TVR: Ce părere aveți despre confl ictele din Phoenix?
Andrei Păunescu (AP): Lumea nu se mai împarte în zeci, sute, mii de păreri, se împarte în două. Lumea nu se mai împarte în tot felul de nuanțe, pentru că este vremea extremelor, deja nu mai sunt culori. Toată lumea vede alb, toată lumea vede negru. Problema asta e… că împărțirea se face doar în două, și în extreme, nu în nuanțe. Viața noastră ar trebui să fi e a nuanțelor. Părerea mea, ca și în cazul Iris, este că, de la un anumit nivel de notorietate în sus, legendele n-ar trebui să se despartă, pentru că publicul oricum îi știe împreună pe cei care au creat trupe legendare. Așa că, la nivel mare și durabil, nici nu mai contează cine cu cine s-a certat, cine este în componența tru pei din anumite etape, va conta doar că Phoenix a existat, a creat și a lăsat o operă importantă de cântece și atitudine.
Am aflat, ca toată lumea că, recent, cineva a cerut interzicerea Cenaclului Flacăra… PHOENIX – Har/Jar 123
AP: Noi suntem obișnuiți cu interdicțiile. Cenaclul Flacăra s-a interzis în 1985. Când am intrat la facultate, în ’87, aveam interzisă trupa „Totuși”. După ’90, când s-au eliberat toate, tot ce ținea de Păunescu și „Cenaclul Flacăra” a rămas interzis pe canalele ofi ciale de televiziune până prin 1992. La TVR (singura televiziune din România, atunci), revenirea fenomenului Păunescu-Flacăra s-a întâmplat la o emisiune a lui Mihai Tatulici, în iulie 1992. Așa că eu sunt obișnuit de mic cu interdicțiile și cu punerea la colț, cu scoaterea din manuale. Dar știți ce? Când un fenomen este prea mare și prea autentic, oricât îl scoţi din manuale și din canalele oficiale, el iese în partea cealaltă. Nu poți opri o apă curgătoare. Niciun baraj uriaș nu poate opri apa să treacă, dacă apare acolo o fi sură…
Când ai ajuns la Cenaclu prima dată ca să poți să-l și înțelegi?
AP: Prima dată am ajuns… chiar prima dată și am început să devin spectator. Aveam patru ani. Chiar de la primele manifestări, când în sală erau oamenii pe care-i numărai cu zecile…
La Teatrul „Ion Creangă”…
AP: Nu la „Creangă” au fost primele! Primele au fost la Casa de Cultură a Sectorului 1, din strada Slătineanu. Ulterior, „Ion Creangă”, Liceul „Rosetti”, primele ieșiri la Craiova, la Timișoara, la Miercurea-Ciuc. Tot în perioada aia au început să vină lângă Cenaclu și niște nume deja lansate, oameni care erau deja cât de cât cunoscuți în momentul intrării în Cenaclul Flacăra. Printre aceste nume, Florian Pittiș, care era de-o vârstă cu tatăl meu, născut tot în 1943, și Phoenix, care exista și avea 124 TVR notorietate, și nu mulți alții. Puțini artiști ai Cenaclului Flacăra erau deja lansați, aproape toți ceilalți au fost creați, ajutați, inventați sau… primiți cu bucurie în cadrul Cenaclului… Dacă am citi lista celor care au participat la Cenaclul Flacăra, ar trebui, practic, să citim mai repede cartea de telefon și ar trebui să-i notăm pe cei care n-au fost acolo. Mai degrabă…
***
Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.