loader
Foto

Masa de sărbători: Ouă umplute cu somon sau cu pate de ficat. Bonus: Rețetă de pate de casă

LIFESTYLE

Simple, rapide și pe gustul multora, ouăle umplute sunt un fel de mâncare pentru care imaginația nu cunoaște limite. Noi vă facem doar câteva sugestii în rețetele de mai jos.

 

Timp de preparare: 40 de minute

Porții: 10

Ouă umplute cu somon

Ingrediente:

5 ouă
3 linguri maioneză
1 linguriță muștar
50 g somon afumat
Sare
Oțet
Capere

Mod de preparare:

  1. Pui ouăle într-o sosieră cu sare și oțet, să le cureți mai ușor, și le fierbi 10 minute. Ouăle răcite le decojești și le tai în jumătăți pe lung.
  2. Scoți gălbenușurile și le pui într-un blender. Peste gălbenușuri pui muștarul, maioneza și sarea, apoi omogenizezi.
  3. Pasta rezultată va umple fiecare jumătate de ou peste care pui fâșiile de somon afumat și caperele.

Ouă umplute cu pate

Ingrediente:

5 ouă
100 g pate de ficat
1 lingură muștar
20 g unt
1 lingură maioneză
Sare
Piper

Mod de preparare:

  1. Pui ouăle într-o sosieră cu sare și oțet, să le cureți mai ușor, și le fierbi 10 minute. Ouăle răcite le decojești și le tai în jumătăți pe lung.
  2. Scoți gălbenușurile într-un castron, adaugi pateul, untul, muștarul, sarea si piperul, apoi omogenizezi. La final, pui maioneza, apoi vei umple jumătățile de ou.

Rețetă de pate

Porții: 10

Timp de preparare: 60 minute

Ingrediente:

500 g ficat
2 cepe
100 g unt (80 g pentru călit, 20 g de topit și turnat la final)
4 linguri/ 50 ml de alcool (coniac, Martini sau vin de Porto)
1 cățel de usturoi
2 gălbenușuri fierte
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură muștar
1 lingură cimbru uscat
Nucșoară
Foi de dafin
Sare
Piper – din belșug și proaspăt măcinat

Recomandări:

Pateul se păstrează cu un strat de unt sau gelatină deasupra.
Este mai bun dacă stă cel puțin 12 ore la rece.

Și altfel de recomandări – nu sunt obligatorii, dar nu strică, totul depinde de gusturi; poți încerca două rețete – cu și fără:

Adaugi surprize – le amesteci în pate, în tava unde îl pui la răcit: capere, bucățele de friptură sau de slănină afumată, ciuperci sotate, stafide înmuiate în alcool sau apă.
Pui și 4 linguri/ 50 ml de vin roșu dulce sau demisec.
Unii preferă să adauge mai multă ceapă (pe lângă cele 2 din rețetă).

Mod de preparare:

  1. Speli ficatul, îl lași în apă rece cca o jumătate de oră. Îl cureți bine și îl speli din nou.
  2. Toci ceapa și o călești în uleiul de măsline, poți adăuga și 1 lingură de apă.
  3. După 4 minute, când ceapa este înmuiată, adaugi usturoiul zdrobit și le lași împreună cca 1 minut.
  4. Untul tăiat în bucăți mari îl pui peste ceapă și usturoi și îl lași să se topească.
  5. Acum pui: ficatul, cimbrul, sarea, piperul (sau o parte din piper), foile de dafin, nucșoara.
  6. Acoperi cu apă și le lași să fiarbă cca o jumătate de oră, adunând spuma cu o paletă atunci când se formează.
  7. Ficatul fiert se scoate din cratiță, se spală sub jet ușor de apă călduță, se scurge și se lasă la răcit.
  8. Pregătești acum ingredientele cu care vei pune ficatul la blender (în robot): muștarul, gălbenușurile date pe răzătoare, alcoolul, ceapa, restul de piper (dacă nu l-ai pus pe tot la fierberea ficatului). Le pui împreună cu ficatul în blender.
  9. Torni pateul într-un vas (de obicei o tavă) și pui deasupra unt topit sau gelatină.
  10. Acum e momentul să pui în tavă recomandările speciale, doar dacă le dorești: surprizele și vinul roșu.
  11. Pui tava în frigider.

Felurile din acest articol se consumă reci, ca aperitive. Poftă bună!

Credit foto: Elena Shashkina/ Shutterstock

 
Omul și Timpul. Memoriile unui general: ALEXANDRU GRUMAZ (I)

„Alexandru Grumaz este contagios prin umorul sec, prin puterea de muncă și prin proatlantismul său insistent, dar real. Merită să-i citim ...

„Steaua Nordului”, darul muzical al Paulei Seling pentru Sărbători, la TVR 1

Un spectacol născut din iubire pentru tradiţie şi din dorinţa de a aduce lumină în suflete, „Steaua Nordului” este invitaţia Paulei Seling de a ...

„Sting - Concert de Crăciun”, în premieră la TVR 1: Frumuseţea iernii, surprinsă în melodii clasice și compoziţii proprii

În seara de Ajun, urmărim în premieră, la TVR 1, un spectacol live maiestuos, care surprinde starea de spirit specifică sărbătorilor. Sting ...

Sărbătorile de iarnă în Bucovina (II)

Sărbătorile de iarnă care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase şi relevante pentru cultura spirituală a poporului ...

Marian Mexicanu, un showman care cucerește instantaneu publicul. În noaptea dintre ani, la Revelionul TVR

Unul dintre cei mai mari acordeoniști români, Marian Mexicanu preia moștenirea vechilor lăutari bucureșteni. Se adaptează, în același timp, cu ...

Când clasicul întâlnește jazz-ul: seară specială de Crăciun la TVR Cultural

TVR Cultural transformă Ajunul Crăciunului într-o celebrare a muzicii, alături de Teodora Brody & Violoncellissimo.

Crăciunul la TVR – emoție, credință și mari întâlniri artistice

Premiere cinematografice, concerte-eveniment, transmisiuni religioase și ediții aniversare de colecție, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, ...

În premieră la TVR 1: „Revoluția pe hârtia albastră”, episodul 22 al seriei „Decembrie Roşu”

Poveștile protagoniștilor evenimentelor din decembrie ´89 spuse separat, dar luate împreună, dezleagă mistere. Luni, 22 decembrie, ora 22.00, la ...

Sărbători cu eroi îndrăgiţi, la TVR 1

În săptămâna Crăciunului, TVR1 a pregătit un program special cu desene animate şi filme specifice celor mici. În perioada 22–28 decembrie, copiii ...

În preajma sărbătorilor, Iuliana Marciuc şi Adrian Enache sunt „Care pe care”

Seria ediţiilor speciale „Vedete pentru viață” în concursul „Care pe care” începe pe 21 decembrie. Timp de trei ediţii, ultimele ale sezonului, ...

Sărbătorile de iarnă în Bucovina (I)

Sărbătorile de iarnă care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase şi relevante pentru cultura spirituală a poporului ...

Tehnicile psihologice, încă implementate cu reticență în rândul sportivilor

Deși toată lumea din lumea sportului — de la antrenori la fani — acceptă ideea că „totul se joacă în minte”, există un paradox uriaș: în ...

Explozie de energie pe scena TVR: Andreea Bălan în programul de Revelion 2026

În noaptea de Revelion, Televiziunea Română aduce în fața publicului un show plin de culoare și energie! Cu energia care a consacrat-o și cu o ...

Crăciun de poveste cu Paul Surugiu FUEGO, la TVR 2

Ediții speciale „Drag de România mea!” și concertul pop-simfonic „Cântec nesfârșit”, în premieră, de sărbători

Irina Loghin, 60 de ani de carieră sărbătoriți într-o ediție specială „Petrecere... cu cântec”, de Crăciun, la TVR 1

O seară-eveniment dedicată uneia dintre cele mai iubite artiste ale folclorului românesc, joi, 25 decembrie, de la ora 21:00.