TVR, premiată la Gala UCIN

TVR.RO | actualizat: Joi, 04 Mai 2017
TVR a obţinut trei distincţii la ediţia de anul acesta a Galei Uniunii Cineaştilor din România
Televiziunea Româna

TVR a obţinut trei distincţii la ediţia de anul acesta a Galei Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) desfăşurată ieri, 24 aprilie, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti.

La categoria film de televiziune, realizatorul TVR Cornel Mihalache a fost distins pentru documentarul Un film mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos cu premiul pentru film de televiziune.

Premiul Preşedintelui (UCIN) a fost acordat realizatorilor serialului documentar Deportaţii — Filaret Acatrinei, Cristian Amza, Radu Găină, Georges Boisnard, Dan Micu şi Nicoleta Epure.

De asemenea, distincţia Premiul Preşedintelui (UCIN) a fost acordată Lianei Săndulescu pentru producţia de Teatru TV Livada de vişini, în regia lui Alexandru Lustig.

Felicitări tuturor câştigătorilor!

Despre Un film mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos

Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a 25 de ani, din 1991 până în 2016, în satul Valea Stejarului, Maramureş. În peregrinările lui prin ţară, documentaristul Cornel Mihalache l-a cunoscut pe Pătru Godja Pupăză, un sculptor de porţi din Maramureş. De câte ori ajungea în acea parte de ţară, regizorul se ducea să filmeze şi în Valea Stejarului, la badea Pupăză. Să stea de vorbă, să vadă cum îi cresc copiii, cum se căsătoresc şi fac la rândul lor copii. Meşterul şi-a cumpărat o bucată de pământ pe care a transformat-o în ”Cimitirul lui moş Pupăză, mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos”. Acolo i-a păstrat un loc şi lui Cornel Mihalache, care a devenit un fel de membru al familiei.

Toată această prietenie s-a concretizat în 26 de ore de filmare, din care, Cornel Mihalache a realizat un documentar de 90 de minute

Despre Deportaţii

Serialul documentar adună mărturiilor românilor deportaţi.

În 1945, aproximativ 85.000 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, fiind deportaţi, la muncă silnică, în minele din Donbass şi Siberia. Majoritatea celor strămutaţi erau şvabii din Banat şi saşii din Transilvania, consideraţi un element care ar putea dăuna stabilităţii regiunii. În satul Girişul  Negru din Ţara Crişurilor s-au petrecut întâmplări dramatice în vara anului 1949, din cauza rezistenţei locuitorilor de aici. Au fost  efectuate  arestări în baza unor  înscenări, după care mulţi dintre răzvrătiţi au fost deportaţi în Dobrogea. În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sua macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România.

 

Despre Livada de vişini

Creaţia cehoviană poartă semnătura unui regizor tânăr, Alexandru Lustig, care a debutat astfel în teatrul de televiziune. Nume celebre ale scenei româneşti s-au întâlnit pe platourile Televiziunii Române şi au recreat atmosfera tradiţională a producţiei de teatru TV. Valeria Seciu, Ion Besoiu, Dan Aştilean, Marian Râlea, Anca Sigartău, Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton, Dan Rădulescu se regăsesc în distribuţia propusă de regizor. Valeria Seciu - actriţă cu vocaţie cehoviană, a premit recent, pentru rolul Ranevskaia din această montare pentru televiziune, Premiul criticii în cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2016.

Distribuţia piesei Livada de vişini de A.P. Cehov, Echipa TVR:

Director imagine - Cristian Stoian; Scenografie - Dana Moraru; Costume Valeria Seciu - Lia Manţoc; Costume - Silvia Porojnicu; Sunet -Valentin Bartolomeu; Machiaj - Oana Cristescu; Coafură - Claudia Mehedinţu; Asistent regizor artistic – Zoe Bălan; Editor imagine – Lulu Chedric; Redactori - Cristina Anton, Ligia Baboş, George Vasile; Regia de montaj - Judith Georgescu; Regia de studio – Gabriel Şerban, Lucian Stăncila; Producţia – Cezarina Harabor; Steadycam – Laurentiu Bengescu, Ion Istrate; Operator MHH – Mihai Nagy, Elvin Tomescu; Cameramani – Carmen Birtea, Alexandru Ghiţă, Adrian Dănăila, Ionuţ Spătaru, Gabriel Oprea, Horia Ilinca; Producător: Liana Săndulescu.