Celebrul caricaturist Mihai Stănescu este protagonistul celui de-al doilea episod al seriei „Deceniul ascuns”, documentar regizat de Alexandru Stănescu, realizat în peste 16 ani. Un interviu de colecție — vineri, 11 iulie, ora 18:45, la TVR 1.
Lansat la începutul anilor ’80 în festivaluri de caricatură din Occident, desenatorul nonconformist a intrat curând în conflict cu cenzura din România, care îi bloca publicarea albumelor. În 1990, Andrei Pleșu îl lăuda pentru că a desenat „istoria comică a unei tragedii”. Posesor al unui inegalabil simț al umorului și al autoironiei, Mihai Stănescu făcea haz de necaz chiar și în pragul falimentului, trăit după 2011, când a fost nevoit să închidă magazinul omonim din București.
Episodul, care include un interviu realizat de Alexandru Stănescu în 2011, oferă mărturii inedite despre viața și activitatea artistului în — paradoxal — cel mai prolific deceniu al carierei sale. Acesta comentează o serie de desene politice pline de umor, încă surprinzător de actuale.
„Deceniul ascuns” este un proiect aparte în peisajul documentar autohton, care aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ce îmbină cercetarea antropologică cu sensibilitatea cinematografică. Seria este rezultatul a peste 16 ani de muncă și include mai bine de 60 de interviuri cu oameni din toate colțurile societății.
Prin vocile celor intervievați — de la artiști, medici și muncitori, până la politicieni și simpli cetățeni — „Deceniul ascuns” oferă o imagine amplă și nuanțată a ultimei perioade a regimului ceaușist. Mărturiile, însoțite de imagini din Arhiva TVR și din arhive personale, conturează o istorie lipsită de patimă, dar încărcată de emoție și profunzime.
Sursă foto: capturi documentar „Deceniul ascuns”