Parteneriat strategic între TVR şi UNATC

TVR.RO | actualizat: Joi, 28 Iunie 2012

Televiziunea publică şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică au încheiat vineri, 1 aprilie, un acord cadru care va oferi celor două instituţii posibilitatea de a dezvolta proiecte comune precum sesiuni de training, schimburi de experienţă şi stagii de practică. Beneficiarii direcţi ai acestui parteneriat vor fi studenţii UNATC şi angajaţii TVR, dar în final vor câştiga telespectatorii.[87939]

„Acest parteneriat este un pas important pe care televiziunea publică îl face pentru a contribui la dezvoltarea societăţii informaţionale din România", a declarat Alexandru Lăzescu, cu ocazia semnării acordului. „TVR este locul în care s-au format cei mai mulţi dintre profesioniştii media din România şi este datoria noastră, ca serviciu public de televiziune, să oferim în continuare experienţa noastră tinerilor care doresc să lucreze în acest domeniu sau în domenii conexe, precum teatrul sau filmul. Atât noi cât şi publicul vom avea doar de câştigat pe termen mediu şi lung", a conchis Preşedintele-Director General al TVR.

Rectorul UNATC, Gelu Colceag, a spus că deşi în programa UNATC se regăsesc multe cursuri practice este important pentru studenţi să poată lucra chiar în televiziune. „Ne dorim să avem în curând un departament dedicat televiziunii şi poate, în viitor, programe speciale de licenţă şi masterat." De asemenea, rectorul UNATC a afirmat că „TVR va putea găsi mereu un sprijin în UNATC şi în talentul studenţilor noştri".

Acordul semnat de cele două instituţii prevede că studenţii UNATC vor putea participa la stagii de pregătire practică în TVR. Cele mai bune materiale video realizate de ei în cadrul acestor stagii vor fi publicate şi promovate pe site-ul Televiziunii Române, www.tvr.ro. De asemenea, TVR va include în programele sale cele mai valoroase producţii de teatru şi film ale studenţilor din anii terminali.

„Aş face orice tip de muncă în practică la TVR, poate mai puţin ce ţine de partea de organizare", a spus Ioana Ancea, studentă în anul II, la masterat. „Este important pentru noi să învăţăm să facem cât mai multe lucruri acum, la început de carieră."

UNATC va oferi redactorilor TVR accesul la arhiva de filme, de fotografii şi înregistrări documentare ale unor spectacole, care pot fi de interes pentru diverse emisiuni. De asemenea, reprezentanţii universităţii vor evalua abilităţile profesioniştilor din televiziune şi vor propune şi realiza programe de training pentru aceştia.

Parteneriatul încheiat vineri cu UNATC face parte dintr-o strategie mai amplă prin care TVR îşi propune să redefinească rolul serviciului public de televiziune în societatea românească şi să răspundă astfel nevoilor actuale ale consumatorilor de media. TVR pregăteşte astfel, un teren specific pentru promovarea valorilor, prin educaţie şi selecţie.


Filmare realizată de studenţii de la UNATC

***

 

Despre TVR:

Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care televiziunea română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audio-vizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).