Interviu cu Adrian Naidin | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2022
Vă invităm să parcurgeți interviul cu Adrian Naidin pregătit de TVR în parteneriat cu editura Integral.
Naidin

TVR: Cum făcea muzică Phoenix, cerându-i lui Șerban Foarță și lui Andrei Ujică, ca, pe ritmul creat de Nicu Covaci, să vină cu textul bătând același tip de silabe…

Adrian Naidin (AN): Nicu Covaci știa ceva foarte important, pentru că el a făcut o altă facultate, cea de Arte Plastice. Desenând foarte mult, era un cunoscător excepțional al formelor, al formelor nu doar neapărat muzicale. E foarte interesant asta, cunoscând foarte bine versifi cația poeziei populare românești, care are un puls de patru plus patru, patru accente secundare cu patru accente principale sau, trei accente principale, cu trei secundare – Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai… El știa foarte bine că în muzica românească tradițională, dacă începi cu accente de patru, rămăi pe toată perioada melodiei pe structură de patru accente principale, cu patru secundare. Numai în muzica maghiară, există măsuri binare cu ter nare sau pulsuri de trei cu patru. Râdeam încă din timpul facultății, ne amuzam de faptul că o melodie foarte frumoasă, patriotică, PHOENIX – Har/Jar 203 românească, „Noi suntem români”, a fost compusă de cineva care nu cunoștea structura muzicii populare românești. Și atunci avem un fel de gulaș unguresc pe Vatra Românească. Foarte interesant. Am stat sa analizez muzica lui Nicu Covaci chiar cu el, în Spania, unde stă de ceva timp.

Ai fost la Moraira?

AN: Am fost acolo și am analizat împreună cu el. Mi-a deschis ochii. Structura este „de trei părți” la foarte multe piese compuse, are peste 150 de piese. Nu este recunoscut drept compozitor, dar mie mi se pare unul dintre uriașii compozitori.

Unde nu este recunoscut? La Uniune?

AN: La Uniune nu e recunoscut. E păcat că el trebuie să dea un examen în fața unei comisii. Eu aș fi vrut să fi e recunoscut, mai ales că această formaţie, pe care el o păstorește încă din ’62…

60 de ani.

AN: Da, este cea mai importantă formație pe care noi, românii, o avem. Și ca dovadă, sunt foarte mulți muzicieni care s-au inspirat din această formație, inclusiv eu – în muzica mea rock –, fără să-mi dau seama. O formație este cu atât mai bună cu cei cu cât cei care o ascultă, nu pe ea o regăsesc, ci pe ei înșiși. Așa spunea Nichita Stănescu: „Un poet e cu atât mai mare cu cât cei care îl citesc, nu pe el îl regăsesc, ci pe ei înșiși.” Este exact la fel și aici. Această formație a dat un drum, a dat un 204 TVR stil ritmic, Nicu Covaci a fost prima formație care a prelucrat ritmurile românești. Ne gândim numai la ritmuri. Ce să mai spun de temele muzicale prelucrate? Este uriașă formația asta, și noi o să ne mai inspirăm, și copiii nostri, foarte mulți ani de acum înainte. Eu am încercat să îmi găsesc drumul meu și, după câțiva ani de cântat în Phoenix, și acum mă mai cheamă Nicu și mai cânt cu el din când în când. N-am renunțat.

***

Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.