loader
Foto

„Istovirea socială”. De ce unele țări au renunțat la ora de vară

REPORTAJ-ANALIZA

Avantajele și dezavantajele orei de vară stârnesc dezbateri în întreaga lume. Iată de ce unele țări au renunțat au renunțat la această oră sezonieră.

 

În ultimul deceniu, țări din întreaga lume au abolit ora de vară din diverse motive, în timp ce altele încă se agață de această practică, chiar dacă experții în sănătate spun că este dăunătoare.

Schimbările sezoniere de fus orar presupun devansarea cu o oră a ceasului primăvara pentru a trece la ora de vară și retrogradarea cu o oră toamna pentru a trece la ora standard. Conform unei analize realizate în 2023 de Pew Research Center, jumătate din țările lumii respectau anterior aceste schimbări de oră. În prezent, doar aproximativ o treime dintre acestea mai păstrează acest obicei.

Cea mai mare parte a Statelor Unite, cea mai mare parte a Europei, precum și părți din Canada, Australia, America Latină, Brazilia și Caraibe au rămas în expectativă și încă își ajustează ceasurile, notează BBC.

Dar o mulțime de locuri din întreaga lume au renunțat complet la acest obicei. Acestea includ toată Asia și cea mai mare parte a Africii. În ultimii 10 ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Rusia, Samoa, Siria, Turcia, Uruguay și cea mai mare parte a Mexicului au renunțat la această practică, conform Pew Research Center. În Statele Unite, Hawaii și Arizona au spus adio orei de vară, la fel ca Samoa, Guam, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane.

În decembrie 2024, Donald Trump a dat de înțeles că dorește să pună capăt orei de vară în SUA, descriind-o ca fiind „incomodă” și „foarte costisitoare”, dar când a fost întrebat în martie 2025 despre această chestiune, președintele american a făcut un pas înapoi, spunând că era o „problemă 50-50”.

Dar de ce doresc unii oameni să elimine ora de vară? Experții vorbesc despre probleme de siguranță, sănătate și climă.

Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat din New Mexico, spune că unele cercetări au indicat o corelație între schimbările de oră și problemele de sănătate, de la întreruperi ale somnului la atacuri de cord.

Acestea fiind spuse, „se poate argumenta cu ușurință că acestea sunt efecte pe termen scurt ale tranzițiilor și că sunt necesare mai multe studii pe termen lung”, subliniază el.

Schimbările de fus orar perturbă ciclurile somn-veghe

Schimbările de oră perturbă ritmul circadian, cunoscut și sub numele de ciclul somn-veghe. S-a demonstrat că perturbarea acestuia crește severitatea bolilor.

„Cel mai important sincronizator al ritmurilor noastre circadiene este lumina zilei, care ajută toate ceasurile corpului nostru să rămână sincronizate”, spune Tord Wingren, un inginer care studiază somnul și expunerea la lumină. Wingren deține o companie care vinde alternative de iluminat natural; cu toate acestea, el pledează pentru abolirea orei de vară, astfel încât oamenii să aibă acces la lumina naturală de dimineață fără aceste produse ajutătoare.

Expunerea la lumină dimineața reglează ritmul circadian al unei persoane. Țesuturile corpul nostru au „ceasuri periferice” care se sincronizează, pe baza acestor indicii, cu ceasul nostru principal din creier. Acest ceas principal, ca răspuns la expunerea la lumină prin intermediul ochilor, este responsabil de declanșarea unei cascade de procese hormonale. Printre hormonii afectați se numără cei legați de stres, gestionarea zahărului din sânge și semnalarea foamei și a satisfacției.

Expunerea la întuneric este un lucru benefic, noaptea ajută organismul să producă melatonină, un hormon care pregătește organismul pentru somn. Dar, din pricina schimbării orei, „lumina suplimentară din timpul serii ne poate întârzia orele [și] rutinele somnului”, explică Khubchandani.

Cercetătorii de la Academia Americană de Medicină a Somnului au emis o  declarație în 2020 în Jurnalul de Medicină Clinică a Somnului, menționând că ora de vară este într-adevăr dăunătoare.

Cercetătorii AASP folosesc termenul „istovire socială” pentru a descrie neconcordanța cronică dintre ciclul natural de somn-veghe al unei persoane și cerințele vieții de la locul de muncă, școală și familie, observând că ora de vară este direct responsabilă de această istovire. Aceasta poate fi chiar mai gravă în zonele cele mai vestice ale unui fus orar. Istovirea socială este asociată cu obezitatea, sindromul metabolic, bolile cardiovasculare și depresia.

„Prin urmare, poziția Academiei Americane de Medicină a Somnului este următoarea: aceste schimbări sezoniere ale orei ar trebui abolite în favoarea unei ore standard fixe, naționale, pe tot parcursul anului”, scriu cercetătorii .

Preocupări de siguranță legate de ora de vară

Ora de vară a fost legată de creșterea numărului de accidente rutiere mortale, leziuni la locul de muncă, erori medicale și mortalitate generală .

În 2018, cercetătorii din Spania au publicat o scrisoare în revista Epidemiology despre legătura dintre accidentele rutiere mortale și schimbarea orei de vară. După ce au colectat date din orașe din Spania între 1990 și 2014, cercetătorii au constatat o creștere cu 30 % a accidentelor rutiere mortale în ziua în care ceasurile s-au dat cu o oră înainte. În ziua în care ceasurile s-au dat cu o oră înapoi, cercetătorii au constatat o creștere de 16 %.

Un studiu mai vechi din 2009, publicat în Journal of Applied Psychology, a folosit date de la Biroul de Statistică a Muncii din SUA pentru a vedea dacă ora de vară este asociată cu mai multe accidente la locul de muncă. Aceștia au constatat o creștere cu aproape 6 % a numărului de accidente în ziua de luni după ce ceasurile au fost date cu o oră înainte.

Într-un studiu observațional din 2021, cercetătorii de la Clinica Mayo din Statele Unite au analizat dacă ora de vară a crescut riscul de erori medicale. Aceștia au examinat date privind incidentele raportate în mod voluntar de unități din Statele Unite, care au avut loc între 2010 și 2017. Au rafinat apoi datele analizând cazurile susceptibile de-a proveni din erori umane care au avut loc în săptămâna anterioară și în săptămâna de după trecerea la ora de vară.

În general, aceștia au constatat o creștere de aproape 19 % a incidentelor legate de siguranță în cele șapte zile după trecerea la oră de vară și o creștere de aproape 5 % în cele șapte zile după ce ceasurile au fost date cu o oră înapoi. Autorii studiului atribuie această creștere unei perioade medii de somn cu aproape 40 de minute mai puțin.

Preocupări de sănătate legate de ora de vară

Una dintre preocupările grave de sănătate legate de schimbarea orei este infarctul miocardic acut - sau atacul de cord. Cercetătorii din Italia au scris un studiu în 2018 în revista Internal Emergency Medicine care investigha efectele potențiale ale orei de vară asupra sănătății inimii. Aceștia au revizuit șapte studii existente din Statele Unite și Europa, analizând mai mult de 80.000 de cazuri de infarct miocardic acut. Aceștia au constatat o creștere de la 4% la 29% a numărului de atacuri de cord după ce ceasurile au fost date cu o oră înainte.

Incidența accidentelor vasculare cerebrale poate crește, de asemenea. Pentru un studiu din 2016 publicat în revista Sleep Medicine, cercetătorii din Finlanda au investigat această legătură. Aceștia au analizat peste 3.000 de spitalizări din 2004 până în 2013 care au avut loc în săptămâna de după schimbarea sezonieră a orei. Apoi au comparat aceste cazuri cu un 11.000 de spitalizări preconizate. Rezultatele au arătat că spitalizările pentru accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip, au crescut cu 8% în cele două zile care au urmat trecerii la ora de vară. Când au analizat întreaga săptămână de după schimbare, creșterea a fost de 3%. Incidența a fost mai mare în rândul persoanelor de sex feminin.

„[Ora de vară] poate influența potențial sănătatea cardiovasculară a unei persoane și poate duce la tulburări de dispoziție și la perturbarea performanței cognitive”, spune Nesochi Okeke-Igbokwe, medic internist.

Pentru un studiu din 2017 publicat în revista Epidemiology, cercetătorii au folosit date din Registrul Central danez de Cercetare Psihiatrică. Ei au analizat aproape 200.000 de contacte cu spitalele pentru depresie unipolară din 1995 și până în 2012. Constatările au arătat o creștere cu 11% a episoadelor depresive unipolare după schimbarea orei. Creșterea s-a disipat în cele 10 săptămâni care au urmat trecerii la o altă oră sezonieră.

Utilizarea energiei și schimbarea orei de vară

Deși datele variază de la o țară la alta, primele discuții privind ora de vară au avut loc în 1916. Cu toate acestea, Benjamin Franklin este creditat drept „tatăl” conceptului original, după ce a analizat consumul de lumânări în 1784 și le-a sugerat oamenilor să își modifice programul general de somn pentru a economisi bani.

Arhivele Naționale ale SUA atribuie Germaniei prima experiență cu ora de vară în timpul Primului Război Mondial. Motivele pentru punerea în aplicare au implicat factura de energie.

Cu toate acestea, cercetările disponibile despre economisirea efectivă a energiei prin utilizarea orelor sezoniere sunt limitate și contradictorii. Un raport mai vechi din SUA arată o scădere potențială a consumului de energie de 0,5%, în timp ce un alt raport, și mai vechi, arată o creștere a consumului de 4%.

Statul Arizona, pe de altă parte, a renunțat la ora de vară pentru a economisi energie. Acesta este unul dintre puținele state americane care nu participă la practicile de economisire a luminii zilei. Potrivit Universității de Stat din Arizona, statul a implementat ora de vară în 1967 și a abolit-o în același an (cu toate acestea, comunitatea Navajo din Arizona încă o practică), deoarece locuitorii din Arizona au constatat că schimbarea orei a cauzat o creștere a consumului de energie.

Acest stat deșertic este deosebit de cald, iar oamenii au fost nevoiți să folosească aparatele de aer condiționat mai mult timp seara, ceea ce a dus la creșterea consumului de energie și a costurilor. Pe măsură ce planeta se încălzește din cauza schimbărilor climatice, mai multe state, provincii și țări ar putea urma exemplul.

În 2018, Comisia Europeană a propus să se pună capăt schimbării orelor. Cu toate acestea, Consiliul European nu a ajuns la un consens, deoarece Parlamentul European a votat în favoarea schimbării.

Sursă foto: Stokkete/ Shutterstock.com

 
Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

De la un obicei de Anul Nou, la săptămâni întregi de agresiuni în spațiul public. Cui îi place să se distreze cu petardele și care sunt consecințele pentru societate

În fiecare an, zeci de copii sunt internați în spital, cu degete lipsă, arsuri grave și vederea distrusă. Unii rămân mutilați pe viață din cauza ...

Noul sezon „DRAG DE ROMÂNIA MEA!” - start cu mega-concert, la TVR 2

Paul Surugiu Fuego promite exclusivități încă din prima ediție, ne invită să cunoaștem oameni remarcabili şi să ne bucurăm de muzică românească ...