Conducerea EBU îi solicită Preşedintelui României să respingă eliminarea taxei TV

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 02 Noiembrie 2016
Ingrid Deltenre, Directorul General al European Broadcasting Union – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - , îi solicită Preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea care prevede inclusiv eliminarea taxei radio-tv.
EBU 3

Într-o scrisoare adresată Preşedinţiei României, Directorul EBU îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de votul Parlamentului privind desfiinţarea taxei pentru posturile publice de radio şi televiziune.

Documentul a fost transmis şi în atenţia Premierului Dacian Cioloş, Ministrului de Finanţe, Anca Dragu, Preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintelui Comisiei de Cultură şi Media din Senat, Georgică Severin şi Preşedintelui Comisiei pentru Cultură, Arte, Mass-media din Camera Deputaţilor, Gigel Sorinel Ştirbu.

Regăsiţi mai jos textul integral al scrisorii:

EBU

26 octombrie 2016-10-26

transmisă prin email la birouldepresa@presidency.ro

subiect : Serviciile Publice Media din România

Domnului Klaus Werner Iohannis

Preşedintele României

Administraţia Prezidenţială

Palatul Cotroceni

Stimate domnule Preşedinte,

Vă scriem pentru a ne exprima profunda îngrijorare faţă de votul Parlamentului Român pentru desfiinţarea taxei de abonament pentru posturile publice de radio şi televiziune.

Modelul de finanţare prin taxa de abonament s-a dovedit a fi, în multe ţări, metoda cea mai stabilă şi previzibilă pentru posturile publice de radio şi televiziune. Mai mult decât atât, acest model conferă independenţă faţă de amestecul politic şi stabileşte o relaţie directă cu audienţa naţională.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, alături de multe alte organizaţii internaţionale, şi-a exprimat de multe ori îngrijorarea faţă de situaţia delicată a serviciului public de radio şi televiziune din România, în special faţă de TVR, care suferă de pe urma unui sistem de conducere politizat, având un Preşedinte numit de Parlament si care este demis în mod obişnuit în fiecare an, odată cu respingerea raportului anual al TVR.

Încredinţarea finanţării TVR şi Radio România în întregime către Guvern, reprezintă apogeul unei dependenţe structurale, care este o abatere majoră de la standardele internaţionale şi de la cele ale Uniunii Europene.

Acest demers ar înlătura orice pretenţie a  serviciilor publice de radio şi televiziune  de a contribui efectiv la o societate coerentă şi democrată. În acest mod, amestecul politic în problemele TVR şi Radio România va atinge, probabil, un nivel fără precedent în toate organizaţiile membre EBU.

Am dori să vă atragem atenţia asupra faptului că un asemenea pas iremediabil, în ceea ce priveşte finanţarea posturilor publice de radio şi de televiziune, ar trebui notificat către Comisia Europeană, ca fiind o nouă măsură de ajutor de stat acordat unei ţări membre a Uniunii Europene. Din experienţa noastră, asemenea cazuri au fost rezolvate doar după mulţi ani, înainte ca Guvernul să poată implementa noul sistem. Singurul efect pozitiv al unei asemenea întârzieri, pe care l-am putea identifica, ar fi obligaţia, pentru România, de a asigura, printre altele, independenţa organului conducerii serviciilor publice de radio şi televiziune, conform indicaţiilor cuprinse în documentul Uniunii Europene :« State Aid Broadcasting Comunication 2009 ».

Facem un apel la Dumneavoastră de a nu promulga această lege, înrăutăţind astfel o situaţie deja gravă, care ar putea distruge sistemul public de radio şi televiziune din România, în detrimentul societăţii româneşti, al democraţiei  şi al cetăţenilor români.

 

Cu deosebită consideraţie,

Ingrid Deltenre

Director General