loader
Foto

Aish El Saraya, „pâinea palatului regal”, un desert memorabil

LIFESTYLE

Un desert simplu, cât trebuie de dulce, parfumat şi cu farmecul unei mici extravaganţe de sfârşit de săptămână şi, deloc de neglijat, nu ne reţine ore întregi în bucătărie.

 

INGREDIENTE

Pentru blat

  • circa 16 felii de toast la pachet, în funcţie de dimensiunea formei
  • 1 formă dreptunghiulară sau pătrată din ceramică sau sticlă

Pentru sirop

  • 200g zahăr tos fin
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 235ml apă
  • 2 linguri apă de flori de portocal sau de trandafir
  • 1 lingură coajă rasă de portocală

Pentru cremă

  • 500ml lapte
  • 400ml smântână lichidă pentru frişcă
  • 400ml (1 cutie) lapte condensat îndulcit
  • 6 linguri făină / amidon de porumb
  • 2 linguri apă de flori de portocal sau de trandafir
  • 1 lingură coajă rasă de portocală

Pentru decor

  • 1 mână zdravănă de miez de fistic nesărat, tocat

(w500) Aish El Sa

MOD DE PREPARARE

  1. Pregătiţi siropul – puneţi la fiert, într-o crăticioară, apă, zahărul tos şi sucul de lămâie. Amestecaţi la foc mediu, până când tot zahărul s-a dizolvat şi siropul clocoteşte usor. Daţi-l deoparte, adăugaţi apa de flori de portocal şi coaja rasă de portocală. Lăsaţi să infuzeze şi să se răcorească puţin.
  2. În forma de sticlă, aşezaţi un strat de felii de toast, cât să acopere tot fundul. Însiropaţi-le uniform cu aproximativ jumătate din siropul din crăticioară. Adăugaţi încă un strat de felii de toast, însiropaţi-le cu restul de sirop. Presaţi uşor cu dosul unei linguri mari, astfel încât stratul de pâine să formeze un blat cât se poate de compact şi uniform însiropat.
  3. Într-o cratiţă cu fundul gros, puneţi să se încălzească, la foc potrivit, laptele, frişca lichidă, laptele condensat şi făina/amidonul de porumb. Amestecaţi constant cu un tel metalic. Când crema începe să se îngroaşe, adăugaţi coaja de portocală şi apa de flori de portocal. Continuaţi să amestecaţi până când crema este groasă, dar poate fi turnată. Lăsaţi deoparte să se răcorească puţin.
  4. Turnaţi crema în strat uniform peste blatul din forma de sticlă. Neteziţi cu dosul unei linguri sau cu o paletă metalică uşor umezită. Presăraţi deasupra fisticul tocat.
  5. Lăsaţi să se răcească complet, apoi daţi desertul la frigider, acoperit cu folie de plastic, pentru cel puţin 4 ore, înainte de a servi.

(w500) Aish El Sa

sursă: smarandavornicu.ro

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

România ratează șansa digitalizării spitalelor, în ciuda fondurilor PNRR

Deși România are la dispoziție miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), spitalele publice par să amâne ...

TVR SPORT transmite în direct și în exclusivitate Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore

În perioada 11–24 iulie, TVR SPORT aduce telespectatorilor din România un regal acvatic – Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore, cu ...