțim că celălalt contează. Când ne pasă. Când suntem dispuși să ne oprim o clipă din drum pentru a fi, pur și simplu, alături. La copii, această capacitate nu apare din senin. Nu e un dat, nu e un privilegiu al unora „mai sensibili”. Empatia este o abilitate care crește în contact cu ceilalți, în relații trăite și validate, în prezența unor adulți care știu să o trăiască, nu doar să o ceară.

Copiii învață empatia atunci când li se arată. Când sunt ascultați cu răbdare, fără a li se grăbi emoțiile. Când sunt consolați fără a fi făcuți de rușine. Când suferința lor, oricât de mică ar părea pentru un adult, este tratată cu seriozitate. Acolo se construiește fundamentul: în relația cu părintele, cu educatorul, cu adultul care le devine oglindă.

Dar empatia nu rămâne în acest cerc restrâns. Ea se răspândește. Copilul care a fost văzut și simțit va ști, mai devreme sau mai târziu, să vadă și el. Îl va observa pe colegul trist, pe prietenul exclus din joc, pe copilul care greșește și e pedepsit, pe cel care tace mai mult. Și, dacă a fost învățat că emoțiile au loc și că oamenii merită înțeleși, va ști cum să reacționeze. Va întinde o mână. Va spune un cuvânt bun. Va lăsa loc în joc. Va cere altora să fie buni.

Credit foto: Shutterstock - A. Kaan AYDIN

Însă ce se întâmplă când empatia lipsește?

Lipsa unei culturi a empatiei în rândul copiilor duce la excludere, la bullying, la teamă. Copiii care nu învață să simtă cu celălalt ajung să-l judece, să-l respingă, să-l eticheteze. Iar asta nu vine din răutate, ci din necunoaștere. Dintr-o lipsă de contact uman profund. Din lipsa acelui spațiu în care diferențele sunt nu doar tolerate, ci înțelese. În care vulnerabilitatea este permisă și protejată.

În grădinițe și școli în care empatia nu este cultivată, copiii învață să se apere, să își ascundă emoțiile, să nu arate slăbiciuni. Devin vigilenți, uneori agresivi, alteori retrași. În lipsa empatiei, nevoia de apartenență se transformă în competiție, în teamă de a fi dat la o parte, în luptă pentru acceptare.

Dar acolo unde empatia este prezentă, comunitatea devine vie. Copiii cooperează, se ajută, își dau timp unii altora. Devin conștienți nu doar de propriile emoții, ci și de cele ale celorlalți. Și poate cel mai important, învață că diferențele dintre ei nu sunt o amenințare, ci o oportunitate de a crește împreună.

Empatia între copii nu înseamnă că toți trebuie să fie prieteni. Dar înseamnă că pot învăța să se respecte. Să se asculte. Să se ajute, chiar dacă nu se plac mereu. Să înțeleagă că fiecare om are o poveste, un motiv, o nevoie. Și că, uneori, un gest mic – un loc făcut în bancă, o jucărie împărțită, o întrebare pusă sincer – poate schimba întreaga zi a unui alt copil.

Rolul nostru, ca adulți, este de a crea acest mediu. Să fim grădinari ai empatiei. Să udăm semințele ei cu răbdare, cu încredere, cu iubire. Să nu ne temem să vorbim despre emoții, despre greșeli, despre iertare. Să oferim copiilor povești care le trezesc sufletul, jocuri care le pun întrebări, relații care le dau curajul de a simți.

Pentru că într-o lume grăbită și, uneori, dură, empatia rămâne acel fir de lumină care le arată copiilor că nu sunt singuri. Și că nici ceilalți nu ar trebui să fie.

(w882) Alexandru

Profesor Alexandru Banciu / Credit foto: Alexandru Banciu

***

Un articol de Alexandru Banciu, profesor de limba germană, fondator al grădiniței Montessori Sonnenblume

***

Credit foto: Shutterstock - fizkes, A. Kaan AYDIN; Alexandru Banciu

 
„Ora Regelui” aduce în prim-plan legăturile Casei Regale cu Sfântul Scaun

10 mai este o dată cu multiple semnificaţii în istoria Românie. Despre încărcătura acestei zile aflăm la „Ora regelui”, sâmbătă, 10 mai, la TVR 1 ...

Observatorii internaționali notează reflectarea echilibrată a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de către TVR

Raportul preliminar al misiunii internaționale de observare a alegerilor, derulată sub egida Organizației pentru Securitate şi Cooperare în ...

Anxietatea precompetiţională în sportul de performanță

Anxietatea precompetițională în sportul de performanță este o reacție psihologică frecventă, manifestată prin stări de neliniște, îndoială și ...