loader
Foto

Paolo Veronese - Nunta din Cana, într-o nouă ediţie "Teleenciclopedia"

Sâmbătă, 22 februarie, ora 19.00, TVR 1 și TVR 1 HD vă invită să urmăriţi o ediţie de excepţie despre monumentala pictură în ulei "Nunta din Cana" şi un prim episod din documentarul "Războiul Rece".  

 

PAOLO VERONESE – NUNTA DIN CANA

La sfârșitul secolului al XVI-lea, Veneţia urma să-şi serbeze a 900-a aniversare, mândră de independența sa față de Roma și papalitate.

La loc de cinste se aflau și creațiile a trei pictori de geniu – Tiţian, Tintoretto şi Veronese. În 1563, la 35 de ani, Paolo Veronese isprăvea Nunta din Cana – monumentală pictură în ulei, menită refectoriului Mănăstirii benedictine San Giorgio Maggiore.

RĂZBOIUL RECE

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, situația internațională complexă se anunța o misiune dificilă pentru noul președinte american Harry S. Truman – fost senator și comerciant de galanterie din Missouri. Întreaga lume se întreba dacă ceilalți lideri ai lumii vor continua proiectele lui Franklin Delano Roosevelt, considerat artizan al păcii și apărător al democrației.

(w882)

Foto Războiul Rece - Wikipedia

DOGONII

În Mali, pe culmile defileului Bandiagara, dogonii şi-au păstrat nestingheriţi obiceiurile străvechi. Potrivit mitologiei, strămoşii lor au fost creaţi de Zeul Amma, al cărui fiu – Nommo –  i-a învăţat, pe lângă muncile câmpului, şi prelucrarea fierului. Un rol important în cultura dogonilor îl aveau ţesătorii.

(w882)

MOLUȘTELE

Pentru a vâna și a supraviețui, cele mai inteligente moluște – sepiile și caracatițele – recurg la diverse tactici: își pot schimba „convenabil” culoarea și textura pielii, sau apelează la arma lor defensivă, cu efect vizual și chimic: norul de cerneală.

(w882)

Emisiunea va fi difuzată în reluare duminică, 23 februarie, de la ora 01:25.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...