Eugen Fetescu: „Mătrăguna” este povestea unei iubiri ce provoaca decadenţă

TVR.RO | actualizat: Luni, 02 Decembrie 2013
Interpretul personajului Callimaco vorbeşte despre rolul său şi despre piesă.
matraguna 5
  1. Care este mesajul piesei „Mătrăguna”?

Eugen Fetescu: „Matrăguna” este piesa care a implementat, probabil, termenul machiavellic, pe care îl folosim astăzi destul de des, uneori a ne referi deloc la marele ei autor. Ce mesaj ar avea piesa în sine când toată acţiunea este o elaborare şi o ducere la bun sfârşit a unui plan diabolic? Este încă o oglindire a omenirii, a viciilor acesteia, a prostiei ei şi a necesităţii obsesive omeneşti de a-şi atinge până şi cele mai urâte scopuri. Este povestea unei iubiri ce provoaca decadenţă.

Însa, în versiunea noastră, spectatorul ar putea vedea o altfel de „Mătragună”, una mai stilizata şi modernizată. Acţiunea se petrece într-o atmosferă special concepută, pentru a transmite mesaje subliminale, care nu se sezizează în piesa originală, iar toată scenografia este susţinută de proiecţii video care amplifica machiavellismul până la un nivel apropiat societăţii şi sufletului romanesc.

2. Cât de mult v-a provocat rolul Callimaco, pe care îl interpretaţi?

Eugen Fetescu: Callimaco, sincer vorbind, a fost un rol destul de incomod pentru mine în acea perioadă. Provocarea a fost mare. În fine, n-aş vrea să mă justific, dar nu sunt extrem de mulţumit de creaţia mea. Mă trezesc şi în ziua de azi cu o dorinţa de a-l încerca din nou, de a-l reconstrui. Un personaj de altfel superb prin obsesivitatea şi şiretenia creată de aceasta, dar care n-a ajuns să fie ce mi-aş fi dorit. Deşi, repet, îmi este dor să-l joc.

3. În opinia dvs, teatrul TV mai dificil sau mai simplu faţă de teatrul pe care-l jucaţi pe scenă?

Eugen Fetescu: Teatrul TV e mai dificil, din punctul meu de vedere, pentru spectator şi bineînţeles pentru echipa care trebuie să-l mulţumească. De la regizor până la cameraman, de la omul responsabil cu lumina, până la cel de la montaj. Noi, actorii, muncim, plus-minus, la fel, doar că filmarea unei piese durează mai mult decât însăşi piesa:) Şi savoarea aplauzelor e minimă, cred că nu sunt mulţi acei oameni care aplauda o piesă acasă, în faţa televizorului.

4. Cum a fost colaborarea cu echipa TVR?

Eugen Fetescu: Cu echipa TVR a fost chiar plăcut şi simplu de colaborat. N-am întâmpinat absolut nici o dificultate. Oamenii ştiau bine ce vor şi ce fac. Ne-am înţeles bine din prima (zic eu, sper să creadă şi ei la fel:)).