53.836 de nominalizări in programul Mari Romani

| actualizat:

29 iunie, la TVR 1

Despre notorietate sau valoare în dezbaterea Despre Mari Români de la Iaşi

Două generaţii stau faţă în faţă la dezbaterea Despre Mari Români de joi, 29 iunie: redacţia revistei Opinia studenţească, formată din absolvenţii de anul acesta ai Facultăţii de Jurnalism din Iaşi şi reprezentanţi ai elitei culturale ieşene. Întâlnirea, care a avut loc în spaţiul neconvenţional al fostei băi turceşti a oraşului, a conturat mai multe dileme: avem doar vocaţie de spectatori ai „produselor media” devenite „modele naţionale” sau mai există şi şansa de a ne valoriza corect. Apoi, eterna alegere - notorietate sau valoare - a stârnit reacţii şi a încins spiritele. Irina Păcurariu a moderat dezbaterea la care au participat premianţi ai Clubului Român de Presă, laureaţi ai Premiului Tânărul jurnalist al anului, profesorul Daniel Condurache, mentorul şi editorul Opiniei Studenţeşti, prof. Alexandru Călinescu, unul dintre cei mai mari critici ai lui Caragiale, dar şi tineri artişti plastici şi istorici.

Dezbaterea Despre Mari Români de la Iaşi poate fi urmărită joi seara la TVR 1, începând cu ora 20.30.

Mai sunt încă 3 zile în care puteţi să trimiteţi nominalizarea pentru cel mai mare român al tuturor timpurilor. Până în 27 iunie au fost exprimate 53.836 de nominalizări valide, dintre care 44.386 pe situl www.mariromani.ro, 7.342 prin SMS şi 2.108 pe numărul de telefon 0800.020.800, pus la dispoziţie gratuit de TVR. Până la această dată, statisticile arată că cele mai multe nominalizări pe site au fost făcute de către persoanele cu vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani, urmate îndeaproape de categoria 19-25 de ani. Bărbaţii au fost cei care au participat mai activ la nominalizarea celui mai mare român: 21.988 de bărbaţi faţă de numai 9.816 femei (dintre cei care au precizat sexul) - şi-au exprimat opţiunea pentru cel mai mare român.

Găzduit de Cătălin Ştefănescu, Irina Păcurariu, Gianina Corondan şi Radu Naum, programul Mari Români se desfăşoară în două etape: nominalizările şi votul. Campania de nominalizare a fost lansată în data de 27 mai 2006 şi durează până pe 1 iulie. Nominalizările se pot face apelând gratuit un număr de telefon fix (0800.020.800, doar în reţeaua RomTelecom), accesând site-ul www.mariromani.ro, o adevărată enciclopedie virtuală, sau trimiţând un SMS, cu tarif normal, la nr. 1861. Mai întâi, vor fi anunţate cele 100 de personalităţi care au obţinut cele mai multe nominalizări din partea telespectatorilor, urmând să îi cunoaştem apoi pe cei 10 români care vor intra în cursa pentru titlul de „cel mai mare român al tuturor timpurilor”.

Nadia Comăneci = nota 10

Nadia se numără indiscutabil printre cei mai mari sportivi din istoria mondială, fiind cunoscută şi recunoscută ca atare. În acelaşi timp, numele ei este unul dintre primele cu care este asociată România, oriunde în lume.

Născută la Oneşti, Nadia este absolventă a Institutului de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, antrenoare şi arbitră internaţională de gimnastică.

La vârsta de 11 ani a câştigat primul titlu de campioană naţională absolută. La vârsta de 14 ani a devenit campioană europeană.

Cea mai însemnată izbândă sportivă a repurtat-o la Jocurile Olimpice de la Montreal, 1976: 7 note de 10 (primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică; monitoarele nici nu ştiau cum să le afişeze!). La Montreal a cucerit 3 titluri de campioană olimpică, la individual compus, la paralele şi la bârnă, determinându-i pe ziarişti să-şi titreze comentariile „Olimpiada Nadiei” sau „Zeiţa de la Montreal”.

În 1980, la Moscova, este dublă campioană olimpică, la sol şi la bârnă. Atunci, titlul la individual compus i-a fost refuzat, după lupte de culise care au amânat cu aproape o jumătate de oră anunţarea ultimei note.

În 1981, devenea campioană absolută la Universiada din Bucureşti.

Numărul total al medaliilor câştigate de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice, la Campionatele Mondiale şi Europene este de 25, dintre care 16 de aur.

În 1984, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat „Ordinul Olimpic de Argint” pentru meritele deosebite în domeniul sportului şi servicii remarcabile aduse cauzei olimpice. În martie 2002, a fost aleasă preşedinte de onoare al Comitetului Olimpic Român.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE