loader
Foto

Galerie foto

TVR şi Alexandru Tomescu prezintă Turneul Naţional Stradivarius 2013 - Bach to Basics

Turneul Naţional Stradivarius continuă până în 29 mai

 

Turneul Naţional Stradivarius Bach to Basics al violonistului Alexandru Tomescu, la care TVR este coproducător, a trecut de jumătate, iar succesele sale continuă. Până acum, şapte catedrale din tot atâtea oraşe au fost neîncăpătoare pentru toţi cei dornici să asculte muzică de Bach. Mulţi dintre ei au ales să stea în picioare peste două ore, pe toată durata spectacolului, ceea ce demonstrează că publicul din România are toată disponibilitatea pentru produse culturale de calitate.

Cinci oraşe se mai regăsesc în itinerariul turneului: Iaşi – 22 mai (Biserica Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului”), Bacău – 23 mai (Catedrala Catolică „Sf. Petru şi Pavel”), Constanţa – 25 mai (Catedrala Romano-Catolică „Sf. Anton de Padova”), Piteşti – 27 mai (Biserica Romano-Catolică „Sf. Anton”) şi Bucureşti – 29 mai (Catedrala Romano-Catolică „Sf. Iosif”).

Intrarea la concerte este gratuită, dar Alexandru Tomescu vă invită, după ce v-aţi bucurat de muzică, să vă gândiţi preţ de o secundă la cei care nu au parte de bucurii zilnice: copiii aflaţi în protecţia statului, sprijiniţi de Hope and Homes for Children România. Orice donaţie este binevenită pentru a coborî un deziderat din abstract în concret: acela de a oferi o casă şi o familie fiecărui copil.

Cauza pe care Alexandru Tomescu o face cunoscută în perioada turneului – cea a Fundaţiei Hope and Homes for Children România – se bucură, la rândul ei de succes: publicul din Braşov, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea,Timişoara şi Dumbrăveni a donat peste 7500 de euro care vor fi direcţionaţi către HHC România pentru implementarea unor proiecte de restructurare a sistemului de protecţie a copilului, dar şi pentru construirea unor case de tip familial în Sectorul 6 al Capitalei.

Prin Turneul Naţional Bach to Basics, Alexandru Tomescu îşi propune să adauge repertoriului său o nouă integrală importantă destinată viorii: Sonatele şi Partitele compuse de Johann Sebastian Bach, un set de şase lucrări ce reunesc simplitatea unor linii melodice pure cu o deosebită complexitate de ordin tehnic. Acestei muzici i se asociază în Turneul Naţional Stradivarius 2013 un spectacol de lighting design, care creează o atmosferă deosebită pentru fiecare lucrare în parte.

Catedrala a fost aleasă ca spaţiu de desfăşurare a turneului pentru că este locul ideal pentru a ne reculege, pentru a ne cufunda în noi înşine şi pentru a ne lăsa în voia acestei muzici purificatoare. Pe lângă aceasta, a cânta Bach în catedrale este unica alegere posibilă în contextul recreării atmosferei în care a trăit şi creat marele compozitor german.

Despre Turneul Stradivarius

De 6 ani, în fiecare an, TVR este alături de Alexandru Tomescu în Turneul Naţional Stradivarius. Şi în 2013, TVR 1 transmite principalele evenimente din cadrul acestui turneu, care se desfăşoară între 10 şi 29 mai, în 12 catedrale din tot atâtea oraşe din România. Turneul poartă titlul Bach to Basics deoarece violonistul Alexandru Tomescu interpreta Integrala Sonatelor şi Partitelor de Johann Sebastian Bach, într-un spectacol sincretic în care se întâlnesc muzica şi lumini special concepute.

Despre Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluţie în muzica clasică românească. După ce a câştigat cele mai mari competiţii muzicale ale lumii, de la Concursul „Paganini” sau Marguerite Long – Jacques Thibaud, la Concursul Internaţional „George Enescu ”, Alexandru a decis să se reîntoarcă în România şi să contureze divers peisajul manifestărilor artistice autohtone. Este artistul care, în 2006, a avut curajul să înfiinţeze primul turneu de muzică clasică din România, susţinut exclusiv din fonduri private. Este muzicianul care a creat unul dintre cele mai cunoscute repere muzicale din România: Turneul Naţional Stradivarius, ajuns în 2013 la cea de-a şasea ediţie, fiind singurul artist român din zona clasică ce vinde CD-uri şi DVD-uri în tiraje de peste 5000 de exemplare.

Alexandru Tomescu este susţinător al HHC România din anul 2012. Fiind deja un veteran al campaniilor sociale, eforturile sale se concentrează în prezent către proiectele de restructurare a sistemului de protecţie a copilului, derulate de HHC. Având ca deviză „O casă şi o familie pentru fiecare copil”, Hopes and Homes for Children este o fundaţie care în cei 15 ani de activitate a reuşit să închidă toate orfelinatele de tip vechi din Jud. Maramureş, schimbând vieţile a aproape 20.000 de copii.

Ce vor vedea telespectatorii la TVR din Turneul Stradivarius

La TVR 1, telespectatorii vor putea urmări un making of al întregului turneu din acest an, dar şi înregistrarea concertului susţinut de Alexandru Tomescu la Bucureşti, în Catedrala SF. Iosif.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...