Interviu cu Mircea Baniciu | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2022
Vă invităm să vă bucurați de un interviu captivant cu Mircea Baniciu!
Baniciu

TVR: Domnule Mircea Baniciu, aș vrea să începem discuția noastră de la un articol de ziar din 18 mai 1977. Se intitula Phoenix și „furioșii”. Furioșii – în ghilimele. De ce ați devenit non-grata pentru puterea și regimul de atunci?

Mircea Baniciu (MB): Dacă era în mai ’77, era chiar înainte de plecare. Iar plecarea fusese, cumva, pregătită de Nicu Covaci, el plecând în ’76, în octombrie, căsătorit cu o olandeză. El plecase în Olanda cu un pașaport fără cetățenie, pe care i l-au dat cei de la Secu. Și a riscat. Sau, mă rog, nu știu în ce mod a riscat, pentru că noi nu prea știm foarte multe detalii. El povestește diverse și le cam schimbă mereu, în funcție de cu cine are de-a face. Practic, a plecat în ’76 octombrie în Olanda, lăsându-ne pe noi într-o imensă gaură, pentru că a zis: el o să se întoarcă, Phoenix nu există fără el, ceva de genul ăsta. În același timp, toate sculele, toată instalația de amplifi care, au rămas închise la el, într-un depozit la mama lui, și noi n-am avut acces la PHOENIX – Har/Jar 345 nimic. Urma să vedem ce facem, neavând niciun fel de sursă de existenţă, nu aveam foarte mulți bani. Pe vremea aceea, statul ne cam lua tot, în afară de evenimentele pe care le-am avut pe stadion, cam asta era situația.

(w640) Mircea Ban

Aveați 60.000 la CEC, o spuneți într-un interviu chiar cu Nicu Covaci, în cartea lui.

MB: Nu chiar 60.000, nu… El a exagerat. Și a exagerat și când a lansat ideea că fi ecare dintre noi a fost plătit regește și că aveam bani, că el ne-a făcut carnete de CEC. E o minciună, nu-i adevărat. Eu eram singurul care mi-am facut carnet de CEC, restul nu aveau carnete de CEC. Eu eram mai cumpătat și nu ieșeam la petreceri, așa cum ieșeau ceilalți. Aveam ritmul meu de viață, aveam o prietenă foarte frumoasă și nu umblam cu golănisme și cu chestii de astea, care se purtau, de altfel, în trupă. Ideea a fost că Nicu s-a întors la începutul lui mai ’77, urmând ca trupa să reia concertele. Și, în momentul în care el s-a întors, toată lumea a vuit că s-a întors Nicu Covaci, care era plecat, Nicu Covaci în sus, Nicu Covaci în jos… Oricum, trupa era completă cu el. Ar fi fost completă și fără el, în cazul în care Krauser, Erlend Krauser, care este un chitarist de excepție – probabil că o să vedeți niște fi lmări cu James Last, el a fost un interpret foarte important în trupa lui James Last, în Germania, după ce au plecat – nu ar fi plecat cu Nicu în Germania. Așa că, trupa fi ind completă, am reînceput activitatea. Bineînțeles că Secu era pe urmele noastre: „ce se întâmplă?”, „s-a întors ăsta!”, „ăsta nu-i cetățean român!”. De aceea am și avut probleme în ultima perioadă. Dacă mergem puțin mai departe, plecarea lor a fost la o zi sau două după două spectacole la Polivalentă, vândute complet, minimum șapte mii de spectator pe sală, au fost vreo 14.000 de bilete vândute, Polivalenta era încărcată la maxim. Organizate de Aurel Gherghel. Covaci zice ca Păunescu a fost cel care s-a dus la Călinoiu…

Directorul Direcției Muzicale din Ministerul Culturii…

MB: Și Călinoiu oprise spectacolul pe motiv că Phoenix-ul, din declarațiile celorlalți, include o persoană fără pașaport, un transfug, un apatrid, aștia erau termenii. În momentul următor, noi am plecat la Timișoara, fără ca spectacolele astea două să se mai țină. Până când Gherghel s-a dus la Nicu Ceaușescu, Nicu Ceaușescu a intervenit la Călinoiu, Călinoiu l-a îmbunat pe Păunescu – pentru că era o perioadă în care și Păunescu avea Cena clul Flacăra în vogă si, cumva, se cam încurcau spectacolele unele peste altele –, nu s-a mai ținut spectacolul la Polivalentă. Covaci a zis: „Gata, plecăm acasă!” „Păi, zic, mai stai puțin, că poate rezolvă.” Era și Mircea Florian, care s-a dus la Nicu Ceaușescu în audienţă, să vadă ce se poate face. Aurel Gherghel vânduse 14.000 de bilete, vă dați seama ce bubuială era acolo, ce prostii ar fi putut ieși! Și chiar a ieșit! Covaci a zis: „O tăiem, la revedere! Plecăm la Timișoara!” Și am plecat la Timișoara și de acolo a început val-vârtej-ul înspre Occident. Asta a fost.

Că tot am ajuns la plecare, ați vorbit în tren și spuneți undeva, cred că…

MB: …la Turnu Severin.

***

Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.