loader
Foto

Aish El Saraya, „pâinea palatului regal”, un desert memorabil

LIFESTYLE

Un desert simplu, cât trebuie de dulce, parfumat şi cu farmecul unei mici extravaganţe de sfârşit de săptămână şi, deloc de neglijat, nu ne reţine ore întregi în bucătărie.

 

INGREDIENTE

Pentru blat

  • circa 16 felii de toast la pachet, în funcţie de dimensiunea formei
  • 1 formă dreptunghiulară sau pătrată din ceramică sau sticlă

Pentru sirop

  • 200g zahăr tos fin
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 235ml apă
  • 2 linguri apă de flori de portocal sau de trandafir
  • 1 lingură coajă rasă de portocală

Pentru cremă

  • 500ml lapte
  • 400ml smântână lichidă pentru frişcă
  • 400ml (1 cutie) lapte condensat îndulcit
  • 6 linguri făină / amidon de porumb
  • 2 linguri apă de flori de portocal sau de trandafir
  • 1 lingură coajă rasă de portocală

Pentru decor

  • 1 mână zdravănă de miez de fistic nesărat, tocat

(w500) Aish El Sa

MOD DE PREPARARE

  1. Pregătiţi siropul – puneţi la fiert, într-o crăticioară, apă, zahărul tos şi sucul de lămâie. Amestecaţi la foc mediu, până când tot zahărul s-a dizolvat şi siropul clocoteşte usor. Daţi-l deoparte, adăugaţi apa de flori de portocal şi coaja rasă de portocală. Lăsaţi să infuzeze şi să se răcorească puţin.
  2. În forma de sticlă, aşezaţi un strat de felii de toast, cât să acopere tot fundul. Însiropaţi-le uniform cu aproximativ jumătate din siropul din crăticioară. Adăugaţi încă un strat de felii de toast, însiropaţi-le cu restul de sirop. Presaţi uşor cu dosul unei linguri mari, astfel încât stratul de pâine să formeze un blat cât se poate de compact şi uniform însiropat.
  3. Într-o cratiţă cu fundul gros, puneţi să se încălzească, la foc potrivit, laptele, frişca lichidă, laptele condensat şi făina/amidonul de porumb. Amestecaţi constant cu un tel metalic. Când crema începe să se îngroaşe, adăugaţi coaja de portocală şi apa de flori de portocal. Continuaţi să amestecaţi până când crema este groasă, dar poate fi turnată. Lăsaţi deoparte să se răcorească puţin.
  4. Turnaţi crema în strat uniform peste blatul din forma de sticlă. Neteziţi cu dosul unei linguri sau cu o paletă metalică uşor umezită. Presăraţi deasupra fisticul tocat.
  5. Lăsaţi să se răcească complet, apoi daţi desertul la frigider, acoperit cu folie de plastic, pentru cel puţin 4 ore, înainte de a servi.

(w500) Aish El Sa

sursă: smarandavornicu.ro

Logo

 
„TVR a fost primul meu pas în televiziune” – Nico, invitată la „Televiziunea Română prezintă: Revelion 2026”

Energie, forță și pasiune sunt ingredientele cu care Nico urcă pe scena Televiziunii Române în noaptea dintre ani. Nico, una dintre cele mai ...

Pe urmele Regimentului 89, în 1941, în lupta cu „evreii comuniști”. Interviu cu cercetătorul Marius Cazan (Institutul „Wiesel”): Să fim atenți ce recuperăm din istoria națională

Implicarea în Pogromul de la Iași, „vânarea” cetățenilor evrei barasabeni, cei mai mulți femei și copii, ce au sfârșit uciși sumar sau deportați, ...

Sportivii de succes, modele aspiraţionale pentru milioane de copii şi tineri

Departe de a fi doar niște simpli atleți care doboară recorduri sub luminile reflectoarelor, marii campioni devin adevărați arhitecți de visuri ...

Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 17:30, la TVR 2, vă invităm să urmăriți ultimul reportaj de călătorie "Cap Compas" din acest sezon.

Roxana Zamfirescu: „Ar trebui să împărțim contemporaneitatea în «înainte și după internet și telefonie mobilă»”

Cu o carieră de peste două decenii în jurnalismul de televiziune, Roxana Zamfirescu a devenit un nume respectat în peisajul media din România, ...

Mihai Trăistariu, un moment de suflet pentru aniversarea TVR la „Revelion 2026”

În anul aniversar în care Televiziunea Română împlinește 70 de ani, programul „Televiziunea Română prezintă: Revelion 2026” de la TVR 1 reunește ...

Tulcea, orașul cu 14 lumi. Nouă ediție „Exclusiv în România”, la TVR 1

O ediție caldă, multiculturală, vie, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1. Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu ajung în orașul celor 14 etnii. Ce ...

Amintiri, excelență, tinereţe și autenticitate la “Drag de România mea!”

Sâmbătă, 20 decembrie, ora 20.00 și duminică, 21 decembrie, ora 15.00, vă invităm să urmăriţi, la TVR 2, o gală plină de amintiri, provocări, ...

CONVORBIRI SPIRITUALE | Centrul Cultural-Catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” (Alba Iulia – Tolstoi)

Marți, 16 decembrie 2025, ora 19.00, pe TVR Cultural și canalul de YouTube #tvronline, vă invităm să urmăriți un reportaj despre unul dintre ...

„Podul: poveștile care ne leagă” – o călătorie emoționantă între România și Bulgaria

Un talk-show despre memorie, istorie comună și generații, vineri, 19 decembrie, de la ora 22:30, pe TVR 1

„TVR a fost, este şi va fi preferata mea!” – Sanda Ladoși, invitată la Revelion 2026

Una dintre cele mai versatile și apreciate voci ale muzicii românești, cea care a reprezentat România la Eurovision 2004 și este unul dintre ...

România, țara cu cea mai mare inflație din UE, de peste 8%

România continuă să rămână „codașa” Uniunii Europene atunci când vine vorba de nivelul de trai, o realitate confirmată de ultimele cifre care ...

Sărbătorile de iarnă în Banat

Banatul reunește 17 organizații confesionale, fiecare cu obiceiurile ei de Crăciun și An Nou. Andrei Milin, doctor în istorie și etnologie și ...

Marina Almăşan: „Mă declar din nou cucerită de sufletul moldovenesc!” Hai-Hui prin Chişinău, miercuri seară, la TVR 2

„Un oraș în tranziție, în care clădirile noi și cele vechi stau drepţi, una lângă cealaltă.” Astfel descrie Marina Almăşan capitala Republicii ...

Nevoi importante pe care sportul le poate satisface

Calitatea motivației sportivilor crește atunci când mediul de antrenament satisface nevoile psihologice fundamentale de autonomie, competență și ...