În Maramureș, unde bucătăria de post păstrează încă gusturile curate ale satului vechi, sarmalele cu păsat sunt un fel culinar emblematic.
Fierte domol, cu varză acră bine desărată și umplutură din păsat, legume călite și semințe, ele duc cu gândul la mesele simple și bogate ale iernilor petrecute lângă sobă, în casele de lemn cu ferestre mici și aburite.
Ingrediente:
300 g păsat
200 g ceapă tocată
200 g morcov ras pe răzătoare
50 ml ulei
Sare și piper
30 g sâmburi de dovleac
30 g stafide
pătrunjel tocat
200 ml suc de roșii sau bulion
Varză acră
Mod de preparare:
Se pune varza la desărat în apă și se lasă acolo până varza are un gust potrivit.
Apoi se desprind cotoarele de pe foile de varză și se porționează în mărimi potrivite pentru rularea sarmalelor.
Într-o tigaie generoasă se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa și morcovul pentru a se căli până ceapa devine translucidă. Se adaugă păsatul și se amestecă totul bine, apoi se adaugă apă până păsatul se umflă puțin. Compoziția este asezonată cu sâmburii de dovleac și stafidele. Gustul este potențat cu sare, piper și pătrunjel tocat.
Se umplu foile de varză acră cu amestecul obținut în tigaie și se obțin sarmale cu păsat de post, delicate.
Ele se așează pe un covor de crengi uscate de mărar, într-o baie de apă, cu puțin ulei și sucul de roșii sau bulion.
Deasupra se pune un ”capac” de frunze de varză, peste care se așază o farfurie și se lasă totul la fiert la foc mic, cam 50 de minute, în funcție de rapiditatea cu care se frăgezește varză prin fierbere.
***
Credit foto: Shutterstock - Paulo Vilela









































