loader
Foto

Beneficiile castanelor: gust de toamnă pentru sănătate strașnică

LIFESTYLE

Castanele comestibile, acele fructe cu coajă tare care apar toamna târziu în piețe, sunt adesea subestimate în comparație cu alte fructe oleaginoase precum migdalele sau nucile. Cu toate acestea, ele aduc numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o gustare hrănitoare. Ca orice aliment, este bine să fie consumate cu moderație și într-un context echilibrat.

 

Castanele comestibile provin din specia Castanea sativa și nu trebuie confundate cu castanele sălbatice (Aesculus hippocastanum), care sunt toxice, nedestinate consumului uman. Cele comestibile au fost cultivate de secole în regiunile mediteraneene și montane din Europa și Asia.

Castanele au un profil nutrițional diferit de celelalte nuci. Conținutul ridicat de carbohidrați complecși le face o sursă bună de energie, mai ales în sezonul rece. Sunt bogate în fibre, care susțin digestia și ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Conțin vitamina C, un element rar întâlnit în alte nuci și semințe. Sunt surse bune de vitamine din complexul B (în special B6 și acid folic), potasiu, magneziu și antioxidanți.

Castanele au mai multe beneficii pentru sănătate.

Ele susțin sănătatea cardiovasculară, nu conțin colesterol și au un conținut scăzut de grăsimi saturate. Potasiul din compoziție ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Ajută și la controlul glicemiei. Deși conțin carbohidrați, aceștia sunt eliberați lent în sânge datorită conținutului ridicat de fibre. Acest lucru poate ajuta la prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei, fiind o gustare potrivită, cu moderație, și pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Complexul de vitamine B și prezența vitaminei C contribuie la susținerea sistemului nervos și a imunității, în special în sezonul rece.

Făina de castane este natural fără gluten și poate fi utilizată în rețete pentru persoanele cu boala celiacă sau sensibilitate la gluten.

Castanele trebuie consumate cu măsură pentru că au un conținut caloric ridicat, pot fermenta ușor, producând disconfort gastric și nu sunt recomandate crude în cantități mari, deoarece conțin taninuri care pot irita stomacul. Este de preferat a fi consumate coapte sau fierte.

Unele persoane pot avea alergii la castane, în special cele care au și alergii la alte fructe cu coajă tare.

Așadar, castanele reprezintă mai mult decât o gustare de sezon, sunt o sursă valoroasă de nutrienți, care pot susține sănătatea inimii, digestia și sistemul imunitar. Cu gustul lor plăcut și multiplele moduri de preparare, merită incluse în alimentația noastră, mai ales în lunile reci. Ca în orice aspect al unei diete echilibrate, cheia rămâne moderația și alegerea corectă a alimentelor în funcție de nevoile personale.

***

Credit foto: Shutterstock - Foxxy63

***

Surse:

USDA FoodData Central

European Food Information Counci

FAO

 
Marile Pelerinaje Creștine Europene (I)

Marile Pelerinaje Creștine Europene (I)

publicat: Marţi, 04 Noiembrie 2025

Oriunde te duci, pe tine te cauți. Când te bucuri de ce-ai găsit undeva, se bucură de fapt sufletul tău că a mai dat de o oglindă. Și pe un drum, ...

Regele Charles al III-lea şi Viscri, în centrul emisiunii „Cursa prin istorie

De la supe de găină la flori sălbatice, de la legende locale la reportaje filmate de elevi – Viscri devine un loc viu, unde trecutul și viitorul ...

ANAF depășește planul de colectare pentru prima dată în 2025

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat un reviriment important în execuția bugetară, marcând un semn pozitiv într-un an dominat de ...