Cristina Deleanu despre Olimpia Arghir

TVR.RO | actualizat: Vineri, 02 Mai 2014
(Cristina Deleanu – Şi totuşi, actorul... , Editura Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, 2013, p. 157-158)

Asociez, fără ezitare, ziua de 22 decembrie ‘89 cu chipul unei bune prietene de atunci – regizoarea Televiziunii Române, Olimpia Arghir. Ciudată asociere, ar putea spune cei care au lucrat cu ea şi au cunoscut‑o într‑o oarecare măsură. Eu însă mă număr printre actorii care au petrecut ceva mai mult timp alături de Olimpia.

Prin 1970 eram salariata fostului Teatru „Ion Vasilescu“, fost „Barbu Delavrancea“, devenit prin hotărâre politico‑guvernamentală – la indicaţiile tovarăşului, din teatrul judeţului Ilfov, cu sediul în Bucureşti, teatrul „Valah“ din Giurgiu. (în fine, istorie lungă, nu despre ea e vorba şi totuşi am trăit‑o, nu o pot uita. Oricum, am reuşit să nu mă mut în Giurgiu!).

Deci, prin 1970, a apărut la sediul instituţiei sus‑menţionate încă în Şos. Ştefan cel Mare, tânăra absolventă a IATC, regizoarea Olimpia Arghir. Înaltă, plăcută la chip, uşor nonconformistă pentru acei ani, fumătoare şi – ceea ce i‑am reproşat, dar nu prea mi‑a dat importanţă în a‑mi urma sfatul – stând uşor adusă de spate. Am colaborat imediat. Începutul a fost supercelebra „Siciliana” a lui Aurel Baranga, comedia care îşi începuse drumul consacrării în Naţional cu mulţi ani în urmă şi care avea să‑şi reconfirme audienţa pentru încă peste zece ani de spectacole, plimbată în toată ţara şi pe Litoralul nostru drag. Dar să nu uităm că îl avea în distribuţie pe Dem Rădulescu, avantaj ce ne‑a ridicat şi nouă la plasă!

Au urmat multe piese („Mitică Popescu” de Camil Petrescu, „Când revolverele tac” de Tudor Negoiţă etc.) şi, când s‑a apropiat dezastrul desfiinţării, practic şi al mutării sediului teatrului la Giurgiu, Olimpia şi cu mine ne‑am luat avânt şi am reuşit; ea să intre în Televiziune, eu la Naţional.

Eh! Ce schimbare. Eu, ca eu, dar Ipa (ăsta‑i era diminutivul) a luat cu asalt instituţia de imagine şi a lucrat imens. Chiar imens. Nu numai prietenia, dar şi şansa şi, desigur, calitatea, m‑au adus din nou lângă ea, colaborarea de acolo însemnând pentru mine ieşirea din anonimat. Zece ani încărcaţi de multe piese şi emisiuni de versuri au fost străbătuţi în goana unei activităţi profitabile, zic eu, pentru toţi.

Şi iată‑ne în 22 decembrie – e ziua mea, şi Ipa venise la noi acasă – şi, deşi ceasurile erau tulburate de câteva zile, deşi noi nu ştiam mai nimic, ne‑am zis să bem un pahar pentru mine – artista. Cum pe stradă era mai tot timpul agitaţie, oamenii treceau în sus şi în jos şi se simţea că focul mocneşte la orice colţ de stradă, Olimpia n‑a mai putut sta locului şi a zis: „Eu trebuie să mă duc acolo“ şi a plecat.

Am văzut‑o apoi pe post, am auzit cum face apel la prietenii ei, actorii, să vină să apere Televiziunea – iar noi chiar am intrat în TVR pitiţi pe sub garduri, şuierându‑ne pe la urechi gloanţele invizibile ale simulatoarelor...

Viaţa urma să ne îndrepte unde voia ea, valuri, valuri, iar drumurile ne separau fără să ştim sau să ne dăm seama...

Am mai comunicat cu Ipa, nu cine ştie ce, dar sigur nu am înţeles nici până azi ce a făcut ea, ce rol a avut prin instituţie, dacă a fost vorba de o implicare sentimentală curată sau de altceva, ne‑am trezit însă că se mută la Cluj, la postul de acolo, iar după câţiva ani de agitaţie, am aflat cu stupoare că a fost găsită fără viaţă!

Sunt de‑atunci cinci sau şase ani, cred.

N‑am înţeles şi nu pot înţelege cum un om întreg la minte şi, sper, sănătos aparent, cade în somn. Şi atât.

Era un om integru, muncitor şi inspirat şi bănuiesc că mica fiinţă care‑i stătea alături – o căţeluşă şoricar pe care o avea de la mine – dacă a rezistat pierderii, o mai aşteaptă şi acum.

(selecţii realizate de Iulian Foişor)


TVR 2 difuzează luni, 5 mai 2014, de la ora 19.25, piesa “Cum vă place” de William Shakespeare (adaptarea și regia artistică: Olimpia Arghir; premiera tv a piesei: 1995).

În distribuţie:Horaţiu Mălăele, Irina Movilă, Claudiu Bleonţ, Emilia Popescu, Virgil Andriescu, Valentin Uritescu, Mircea Rusu, Ştefan Sileanu, Oana Ioachim, Adrian Titieni, George Alexandru, Mihaela Mihăescu, Răzvan Săvescu, Mihai Dinvale, Ion Roxin, Cristian Şofron, George Buznea, Valentin Teodosiu, Răzvan Roxin, Liviu Lucaci, Constantin Răşchitor, Marin Stan.